„Guvernul și companiile KazMunayGas și KazakhGas sunt responsabile pentru protestele din Kazahstan”
Din cauza dublării prețului la gaz, mai multe proteste revoltătoare au determinat autoritățile din Kazashstan să declare stare de urgență în timp ce președintele a demis guvernul și așteaptă ajutor de la vecinii ruși. De altă parte, potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, ceea ce se întâmplă în această țară din Asia Centrală reprezintă cea mai mare provocare la adresa regimului președintelui autocrat Kassym-Jomart Tokayev. Manifestanții acuză corupția, standardele de viață, sărăcia și șomajul din fosta țară sovietică, bogată în petrol.
Seria protestelor a început în data de 5 ianuarie când protestatarii au luat cu asalt aeroportul din cel mai mare oraș al țării, Almatî, au intrat cu forța în clădirile guvernamentale și au dat foc biroului principal al administrației orașului. De asemenea, au fost raportate ciocniri mortale cu poliția și armata, în urma cărora s-au înregistrat și decese, o pană de internet la nivel național și clădiri avariate în trei mari orașe.
De altă parte, potrivit presei locale, opt ofițeri de poliție și membri ai gărzii naționale au fost uciși în timp ce peste 300 de ofițeri au fost răniți. Ministerul de Interne al țării a declarat că peste 200 de persoane au fost arestate.
În cursul nopții trecute, zeci de protestatari din Kazahstan au fost uciși de poliție în timp ce aceștia încercau să ocupe clădiri administrative din Kazahstan. „Aseară, forțele extremiste au încercat să atace clădirile administrative, departamentul de poliție al orașului Almaty, precum și departamentele și secțiile de poliție locale. Zeci de atacatori au fost eliminați și sunt în curs de identificare.O operațiune antiteroristă este în desfășurare într-unul dintre districtele Almaty, capitala economică a țării din Asia Centrală, unde revoltele au fost cele mai violente”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Saltanat Azirbek, citat de agențiile Interfax-Kazahstan, TASS și Ria Novosti.
De altă parte, Ministerul Sănătăţii a anunțat la televiziunea de stat că peste 1.000 de persoane au fost, de asemenea, rănite în timpul protestelor. „Aproape 400 dintre ei au fost internați în spital și 62 de persoane sunt la terapie intensivă”, a declarat viceministrul Ajar Guiniat pentru televiziunea Khabar-24, citată de agențiile Interfax și TASS.
A noua națiune ca mărime din lume, Kazahstanul este unul dintre cei mai mari producători de petrol, atrăgând miliarde de dolari în investiții străine care au permis astfel să mențină o economie puternică de la independența sa de acum 30 de ani. Din păcate, eliminarea controlului prețului la gazul petrolier lichefiat (GPL) de către guvern, la începutul acestui an, a iscat demonstrații în regiunea vestică Mangystau. Potrivit Guvernului, ridicarea plafoanelor de preț a fost un mijloc de a atenua aceste deficite și de a se asigura că livrările au ajuns pe piața internă. Din păcate, planul s-a întors împotriva sa, iar prețurile GPL-ului s-au dublat după ridicarea plafoanelor, ceea ce a făcut ca protestele să se răspândească rapid în întreaga țară.
Profitând de această ocazie a prețului la GPL, oamenii își manifestă inclusiv furia față de corupția endemică din guvern, inegalitatea veniturilor și dificultățile economice, care au fost exacerbate în timpul pandemiei de coronavirus.
„De ani de zile, guvernul a persecutat fără încetare disidența pașnică, lăsând poporul kazah într-o stare de agitație și de disperare”, explică Marie Struthers, directorul Amnesty pentru Europa de Est și Asia Centrală, într-o declarație.
De teama faptului că protestele ar putea degenera, autoritățile au întrerupt aseară rețelele mobile dar și internetul din țară, declarând stare de urgență la nivel național, cu stare de asediu și restricții de circulație până la data de 19 ianuarie. În încercarea de a limita tensiunile, Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, a ordonat guvernului interimar să reducă prețul GPL la 50 de tenge (0,11 dolari) pe litru pentru a asigura stabilitatea în țară.
„Au fost puse în aplicare, de asemenea, o serie de măsuri menite să stabilizeze situația socio-economică, inclusiv reglementarea de către guvern a prețurilor la combustibili pentru o perioadă de 180 de zile, un moratoriu privind creșterea tarifelor la utilități pentru populație pentru aceeași perioadă și luarea în considerare a subvențiilor pentru chirie pentru segmentele vulnerabile ale populației. Promit că vom acționa cât mai dur posibil pentru a pune capăt tulburărilor. Cei care au luat cu asalt aeroportul sunt teroriști iar protestatarii subminează sistemul de stat. Mulți dintre ei au primit pregătire militară în străinătate”, a declarat Tokayev. Totuși, aceste măsuri nu au reușit să oprească protestele.
Eșuând să oprească criza declanșată în țară, preșdintele Kazahstanului dă vina pe KazMunayGas, compania națională de petrol și gaze care deține și Rafinăria Petromidia din România. Conform liderului,Guvernul și companiile KazMunayGas și KazakhGas drept responsabile pentru scumpirile care au dus la violențele fără precedent din această țară.
Între timp, președintele a cerut ajutor internațional, iar Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, din care mai fac parte Rusia, Armenia și alte câteva state din fosta URSS, a anunțat că va trimite urgent trupe de menținere a păcii în Kazahstan.
Comments