Infernul din Grecia continuă să mistuiască tot ce prinde în cale
Sunt mai bine de două săptămâni de când, canicula și temperaturile record au făcut ca Grecia să se confrunte cu incendii de vegetație care au ars totul în calea lor. Pentru a salva cât mai multe vieți omenești, autoritățile au ordonar evacuarea a sute de sate întregi, amintindu-le oamenilor că pomii pot fi sădiți, casele pot fi reconstruite, dar viețile omenești nu mai pot fi aduse înapoi.
Dintre toate zonele de pe Insula elenă, cea mai afectată rămâne în continuare insula Evia unde oamenii nu mai contenesc din a se lupta cu incendiile care le-a mistuit viețile. Aici, vântul fierbinte aprinde noi focare, în zona de nord-vest, nu departe de satul Pefki, devastat de flăcări la sfârșitul săptămânii trecute. Cu toate că pompierii și localnicii își unesc eforturile să stingă focul înainte să scape de sub control, pământul cu tot ceea ce le oferă localnicilor este comprimis.
„E dezastru mare. Sunt duse sursele de trai ale oamenilor. Toți ne câștigăm existența de pe urma acestui pământ. Unii făceau ulei de măsline. 30 de ani, de 30 de ani a avut nevoie copacul acesta să dea măsline”, s-a plâns un localnic în timp ce altul a mărturisit că incendiile l-au adus în pragul sărăciei. „Adunăm rășina din pini. Acum strâng fiare vechi. Ce am acolo, mă ține o zi-două. Iau vreo 30 de euro pe tot ce am strâns, lapte pentru copii. Am doi copii mici. După aceea, ce fac?”.
Cu toate că nu este primul an în care Grecia se confruntă cu incendii de vegetație din cauza schimbărilor climatice, a temperaturilor tot mai mari și a verilor tot mai secetoase, guvernele și autoritățile par tot mai puțin capabile să gestioneze situația, an de an. De data aceasta, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a ieșit public și și-a cerut iertare oamenilor pentru ceea ce înfruntă, recunoscând vina Guvernului în modul în care se încearcă stoparea focului. „Sunt primul care trebuie să își ceară scuze pentru orice slăbiciune. Înțeleg durerea celor care și-au văzut casele și proprietățile arzând, frustrarea celor care au fost evacuați din casele lor, chiar și supărarea celor care așteptau ajutorul pe calea aerului fără să poată știi dacă aeronavele sunt mobilizate în alte părți sau condițiile meteo nu le permite să zboare”, a declarat premierul elen, promițând 500 de milioane de euro pentru insula Evia și zonele mistuite din Attica, în nordul Atenei.
În cursul serii trecute, autoritățile au emis ordin de evacuare în satele Avgaria, Galastona și Asmini, iar oamenii au fost sfătuiți să se refugieze urgent în orașul Istiaia, în jurul căruia echipele de intervenție au creat un perimetru de siguranță pe o rază de 4 km. De altă parte, localnicii furioși își țipă frustrarea în dreptul autorităților, acuzându-i că nu au făcut suficient pentru a le salva proprietățile. După zile întregi în care nu au dormit și nu au mâncat, ajungând la capătul răbdării, oamenii s-au văzut nevoiți să se deschurce singuri în lupta cu focul.
„Suntem singuri. Nu avem nume. Suntem cu toții luptători. Am venit din satele vecine să ajutăm. Nu pleacă nimeni. Nu contează de câte ori ne vor evacua, noi vom sta aici până la final să facem ce putem. Nu am văzut nicio aeronavă. Nu am văzut nicio aeronavă de stingere a incendiilor care să vină cu o picătură de apă. Iar de acum nu mai pot zbura aici din cauza fumului”, a strigat un localnic.
În prezent, 10 țări au trimis echipe de pompieri pentru a-i ajuta pe greci să lupte cu incendiile. Cu 112 oameni și 23 de vehicule, România este - alături de Germania, Ucraina și Polonia - între țările cu cea mai consistentă contribuție.
Комментарии