top of page

Fost colonel rus recunoaște că situația armatei ruse se va înrăutăți, lăudând patriotismul Ucrainei


După ce s-a depășit numărul de 80 de zile de război între Ucraina și Rusia, au început să apară tot mai multe speculații cu privire la faptul că apărătorii ucraineni rezistă voinicește asaltului armatei ruse în timp ce în tabăra cealaltă, rușii sunt aproape de eșec. Pe deasupra, există și zvonuri care spun că starea de sănătate a președintelui rus, Vladimir Putin este din ce în ce mai precară, dând astfel de înțeles că „operațiunea militară specială” lansată de Moscova pe data de 24 februarie este în prag de „faliment”.

În Mariupol, orașul din sud-estul Ucrainei, lupta pentru păstrarea autorității ucrainene s-a transformat într-un coșmar pentru ultimii combatanți ucraineni. După foarte multe săptămâni de infern, mulți refuză să se predea și să ofere astfel oportunitatea rușilor de a stăpâni acest teritoriu.

Totuși, în cursul zilei de astăzi, peste 260 de combatanți ucraineni, majoritatea grav răniți, au fost evacuați din buncărele combinatului Azovstal, din Mariupol și transportați către spitale din două localităţi de pe teritoriul controlat de rebelii pro-ruşi.

Practic, forțele ruse au reușit să preia controlul complet al orașului. Potrivit responsabililor de la Kiev s-a încheiat rezistenței de la oțelărie, după aproape trei luni de lupte eroice iar în zilele următoare, vor continua negocierile cu privire la soarta luptătorilor din batalionul Azov, încă blocați la Azovstal.

„Se va organiza un schimb pentru revenirea acestor soldaţi acasă, în cele din urmă. Din păcate, nu am avut posibilitatea de a elibera Azovstal pe cale militară. Însă, cea mai importantă misiune a Ucrainei și a lumii întregi este acum salvarea vieților apărătorilor de la Mariupol”, a declarat Hanna Maliar, adjunctul ministrului ucrainean al Apărării.

„Când îţi îndeplineşti misiunea atribuită şi salvezi vieţile oamenilor tăi, cât mai multe posibil, înseamnă că duci comanda trupelor la cel mai înalt nivel. Mai ales atunci când decizia ta este aprobată de cele mai înalte autorităţi militare. Glorie Ucrainei! Misiunea a fost îndeplinită”,a raportat, prin intermediul unui mesaj video, comandantul regimentului Azov, Locotenent-colonelul Denis Prokopenko, unitatea militară ucraineană care a rezistat în fața asediului forţelor ruse, în reduta din Mariupol.

Stoicismul de care au dat dovadă ucrainenii l-au impresionat pe un colonel rus în retragere care a comentat în termeni extrem de critici, la principalul post de televiziune al Rusiei, izolarea geopolitică „totală” a Moscovei.

„Din punct de vedere strategic, adevărul este că Ucraina poate înarma un milion de soldați în viitorul apropiat. În calculele noastre operaționale și strategice, trebuie să ținem cont că situația armatei noastre se va înrăutăți. Profesionalismul unei armate nu este determinat de numărul celor recrutați prin contract, ci de gradul de pregătire personală și mai ales de moralul și disponibiltatea de a-ți da viața pentru patria-mamă. În Rusia, dogma înrădăcinată în mințile politologilor este că un om angajat prin contract să lupte este un profesionist. Nici pomeneală! În schimb, dorința de a-și proteja patria chiar există în Ucraina. Ei sunt gata să lupte până la ultimul om. Potrivit clasicilor marxism-leninismului, și în această privință nu au fost proști, victoria pe câmpul de luptă este determinată de motivația militarilor.

Principala deficiență a poziției noastre politico-militare este că suntem într-o completă izolare geopolitică și, oricât de mult am urî s-o recunoaștem, adevărul este că toată lumea e împotriva noastră”, a comentat Mihail Hodarionok, colonel în retragere, în prezent, analist militar.

De altă parte, experții militari, avertizează asupra faptului că retragerea apărătorilor din Mariupol nu înseamnă și sfârșitul războiului. Potrivit analiștilor, e de așteptat ca invadatorii să își continue ofensiva, pentru a cuceri pe deplin regiunea de sud-est a Ucrainei.

„Nu cred că poate fi considerată o victorie simbolică, pentru că este o victorie realizată foarte greu, în condițiile în care Mariupolul nu era un oraș foarte mare, e un oraș de 400.000 de locuitori și care a rezistat eroic, iată, aproape trei luni de zile. Nu. Iar pe de altă parte, Mariupolul ar fi însemnat mult dacă se reușea această conectivitate a forțelor care acționau în nord de Mariupol cu cele care acționau la sud de Izyum. Atunci Mariupolul avea într-adevăr o importanță foarte mare. Are o importanță însă nu atât de mare să scontăm că acesta ar reprezenta semnul victoriei și ostilitățile vor înceta, nicidecum. Ei vor să cucerească cât mai mult, cel puțin din cele trei republici, să le repetăm, pentru că ele sunt menționate foarte des, Luhansk, Donețk și Herson și nu știm dacă în planificarea militară nu au și regiunea Zaporojie”, explică General Virgil Bălăceanu.

Astfel, conform estimărilor făcute de experți, acest război va continua, în pofida pierderilor suferite de ambele părți.

コメント


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page