Germania a înregistrat un nou record de decese cauzate de Covid - 962 -
Europa nu este luată cu asalt doar de o nouă tulpină a coronavirusului ci și de scandalul dintre Marea Britanie și Franța potrivit căruia, președintele francez Emmanuel Macron a decis să nu mai lase nicio mașină și niciun avion să intre pe teritoriul său, dintre cele care vin dinspre Anglia. Motivând decizia sa cu teama de mutația noului coronavirus, Macron a provocat un adevărat haos în orașul britanic port Devor, unde în prezent, mii se camioane stau la coadă, sperând într-o înțelegere între cele două țări. Mulți șoferi mai au mii de km de parcurs până acasă iar fiecare oră întârziată, îi pune în riscul de a nu își petrece Crăciunul acasă, cu familiile.
După 48 de ore, Franța a fost de acord să deschidă granițele cu Marea Britanie începând de miercuri dimineață, însă condițiile sunt destul de drastice. Practic, în Franța au voie să intre șoferii de camion, unii pasageri, cetățenii francezi și britanici cu reședința în Hexagon cu condiția de a prezenta la frontieră un rezultat Covid negativ, nu mai vechi e 72 de ore. Printre cei blocați la granița cu Franța se numără și sute de șoferi români. „Am căzut de acord să deschidem frontiera pentru cei care se testează înaine să iasă din țară. Asta înseamnă că trebuie să aibă un test negativ în ultimele trei zile”, a explocat Grant Shapps, secretarul britanic al Transporturilor.
„Mă simt foarte rău. Sunt obosit și dezamăgit, nu am cuvinte. Ce s-a întâmplat cu noi? E inexplicabil, nu am cuvinte. Nu vrem decât să mergem acasă”, a mărturisit Florian Catană, șofer român. „Am petrecut în Marea Britanie 10 minute într-o benzinărie și 20 de minute la punctul de descărcare. Asta a fost tot. Acum trebuie să mai aștept două zile în portul din Dover”, a precizat Greg Mauzrek, un alt șofer.
Pentru a-i ajuta pe șoferi să treacă granița cât mai repede, autoritățile britanice au anunțat că vor trimite imediat în Kent și Dover, unde sunt blocate mii de tiruri, echipe de testare rapidă, ajutate de militari. Testele rapide pot detecta noua tulpină de coronavirus și oferă un rezultat în aproximativ 30 de minute, spre deosebire de cele clasice, care au nevoie de 24 de ore. Șoferii vor primi rezultatul prin SMS, iar mesajul negativ le va da dreptul să traverseze Canalul Mânecii. Evident, procedura va fi una de durată.
Între timp, nervii unora dintre șoferi au explodat sub presiunea așteptării și a incertitudinii cărora trebuie să le facă față. De mai bine de două zile, autostrada M20 spre Dover este o imensă parcare. La fel toate locurile virane ori drumurile secundare din zonă. Cam 10.000 de camioane trec prin portul Dover într-o zi obişnuită, transportând 20 la sută din comerţul de mărfuri al Marii Britanii.
Între timp, britanicii se confruntă cu o explozie de cazuri de coronavirus provocate exact de noua tulpină, mult mai contagioasă. De curând, Scoția a anunțat că intră în faza de alertă maximă – patru, însemnând că magazinele neesențiale, hotelurile și restaurantele se închid pentru cel puțin trei săptămâni. Pe de altă parte, mai aproape de România, guvernul maghiar a decis să facă o excepție de Crăciun și a ridicat carantina parțială în noaptea de ajun. În mod obișnuit, interdicțiile de circulație erau în vigoare de la ora 8 seara până la 5 dimineața. Pentru o noapte, au fost eliminate. Cadrele medicale nu sunt însă prea încântate. „În legătură cu Crăciunul și cu Ajunul Anului Nou, ne temem enorm că în ianuarie vor fi consecințe foarte neplăcute și mult mai mulți oameni se vor infecta dacă nu păstrează distanța socială și nu poartă mască”, a declarat Viktoria Toth, paramedic.
În restul Europei, pandemia de coronavirus pare să fi intrat într-un ritm accelerat cu numai câteva zile înainte de Crăciun, stricând astfel sărbătorile europenilor. În acest context, Germania a înregistrat un nou record de decese cauzate de Covid-19. Astfel, în ultimele 24 de ore, Institutul Robert Koch (RKI) de boli infecțioase din Berlin au raportat 962 de decese asociate infecției cu noul coronavirus în 24 de ore. Potrivit aceleiași surse, astăzi a fost înregistrat un număr de 24.740 de noi cazuri, ridicând bilanțul total la 1.554.920. De cealaltă parte, cifra totală a deceselor provocate de noul coronavirus este de 27.968. Numărul din ce în ce mai mare atât al cazurilor de contagiere cât și al deceselor exercită presiune pe sistemele sanitare din Germania.În localitatea Zittau din estul Germaniei, spre exemplu, crematoriul este plin, iar corpurile persoanelor decedate sunt depozitate într-o hală specială, utilizată de obicei în timpul inundaţiilor, au indicat marţi seara autorităţile oraşului.
De altă parte, în Suedia, țara care a decis să nu plaseze cetățenii în carantină în primăvară când Europa devenise epicentrul pandemiei în lume, și-a schimbat săptămâna aceasta strategia, înăsprind recomandările și restricțiile. „Pot înţelege că suntem tentaţi să ne întrebăm dacă «s-a schimbat strategia». Nu. Este exact aceeaşi strategie: să se vegheze la o limitare cât mai mare a răspândirii infecţiei. Însă este clar că, în funcţie de situaţie, putem, de asemenea, face schimbări”, a declarat premierul suedez marţi, într-un interviu acordat postului public de televiziune SVT.
Comments