Femeile ucrainene care au fugit din calea războiului cu Rusia vor să se întoarcă
După 21 de zile de la pornirea războiului în Ucraina, întreaga planetă se întreabă dacă cele două țări implicate vor ajunge la un acord de pace înainte ca Rusia să cucerească Kievul și să preia controlul asupra țării vecine, așa cum se zvonește că ar fi intenția președintelui rus, Vladimir Putin. După câteva runde eșuate de negocieri, delegațiile Rusiei și ale Ucrainei sunt așteptate să se întâlnească din nou, în cursul zilei de astăzi. Potrivit liderului ucrainenilor, pozițiile sună acum mai realist și există șanse pentru pace.
„După cum mi s-a spus, pozițiile din negocieri sună acum mai realist. Cu toate acestea este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei. Armata noastră ne oferă timp, apărând Ucraina oriunde Rusia vrea să pătrundă”, a transmis președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în noaptea de marți spre miercuri, într-un nou mesaj video postat pe Facebook.
Potrivit consilierului președințial, Mihailo Podoliak, a patra rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia a fost una dificilă. Totuși, în ciuda faptului că există contradicții fundamentale, există loc și de compromis, crescând astfel speranțele de pace.
Conform analiștilor politici, Zelenski ar fi pregătit să facă mai multe concesii pentru a restabili ordinea în Ucraina, mai ales că potrivit președintelui ucrainean, Ucraina nu poate adera la NATO, motiv de la care Rusia și-a pornit ofensiva în data de 24 februarie. „În ciuda pretinsei politici a ușilor deschise, NATO nu a admis Ucraina ca membră, situație pe care țara noastră trebuie să o accepte, întrucât nu are altă opțiune. Ucraina nu este membră NATO, înţelegem asta, suntem nişte oameni adecvaţi. Ani de zile am auzit despre uşa presupus deschisă, dar am început să înţelegem că nu putem intra pe acolo. Acest lucru este adevărat şi trebuie să-l recunoaştem. Mă bucur că oamenii noştri încep să admită aceasta şi să se bazeze pe ei înşişi şi pe partenerii noştri care ne ajută. Articolul 5 nu a părut niciodată la fel de slab ca astăzi. NATO nu a trimis trupe pentru a apăra Ucraina, dar, cu toate că această ţară nu este membră a Alianţei, NATO ar reacţiona în acelaşi mod şi dacă vreunul dintre statele sale membre ar fi atacat de Rusia.”, a spus preşedintele Volodimir Zelenski.
Între timp, prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenskaia, a declarat pentru ABC News că se teme pentru soțul ei. În opinia ei, Occidentul poartă vina pentru faptul că i-a permis președintelui rus să devină din ce în ce mai violent.
„Ca orice femeie din Ucraina, acum mă tem pentru soțul meu”, a declarat soția lui Volodimir Zelenski. În vârstă de 44 de ani, aceasta a declarat că își sună soțul in fiecare dimineață după ce se roagă pentru bunăstarea lui. Căsătorită de 18 ani cu președintele ucrainean, prima doamnă a transmis că soțul ei este puternic și capabil să apere țara pe care o iubește. Referitor la războiul pornit de Rusia împotriva țării sale, aceasta a calificat acțiunile rușilor ca fiind un genocid. Vorbind despre loviturile asupra unor obiective civile, inclusiv o maternitate din orașul Mariupol, Olena le-a cerut femeilor din America să sprijine femeile și copiii ucraineni care au scăpat din război și care caută un adăpost în țara lor. În plus, cere NATO să pună capăt atacurilor aeriene rusești, închizând cerul.
„NATO a rezistat să desfăşoare sprijin aerian de teamă să nu declanşeze un război mondial prin confruntarea directă cu forţele ruseşti. Nici planul ca Polonia să furnizeze Ucrainei avioane de luptă nu s-a materializat. Fac apel la cetăţenii ţărilor democratice ale lumii să le ceară liderilor lor să ia măsuri împotriva lui Putin şi să-i tragă la răspundere pe oficialii lor aleşi pentru că au asistat în tăcere timp de decenii la creşterea puterii şi tiraniei Rusiei. Trebuie să oprim acest lucru. Prin ‘noi’, mă refer la întreaga lume”, aminteşte ea.
De cealaltă parte însă, multe dintre femeile care au fugit din cauza războiului, decid să se întoarcă în Ucraina pentru a fi alături de familia lăsată în urmă. În Polonia, Ed Lavandera de la CNN a găsit un tren care transporta ucrainenii în ambele direcții - unii sosind, căutând siguranță, iar alții se întorceau în națiunea lor sfâșiată de război. Potrivit corespondente, în mare parte au fost bărbați care s-au întors în Ucraina, dar în această zi, pe peronul trenului au fost și multe femei. „Ucraina este la fel de importantă și pentru bărbați și pentru femei. Suntem adevărații ucraineni, femeile au puterea, voința și inimă, de asemenea”, a spus o ucraineancă.„Vreau doar să fiu lângă familia mea”, a mai spus o femeie.
Într-un fel, a declarat una dintre ele, întoarcerea acasă este un mod de a te ridica și de a lupta pentru țară.
“Cu toții am devenit uniți în acest timp, fiecare făcând ce poate pentru a ne ajuta armata.”
Mariia Halligan, o altă femeie pe care Lavandera a întâlnit-o, a vorbit despre o anumită datorie de a lupta cu ceea ce ea numește „teroriști ruși”.
”Dacă trebuie să fac asta, o voi face, pentru țara mea, pentru rudele mele, pentru prietenii mei. Acum simt că toți ucrainenii sunt rudele mele”, a mai spus ea.
Comments