top of page
Caută

Furia bolnavilor din India se răsfrânge asupra medicilor care încearcă să îi salveze de Covid

  • diana0mihaila
  • 7 mai 2021
  • 4 min de citit



Pfizer și BioNTech dispun în prezent de o autorizare de urgență a utilizării vaccinului lor anti coronavirus în Statele Unite, însă astăzi au anunțat că au depus o cerere de autorizare completă a serului pentru persoanele cu vârsta peste 16 ani. Pe data de 11 decembrie, autoritatiel sanitare de peste ocean au acordat o autorizare temporară sau condiționată pentru vaccinul produs de acești giganți farmaceutici, destinată la momentul acela, să răspundă unei situații de urgență. Potrivit legislației americane, acest lucru poate fi revocat sau modificat dacă mai târziu apar noi date privind eficicacitatea sau siguranța serului.

Peste 170 de milioane de doze de vaccin au fost de atunci livrate în Statele Unite. Dorim să depunem un nou dosar pentru o autorizare completă luna aceasta. O astfel de procedură necesită date de monitorizare pe termen mai lung pentru a fi acceptată şi aprobată. Obiectivul este de a obţine undă verde completă de la FDA în următoarele luni”, a declarat Preşedintele Pfizer, Albert Bourla,

“Depunerea dosarului este o etapă importantă pentru a obţine imunitatea colectivă şi pentru a stopa Covid-19 în viitor”, a adăugat și Ugur Sahin, director general al BioNTech.

”Cele două companii vor furniza treptat FDA cele mai recente analize ale studiului clinic, cu date despre eficacitatea şi siguranţa vaccinului la şase luni după injectarea celei de-a doua doze. Ele vor oferi, de asemenea, în următoarele săptămâni date suplimentare despre procesul de fabricaţie a serului”, informează Protv.

Între timp, țările sărace primesc o veste extrem de bună: rând pe rând, cei mai importanți lideri ai lumii au început să susțină renunțarea la patentele serurilor împotriva coronavirusului. La jumătatea acestei săptămâni, președintele Statelor Unite, Joe Biden, s-a pronunțat în favoarea acestor brevete. „Administraţia crede cu fermitate în protecţia proprietăţii intelectuale, dar, pentru a pune capăt acestei pandemii, susţine ridicarea acestei protecţii pentru vaccinurile împotriva Covid-19”, a afirmat reprezentanta americană pentru comerţ, Katherine Tai.

Cu toate că Franța s-a numărat, până acum, printre țările care s-au opus ridicării drepturilor de proprietate intelectuală în cazul vaccinurilor anti-Covid-19, președintele francez, Emmanuel Macron s-a alăturat demersului SUA. Într-o declarație de presă, președintele francez a spus că este „totalmente în favoarea” propunerii administrației Biden.

Vladimir Putin susține și el demersul americanilor. “Rusia va sprijini, desigur, o astfel de abordare. Așa cum am spus de mai multe ori... Nu ar trebui să ne gândim cum să obținem profit maxim, ci cum să asigurăm siguranța oamenilor”, a declarat președintele rus. Germania însă a respins ideea susținând că motivele lipsei de vaccinuri sunt standardele de capacitate și calitate. Ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, a declarat că împărtăşeşte obiectivul lui Biden de a furniza vaccinuri lumii întregi, dar o purtătoare de cuvânt a guvernului a declarat într-un comunicat că ”protejarea proprietăţii intelectuale este o sursă de inovaţie şi trebuie să rămână aşa în viitor”.

În același timp, Uniunea Europeană este și ea pregătită să discute orice propuneri care abordează criza într-un mod eficient şi pragmatic. “De aceea suntem pregătiţi să discutăm modul în care propunerea SUA pentru o derogare privind protecţia proprietăţii intelectuale pentru vaccinurile Covid-19 ar putea contribui la atingerea acestui obiectiv”, a transmis Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene.

De altă parte, producătorii de medicamente - care au produs vaccinuri împotriva coronavirusului într-un timp record - au declarat că propunerea ar putea avea efectul opus, prin perturbarea unui lanţ de aprovizionare solicitat şi fragil. Ei au îndemnat ţările bogate să împartă vaccinurile mai generos cu lumea în curs de dezvoltare.

Un astfel de ajutor ar fi salvarea perfectă pentru India care, în prezent, a devenit epicentrul mondial al pandemiei de coronavirus. De la o zi la alta, statisticile oficiale adăugă alte peste 400.000 de cazuri noi de Covid în India, care a mai depăşit un prag de speriat: 21 de milioane de infectări, în timp ce în ultimele 24 de ore au fost înregistrare aproape 4.000 de decese. Imaginile din fața secțiilor de terapie intensivă a mai multe spitale sunt apocaliptice.

”Morţi, morţi. Toţi au fugit, nu e niciun medic aici, nu mai e nimeni, nici doctori, nici paznici. Cum se poate ca doctorii să-şi abandoneze aşa pacienţii? Sunt nişte criminali! Cum să lase totul baltă?”, a mărturisit un bărbat aflat într-un din spitalele din India.

”Spitale mici, ca acesta, reprezintă, de fapt, coloana vertebrală a sistemului de sănătate publică din India. Se află în prima linie a pandemiei de Covid, dar sunt sufocate, atât de numărul imens de pacienţi, cât şi de şocul emoţional”, explică Sam Kiley, corespondent CNN.

”15 persoane au năvălit peste noi. Atunci le-am cerut medicilor şi personalului să se ascundă la etajul trei, până se calmează lucrurile, pentru că nu voiam să-i văd agresaţi şi loviţi. Vă rog să ne ajutaţi, să ne înţelegeţi, să ne iubiţi, să ne respectaţi, pentru că oricine poate fi pe un pat de la terapie intensivă, în orice moment al zilei. Aveţi nevoie de doctori pentru terapia cu oxigen. Dacă îi loviţi şi îi agresaţi, cine să mai aibă grijă de bolnavii voştri?”, a precizat Swati Rathore, director Spitalul Kriti.

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page