Europenii sunt îndemnați să rămână acasă de Paștele catolic
După ce au fost nevoiți să petreacă mai bine de un an de zile închiși și ținuți departe de normalitatea cu care erau obișnuiți în societățile din care fac parte, oamenii sunt acum la limita răbdării în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Cu toate că au îndurat o serie de restricții și carantine prelungite în ideea că virusul va fi oprit, nici producerea a mai multe vaccinuri împotriva Covid-19 nu le-a putut aduce eliberarea. Peste două zile, creștinii catolici și protestanți sărbătoresc Paștele pentru a doua oară consecutiv închiși, iar această veste nu le priește.
În Europa, vremea bună și nerăbdarea oamenilor de a fi cu cei dragi îi îngrijorează pe oficiali care încearcă să lanseze un apel pe ultima sută de metri, cerând europenilor să sărbătorească Paștele în familie. De teama răspândirii pandemiei din cauza mutațiilor coronavirusului, autoritățile din mai multe țări de pe bătrânul continent au decis să întărească restricțiile. În Polonia spre exemplu, în ultimele 24 de ore, personalul medical a raportat peste 35.000 de cazuri noi de infectare și 621 de decese.
În Belgia, oamenii sunt nevoiți să uite de întâlnirile și sărbătoarea de altă dată, cu prietenii și cu familia extinsă. În timp ce autoritățile belgiene repetă insistent îndemnul „stați acasă”, piața Grand Palace fin inima Bruxelles-ului este aproape pustie în aceste zile. Zilnic, 5.000 de oameni în medie, sunt testați pozitiv cu coronavirus iar în spitalul universitar din Bruxelles nu mai sunt paturi pentru bolnavii de Covid-19. „Este destul de alarmant. Ieri a fost o zi foarte grea, am fost nevoiți să transferăm 17 pacienți, pentru că la noi este plin până la refuz”, a mărturisit Dr. Marc Noppen.
Nici în Germania, situația nu stă mai bine. Cancelarul Angela Merkel a făcut apel la germani, îndemnându-i să petreacă sărbătorile într-un cerc strâns, să respecte toate regulile de distanțare și să nu călătorească decât dacă este absolut necesar.
„Din păcate, va trebui să avem încă un Paște cu restricții. Știu că este o mare dezamăgire. Cu toții ne dorim mai multă libertate de Paști. La urma urmei, pandemia durează de atât de multă vreme şi am suportat luni de restricţii grele. Nu trebuie să-i lăsăm singuri pe medici şi asistenţi, trebuie să îi susținem prin comportamentul nostru. Doar aşa putem încetini şi opri creşterea numărului de infectări”, a declarat Merkel.
În ultimele 24 de ore, autoritățile germane au raportat 24.300 de cazuri de coronavirus și 21 de decese, însă populația este mai revoltată de faptul că ritmul de vaccinare este prea lent.
Marea Britanie însă, se confruntă cu o altă problemă. Potrivit unui studiu despre „long Covid” (forma lungă a bolii Covid-19), aproape una dintre șapte persoane testate pozitiv de coronavirus în Regatul Unit, continuă să prezinte simptome ale bolii la trei luni de la contaminare. Realizat de Biroul britanic de statistică (ONS), studiul arată că 13,7% dintre membrii unui eșantion de peste 20.000 de persoane care s-au contaminat cu Covid-19 în perioada 26 aprilie – 6 martie prezentau simptome de coronavirus timp de cel puțin 12 săptămâni - și anume oboseală și dureri musculare.
Referitor la diferența de sex, femeile (14,7%) erau mai numeroase decât bărbații (12,7%). În plus, 18,2% dintre bolnavii de coronavirus cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani prezentau simptome de cel puțin 12 săptămâni. Conform ONS „1,1 milioane de persoane care au fost testate pozitiv de coronavirus sau care cred că au avut virusul în Marea Britanie se declară că au fosrt afectate de covid long în primele patru săptămâni care se încheiau la 6 martie, cu alte cuvinte spun că au avut simptome Covid-19 timp de cel puțin patru săptămâni”.
Ministrul britanic al Sănătăţii Matt Hancock a declarat la Sky News că Guvernul lui Boris Johnson intenţionează să finanţeze cercetări în vederea unei ”înţelegeri a covid long”. Cu toate că Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord beneficiază de cea mai avansată campanie de vaccinare din lume, Marea Britanie este cea mai afectată țară de coronavirus în Europa, cu 127.000 de morți. Până în prezent, 31 de milioane de britanici au fost vaccinați cu o primă doză de vaccin, iar 4,5 milioane au fost vaccinate cu două doze de la începutul lui decembrie.
Comments