Experții americanii cofirmă: „coronavirusul se transmite prin aer, nu de pe suprafețe”
Dacă inițial, oamenii de știință au confirmat faptul că noul coronavirus este răspândit copleșitor prin aer, nu de pe suprafețe, de-a lungul celor șaiprezece luni de când planeta se confruntă cu amenințarea acestui inamic invizibil, oamenii au tot interpretat teama de virus, provocând adevărate isterii. De la atingerile între oamenii, până la atingerea de obiecte sau suprafețe, frica de contaminare a luat proporții colosale în ultimele luni.
Recent însă, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, a reiterat faptul că virusul se transmite în special pe calea aerului, iar riscul de a fi luat de pe suprafețe este redus.
„Pe baza datelor epidemiologice disponibile și a studiilor privind factorii de transmitere a mediului, transmiterea la suprafață nu este principala cale prin care se răspândește SARS-CoV-2, iar riscul este considerat a fi scăzut”, a concluzionat CDC. Practic, obsesia de a spala toate cumpărăturile, folosirea excesivă a înălbitorilor, ștergerea mesei sau a scaunului din restaurant, sălile de sport sau de înfrumusețare, sunt obiceiuri inutile. Această informație este extrem de prețioasă în condițiile în care autoritățile, dar și oamenii de rând, cheltuie sume colosale pentru dezinfectarea suprafețelor.
O altă controversă legată de lupta împotriva acestui virus, o reprezintă eficacitatea vaccinurilor dezvoltate prea curând, spun unii, pentru ca ele să poată funcționa 100%. După scandalul celor de la AstraZeneca (al cărui vaccin este acuzat că produce formarea cheagurilor de sânge), mai mulți experți au început să ia fiecare vaccin anti-Covid-19 la purificat. Cu un pas înaintea lor, compania Pfizer a transmis că persoanele vaccinate cu serul său, vor avea cel mai probabil nevoie de o a treia doză de vaccin în decurs de un an, urmând ca imunizarea să fie făcută annual.
„O variantă este că probabil va fi necesară a treia doză, între şase şi doisprezece luni, iar apoi va exista o vaccinare din nou în fiecare an, dar toate acestea trebuie confirmate. Pe de altă parte, noile tulpini vor juca un rol cheie. Este extrem de important să reducem la maxim numărul persoanelor vulnerabile la virus”, a transmis Albert Bourla, CEO Pfizer.
Anterior, directorul celulei anti-coronavirus din cadrul administrației Biden, afirmase că americanii vor trebui să se aștepte să primească un rapel al vaccinului pentru a-i proteja împotriva noilor tulpini ale coronavirusului. „Nu ştim totul în această etapă. Studiem durata răspunsului anticorpilor. Pare puternic, dar coboară puţin, iar noile tulpini sunt o provocare. Din motive logistice, şi numai din motive logistice, cred că ar trebui să considerăm că poate exista un rapel”, a recunoscut doctorul David Kessler, în timpul unei audieri în faţa parlamentarilor americani.
De altă parte însă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă și avertizează cu privire la descoperirea unei noi variante a coronavirusului identificată în India. Această descoperire nu a oferit suficient timp însă pentru a confirma dacă are sau nu legătură cu creșterea spectaculoasă a numărului de cazuri de coronavirus în această țară unde, numai joi, s-au raportat un nou record zilnic de Covid-19, peste 217.000. În prezent, India a devenit a doua cea mai afectată țară din lume ca număr de cazuri (14,3 milioane, după Statele Unite ale Americii) și a patra ca număr al deceselor (174.308).
„Această variantă are două mutaţii în genomul său şi a fost depistată la sfârşitul anului 2020 în două state din India, iar de atunci procentul cazurilor a crescut considerabil. Depistarea noii variante este rezultatul eforturilor de secvenţiere genetică a coronavirusului SARS-CoV-2, realizate în lume, în încercarea de a detecta cât mai repede orice mutaţie a virusului care îl poate face mai contagios sau capabil să se sustragă testelor, vaccinurilor sau medicamentelor. Aşa cum ştim, virusurile se modifică cu timpul, suferă mutaţii iar aceasta este o variantă de interes pe care o urmărim. Mutaţiile identificate au unele similitudini cu cele deja depistate, care pot fi mai contagioase, iar în unele cazuri pot reduce neutralizarea şi pot avea astfel impact asupra vaccinurilor. OMS colaborează cu India şi alte ţări pentru a spori secvenţierile genetice în lume şi a detecta şi evalua variantele de interes - categorie în care a intrat acum şi cea din India - şi cele considerate îngrijorătoare (din acestea din urmă fac parte variantele identificate primele în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia). Cele trei variante s-au răspândit, în ultimele luni, prin diferite părţi ale lumii. Vaccinurile au funcţionat împotriva variantelor îngrijorătoare şi mai ales a simptomelor grave şi este un lucru important care trebuie spus”, a declarat la o conferinţă de presă Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de Covid-19 din cadrul OMS.
Comments