Germania a depășit pragul de 20.000 de decese asociate cu noul coronavirus
Pandemia de coronavirus se încăpățânează să facă în continuare victime la nivel mondial, chiar și după ce planeta a primit cu bucurie vestea că există cel puțin trei vaccinuri eficiente împotriva Covid-19. În prezent, omenirea se confruntă cu un bilanț de aproape 70 de milioane de contaminări și peste 1,56 milioane de morți. Dintre acestea, Statele Unite ale Americii continuă să dețină cel mai mare număr (peste 15,3 milioane de infectari și mai mult de 290.000 de decese cauzate de Covid-19). Situația este foarte îngrijorătoare peste Ocean, iar americanii speră ca ianuarie și învestirea noului președinte ales la Casa Albă vor aduce o schimbare drastică în lupta cu pandemia. Recent, SUA a raportat un număr record de decese zilnice, reprezentând o premieră de la începutul epidemiei aici. Astfel, în cursul zilei de ieri, mai mult de 3.000 de decese au bătut ultimul record înregistrat pe 22 aprilie, când au fost raportate 2.861 de decese.
Și Europa se confruntă cu cifre incredibile în lupta împotriva noului coronavirus. Germania spre exemplu, a depășit pragul de 20.000 de decese, în timp ce 23.679 de contaminări au fost confirmate în ultimele 24 de ore. În aceaisi perioadă de timp, 440 de decese cauzate de coronavirus au fost raportate de Institutul Robert Koch (RKI). În total, Germania înregistrează un total de 1.242.203 contagieri și 20.372 de morți. Potrivit estimărilor RKI, aproximativ 922.100 de persoane s-au vindecat de Covid-19, în timp ce numărul cazurilor active este de aproape 300.000. Potrivit datelor Asociaţiei Interdisciplinare pentru Medicină Intensivă şi de Urgenţă (DIVI), “în Germania, incidenţa din ultimele şapte zile se situează la 149,7 de cazuri la 100.000 de locuitori, în timp ce noile infectări au crescut în ultima săptămână la 124.271. Numărul bolnavilor de coronavirus internaţi la terapie intensivă era miercuri de 4.278, dintre care 2.521 - 59 % - sunt conectaţi la ventilatoare. Rata de reproducere (R), care prezintă infectările în interval de şapte zile în raport cu săptămâna precedentă, este pe ansamblul teritorului de 0,99, ceea ce arată că fiecare 100 de persoane infectate contagiază în medie alte 99 de persoane”.
În timp ce multe țări încă se mai luptă cu cifrele raportate în lupta cu acest inamic invizibil, un număr din ce în ce mai ridicat de state din lume, se încumetă să autorizeze campaniile de vaccinare folosind serurile care au dovedit la teste, eficiente considerabile. Israelul este una dintre aceste țări, transmițând că începând cu data de 27 decembrie, oamenii de aici vor începe să primească vaccinul produs de gigantul farmaceutic american Pfizer. Acest prim lot a sosit cu mare pompă la bordul unui avion de marfă al companiei DHL pe Aeroportul Ben-Gurion din Tel Aviv, întâmpinate de premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Cu un zâmbet larg pe chip, acesta a menționat: “Aceasta este o zi de sărbătoare pentru Israel! Întrevăd sfârşitul pandemiei. Mâine urmează o altă expediere, iar ea va fi mult mai mare. Primele vaccinări vor avea loc pe 27 decembrie iar serviciile de sănătate publică vor putea administra 60.000 de doze pe zi. Cer ca fiecare cetăţean israelian să fie vaccinat şi, pentru asta, am cerut să dau exemplul şi să fiu prima persoană vaccinată în Israel.” Netanyahu a cumpărat în noiembrie opt milioane de doze de la Pfizer cu livrare programată începând din ianuarie 2021, însă primele doze au sosit mai devreme, în ajunul Hanuka, Sărbătoarea Luminilor, celebrată începând de astăzi. Între timp, Israelul se supune unei noi interdicţii de circulaţie pe perioada nopţii în timpul celebrării Hanuka, din cauza creşterii numărului de infectări înregistrate în ultimele săptămâni. Conform Ministerului Sănătăţii, se lucrează în prezent la crearea unui “paşaport verde” care să le permită persoanelor vaccinate să intre în mall-uri sau să obţină diverse servicii.
“Autorităţile impuseseră un al doilea lockdown la nivel naţional în septembrie, într-un moment în care ţara înregistra una dintre cele mai mari rate de contaminare din lume. Restricţiile au fost relaxate de atunci, însă numărul de infecţii a crescut constant de la începutul lunii noiembrie, depăşind pragul de 1.500 de infectări noi pe zi şi amplificând temerile cu privire la apariţia unui al treilea val”, informează Protv. Până în prezent, Israelul a raportat un bilanț de 349.916 contaminări, dintre care 2.934 soldate cu decese.
În aceiași zi în care Israelul a primit primul stoc cu vaccinuri produse de Pfizer, Arabia Saudită a aprobat serul pentru a fi utilizat pentru cetățenii săi. “Autoritatea Saudită pentru Alimente şi Medicamente a emis această aprobare în urma unei solicitări a grupului Pfizer, deschizând astfel calea pentru că agenţiile sanitare din această ţară să importe şi să folosească vaccinul. Aprobarea emisă pentru înregistrarea şi utilizarea vaccinului s-a bazat pe datele de siguranţă şi de eficienţă furnizate de grupul Pfizer”, relatează agenţia naţională de presă SPA. Pentru moment, nu au fost comunicate datele calendaristice referitoare la sosirea vaccinului Pfizer şi la debutul campaniei de vaccinare în această ţară, însă se cunoaște faptul că vaccinurile anti-Covid-19 vor fi disponibile în regim de gratuitate pentru toţi cetăţenii şi rezidenţii străini din Arabia Saudită.
La începutul lunii decembrie, Bahrain, un alt stat din regiunea Golfului Persic, a anunţat că a aprobat utilizarea în regim de urgenţă a vaccinului Pfizer-BioNTech, după ce, Marea Britanie, a fost prima țară din lume care a aprobat utilizarea în regim de urgenţă a acestui vaccin.
Comments