Italia a autorizat folosirea primei pastile pentru tratatea Covid-19
Din cauza noii variante a Covid, Omicron, lupta împotriva pandemiei de coronavirus s-a transformat în lupta autorităților de a-i convinge pe oameni să se vaccineze cât mai urgent. Conform investigațiilor efectuate de mai mulți cercetători, Omicron este mult mai contagioasă decât tulpina Delta, fapt pentru care un număr colosal de persoane se pot infecta într-un timp relativ scurt.
În opinia specialiștilor din domeniul sanitar, imunizarea reprezintă o armă eficientă împotriva virusului. Mai mult, doza a treia (doza booster) este considerată a fi esențială în ceea ce privesc persoanele vulnerabile. Totuși, până ce oamenii se vor lăsa convinși să se vaccineze, autoritățile au decis să înăsprească măsurile de restricție determinându-i astfel pe cei nevaccinați să facă pasul care ar putea să le salveze viața.
În Italia, pe lângă măsurile de restricție în vigoare, autoritățile au decis autorizarea și folosirea primei pastile pentru tratarea Covid-19. Ce-i drept,Molnupiravir se găsește momentan doar în spitalele autorizate din peninsulă. Considerând că acest medicament ar putea înlesni lupta cu virusul, și Casa Albă a cerut suplimentarea precomenzii pentru această pastilă produsă de gigantul farmaceutic, Pfizer. Peste Ocean, livrările sunt așteptate să înceapă în lunile următoare.
„Aceste pastile vor reduce drastic numărul de spitalizări și decesele cauzate de COVID-19. I-am cerut echipei mele să colaboreze cu compania Pfizer pentru a dubla comanda de la 10 milioane la 20 de milioane”, a confirmatJoe Biden, preşedintele Statelor Unite ale Americii.
În Israel, lupta cu pandemia este pusă pe seama campaniei de vaccinare care, până în acest moment, se desfășoară într-un ritm impecabil. „La o săptămână după administrarea celei de-a patra doze, se constată o creştere de 5 ori a anticorpilor la persoana vaccinată. Aceasta înseamnă o creştere semnificativă a protecţiei împotriva COVID-19”, a mărturisit optimist, Naftali Bennett, premierul Israelului.
În Franța, președintele Emmanuel Macron a pus gând rău celor nevaccinați, recunoscând că toate eforturile sale se concentrează pe convingerea francezilor să se vaccineze. Aceasta chiar și cu prețul de a-i enerva pe oameni. Între timp, la Spitalul Universitar din Marsilia, oamenii de știință au descoperit o nouă tulpină a coronavirusului, cu 46 de mutații.
Potrivit acestora, cel puțin 12 persoane au fost infectate cu o variantă nouă a virusului Sars Cov 2, denumită provizoriu “IHU”. Momentan, tulpina dominantă Omicron este considerată “vinovată” pentru peste 60 % ditre cazurile de Covid din Franţa.
De teamă că tsunami-ul de cazuri noi cu coronavirus va provoca o nouă criză sanitară sau lipsa personalului din spitale, autoritățile de la Paris au luat decizia radicală de a le permite medicilor bolnavi de Covid-19 să continue să lucreze. Condiția este ca aceștia să aibă simptome puține sau deloc. Potrivit apnews.com „regula se va aplica în spitale, aziluri de bătrâni, cabinete medicale și alte servicii de sănătate esențiale”.
Cu toate că există posibilitatea ca angajații infectați să transmită virusul și colegilor sănătoși, guvernul susține că este nevoie ca serviciile esențiale să funcționeze la capacitate maximă. În afara domeniului sănătății, persoanele testate pozitiv, dar vaccinate stau cinci zile în izolare, iar cei nevaccinați stau cel puțin șapte zile.
Tot de teama faptului că regulile de izolare creează lipsuri de personal în mai multe sectoare, Marea Britanie a decis ca medicii să riște și astfel, să scurteze perioada de carantină a celor infectați sau intrați în contact cu persoane infectate. Mai mult, în ciuda sutelor de mii de cazuri noi zilnice, premierul britanic, Boris Johnson a anunțat astăzi că începând de vineri, persoanele venite din străinătatea nu mai trebuie să prezinte la intrarea în țară a unui teste negativ (PCR sau antigen) efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. În plus, dacă sunt vaccinaţi nu vor mai trebui nici să se izoleze până la aflarea rezultatului unui test PCR negativ efectuat după sosire.
După un record de peste 200.000 de cazuri noi înregistrate într-o zi, Marea Britanie a raportat miercuri 194.747 de noi cazuri de Covid-19 și 343 de decese asociate acestei boli.
„Țara se confruntă cu cea mai rapidă înmulţire a cazurilor de COVID-19 de la începutul pandemiei şi probabil cea mai îngrijorătoare este rata de creştere acum rapidă în rândul persoanelor vârstnice şi mai vulnerabile, situaţie ce riscă să crească presiunea asupra sistemului sanitar. Totuși, nu vom impune restricţii în plus faţă de cele existente, printre care masca în interior, încurajarea telemuncii şi certificatul verde pentru accesul în baruri şi restaurante. Marea Britanie mizează în continuare să combată valul Omicron prin vaccinarea populaţiei cu doza booster şi testarea masivă”, a declarat Boris Johnson.
Comments