top of page

„Generalii ruşi încep să ducă lipsă de muniţii şi de trupe”


Dacă înainte de data de 24 februarie când Rusia a atacat Ucraina declanșând astfel cel mai mare război în Europa după Cel De-al Doilea Război Mondial, se credea că armata rusă este una dintre cele mai periculoase armate de pe fața pământului, lupta de 22 de zile pentru a cuceri Kievul și a prelua puterea asupra acestei țări, demonstrează anumite lacune ale acesteia. Potrivit a numeroși observatori, rușii și-au ratat intarea în război mizând pe o rezistență slabă din partea adversarului și pe o victorie rapidă. De altă parte, rușii par să își fi neglijat propriile nevoi logistice și nici nu a reușit să obțină superioritatea aeriană deasupra Ucrainei.

„Invazia rusă este într-un punct mort pe toate fronturile”, a remarcat astăzi Ministrul britanic al Apărării după ce a observat că armata rusă nu a mai angajat nicio operațiune majoră de la începutul lunii martie. „Trupele ruse asediază mai multe oraşe din nord-est (Sumî, Harkov) şi sud-est (Mariupol) şi le-au tăiat căile de aprovizionare, dar bătălia pentru Kiev nu a început. Armata rusă încă nu şi-a încheiat manevra de încercuire a capitalei, pe care o bombardează cu regularitate, informează Protv.

Totuși, în opinia unei surse militare occidentale, superioritatea militară rusă nu este pusă la îndoială, iar pauza operaționlă permite forțelor ruse să se revigoreze, să mobilizeze întăriri pentru a se relansa și a începe o a doua fază a ofensivei.

Conform estimărilor Pentagonului, toţi cei circa 150.000 de militari ruşi mobilizaţi pentru acest conflict sunt deja în teatrul de operaţiuni ucrainean. Iar pierderile armatei ruse sunt grele. Serviciile secrete americane estimează la circa 7.000 numărul soldaţilor pierduţi de armata rusă de când a început războiul, pe 24 februarie.

„Generalii ruşi încep să ducă lipsă de muniţii şi de trupe. Conform Pentagonului, 50% din capacităţile de luptă ale Rusiei sunt angajate în Ucraina. În perioada de vârf a acţiunii noastre în Irak şi Afganistan, armata americană era angajată la 29%, şi era foarte dificil de menţinut desfăşurarea operaţiunilor. Următoarele 10 zile vor fi decisive. Consider necesar ca Occidentul să accelereze şi să intensifice sprijinul pe care-l oferim Ucrainei”, notează Ben Hodges, general în retragere care a comandat trupele SUA din Europa între 2014 şi 2017.

Între timp, în cea de-a 22-a zi de război, bombardamentele rusești au terorizat marile orașe ucrainene. În Kiev, încă un bloc de locuințe a fost distrus, iar în sud, Mariupolul se transformă în ruine. Un morman de ruine - asta a mai rămas din Teatrul dramatic din Mariupol, distrus miercuri de o bombă rusească. Imobilul era folosit ca adăpost pentru civili şi, în momentul bombardamentului, înăuntru erau sute de oameni. De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a negat că ar fi responsabil pentru bombardamentele de la Mariupol şi a susţinut că teatrul ar fi fost distrus de naţionalişti ucraineni. „De altfel, pe reţelele sociale ar fi apărut încă de săptămâna trecută zvonuri că teatrul va fi bombardat. Mai nou, ruşii acuză Ucraina că pregăteşte un atac cu arme chimice - pe care ar vrea să îl pună în seama Rusiei”, comentează Protv.

Sătulă să mai fie pasivă la suferința uriașă la care sunt supuși ucrainenii, Curtea Internațională de Justiție de la Haga a cerut Rusiei să oprească imediat războiul și a trimis o delegație în Ucraina, pentru a strânge dovezi despre crimele de război comise de ruși.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski face apel către liderii mondiali pentru a pune presiune pe omologul său rus, Vladimir Putin ca să oprească atacul din țara sa. În cadrul celui mai recent discurs al său, Zelenski a vorbit despre bombardamentele din Cernigău, soldate cu zeci de morți după ce s-a tras asupra civililor care stăteau la coadă ca să ia pâine.

Disperat și vizibil extenuat, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat miercuri într-in interviu pentru NBC News că este posibil ca Rusia să fi declanșat deja Al Treilea Război Mondial. Rezultatul invaziei Ucrainei de către Rusia nu a fost încă decis, dar este posibil ca decizia lui Vladimir Putin să fi declanșat deja procesul către un război global la scară largă. Nimeni nu știe dacă a început deja. Și care este posibilitatea acestui război, dacă Ucraina va cădea, în cazul în care va cădea Ucraina? Este foarte greu de spus. Și am văzut asta acum 80 de ani, când a început Al Doilea Război Mondial... nimeni nu a putut prezice când a început războiul la scară largă. Rezultatul acestui război va pune în joc întreaga civilizație”, i-a spus Zelenski realizatorului emisiunii „NBC Nightly News”, Lester Holt.

Etichete:

תגובות


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page