Este pentru a doua primăvară consecutivă în care omenirea s-a trezit blocată la propriu, în locuința sa, cu toate serviciile publice închise din cauza pandemiei de coronavirus. Din păcate, nici experiența de un an de zile cu virusul, nici campaniile de vaccinare sau caratinele impuse nu au reușit să oprească definitiv răspândirea Covid-19 în lume. Mai mult, cu numai trei săptămâni înainte de sărbătoarea Paștelui (pentru catolici și protestanți), mai multe țări au decis să impună restricții și mai dure cu intenția de a evita orice adunare sau încălcare a distanței sociale. În această situație se află și Italia care, a decis ca de astăzi să instituie o nouă carantină vizându-i pe toți cei 40 de milioane de locuitori. Astfel, din cauza creșterii numărului de coronavirus, cu excepția insulei Sardinia, unde există foarte puţine restricţii, toate regiunile din Italia sunt supuse regulilor care se aplică zonei portocalii sau celei roşii vor fi plasate în lockdown pentru perioada 15 martie - 6 aprilie. În prezent, cele 20 de regiuni italiene sunt împărţite în zone galbene (cu risc moderat), portocalii (risc mediu) şi roşii (risc ridicat). Conform autorităților italiene, pe lângă Lombardia, cu metropola sa Milano, şi Lazio, cu capitala sa Roma, Veneto şi Emilia-Romagna se află de asemenea în zona roşie de risc, ceea ce înseamnă că în aceste regiuni deplasările sunt permise doar din motive profesionale şi de sănătate, precum şi pentru aprovizionare cu produse de primă necesitate. De asemenea, sporturile în aer liber sunt permise doar individual, iar elevii sunt nevoiți să se întoarcă la cursurile online.
Potrivit Guvernului condus de Mario Draghi, pentru weekendul de Paște (3, 4 și 5 aprilie), întreaga peninsulă va fi clasificată automat ca fiind zonă ″roşie″.
De la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, Italia a înregistrat peste 3,22 de milioane de cazuri de infectari și 100.000 de decese cauzate de Covid-19.
O altă țară care ar putea să revină la restricții mai severe ar putea fi Germania, în condițiile în care asociaţia medicilor germani specializaţi în terapie intensivă a cerut luni reintroducerea imediată a unor restricţii severe, pentru limitarea celui de-al treilea val al epidemiei de coronavirus. “După datele de care dispunem şi din cauza difuzării versiunii britanice (a virusului - n. red.), preconizăm insistent revenirea la închidere încă de acum, pur şi simplu pentru a evita un al treilea val puternic!”, a declarat Christian Karagainnidis, directorul ştiinţific al asociaţiei, la postul public de radio. În plus, controversele apărute pe baza efectelor vaccinului produs de AstraZeneca pune probleme campaniei de vaccinare din Germania. Cu toate că mai multe țări au decis suspendarea imediată a imunizarii cu acest ser, în Germania, autoritățile au cerut continuarea administrării vaccinului. Un purtător de cuvânt al ministerului sănătăţii de la Berlin a insistat că riscurile în privinţa siguranţei vaccinului AstraZeneca sunt luate în serios, iar datele sunt examinate permanent. De altfel, acesta a adăugat că paşii următori vor fi discutaţi săptămâna aceasta cu autorităţile de reglementare naţionale şi europene.
Pentru că multe țări au refuzat să continue administrarea vaccinului produs de companie suedeză în colaborare cu Universitatea Oxford, Uniunea Europeană trage un semnal de alarmă și îi avertizează pe liderii europeni că lipsa acestui vaccin ar putea întârzia mult obiectivul Blocului comunitar și anume, vaccinare a 70% din populația UE până la vară.
Totuși, Uniunea Europeană a transmis statelor membre că va putea să îşi respectele ţintele referitoare la vaccinările împotriva Covid-19 în pofida întârzierii livrărilor vaccinurilor fabricate de AstraZeneca. “Acest lucru este posibil în condiţiile în care Pfizer produce o cantitate mai mare de doze decât planificase. Intârzierea este inacceptabilă, dar deocamdată nu există planuri de a da în judecată compania. Vestea bună este că, deşi există întârzieri cu AstraZeneca, nu vom întârzia cu programul nostru de vaccinare în primul trimestru. Pfizer produce mai mult, mult mai mult decât era planificat, şi ne va livra mai mult. AstraZeneca are probleme cu testarea, ceea ce reprezintă un semn al problemelor de logistică; astfel, îndemn consiliul de administraţie al companiei să ia măsuri”, a declarat comisarul UE pentru Industrie, Thierry Breton. Această declarație vine după ce AstraZeneca a anunţat, vineri, că va încerca să livreze UE 30 de milioane de doze de vaccinuri până la sfârşitul lunii martie, mult mai puţine faţă de obligaţiile contractuale asumate iniţial, de 90 de milioane, şi un angajament făcut luna trecută, de a livra 40 de milioane de doze.
Această veste nu îl impresionează totuși pe prim ministrul Ungariei, Viktor Orban, care crede că Bruxellesul a ratat achizițiile de vaccinuri. În aceste condiții, Budapeste este pregătită să își creeze propriul vaccin anti-Covid. “În timp ce Israel aproape că finalizează campania națională de vaccinare, iar britanicii care au părăsit UE sunt vaccinați în proporție de 30- 40%, în țările Uniunii Europene media este de 6,8%. Asta arată că ceva nu este în regulă şi nu este o problemă politică, o acuzaţie, nu este un resentiment faţă de birocraţii UE sau din Bruxelles, ci o problemă de fapt. Aceasta este situaţia, au ratat”, a explicat Viktor.
Referitor la faptul că cinci state membre ale UE – Austria, Republica Cehă, Slovenia, Bulgaria şi Letonia – intenţionează să convoace un summit UE privind distribuirea vaccinurilor, premierul ungar a afirmat că este de acord cu opinia cancelarului austriac. “Ceva nu este în regulă!”, a spus Orban, indicând că există un acord potrivit căruia vaccinurile trebuiau să fie distribuite statelor în raport cu populaţia acestora, dar se constată că nu asta se întâmplă, deoarece există ţări care obţin mai multe doze şi unele care primesc mai puţine. Până în prezent, Ungaria a comandat 3,5 milioane de doze de vaccin din Rusia și China.
“Dacă Ungaria nu ar fi comandat 3,5 milioane de doze de vaccin din Est – ruseşti şi chinezeşti, care au fost deja administrate pentru vaccinarea a 500 000 de persoane, acum, Ungaria ar fi avut mari necazuri. Nu sunt momentan probleme pentru că clopoţelul a sunat în capul nostru în noiembrie şi am început negocieri şi pentru alte vaccinuri. Astfel, 3 milioane de doze de vaccin din Vest şi 3,5 milioane din Est, comandate de Ungaria, vor fi suficiente pentru a vaccina un total de 16,5 milioane de persoane. Fiecare maghiar din lume va putea fi vaccinat din aceste 16,5 milioane de vaccinuri. Oamenii de ştiinţă din Ungaria lucrează la un vaccin şi construiesc o fabrică de vaccinuri în Debrecen, iar Ungaria a convenit cu Israel să construiască o fabrică şi în Israel, astfel încât, peste un an, țara noastră va putea deveni independentă în ce priveşte vaccinurile. În prezent, în Ungaria sunt disponibile cele mai multe tipuri de vaccin din lume, situându-ne pe primul sau al doilea loc în UE în ceea ce priveşte rata de vaccinare a populaţiei. În ceea ce privește momentul posibilei redeschideri, marea întrebare în ce priveşte viitorul este dacă vaccinurile dezvoltate până în prezent vor putea asigura o protecţie şi împotriva tulpinilor care vor apărea mai târziu. Dacă răspunsul este da, putem redeschide în curând, dacă nu, atunci ne vom găsi într-o situaţie cu totul nouă. Clar, al doilea val al pandemiei a fost mai puternic decât primul, iar al treilea val este mai puternic decât cel de-al doilea”. a precizat Viktor Orban.
Comments