top of page

Europa ar putea atinge imunitatea de turmă în faţa coronavirusului în următoarele 4 luni



După mai multe luni de dezbateri, Parlamentul European a votat certificatul verde digital pentru cetățenii Uniunii Europene, cu scopul de a-i ajuta pe aceștia să călătorească mai ușor pe durata pandemiei. Potrivit eurodeputaților, certificatul UE Covid-19 ar trebui să fie valabil timp de 12 luni și nu mai mult. Decizia creării unui astfel de document care a fost votată ieri și făcută public astăzi, a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotriva și 31 de abțineri, în timp ce propunerea privind resortisanții țărilor terțe a fost adoptată cu 540 de voturi pentru, 80 de voturi împotriva și 70 de abțineri.

Următorul pas constă în dezbaterea planului concret între Parlamentul și Consiliul European, astfel încât, să se ajungă la un acord cert înaintea sezonului turistic de vară. În plus, Parlamentul își dorește să se asigure că certificatul UE va funcționa în paralel cu orice inițiativa instituită de cele 27 de state membre, care ar trebui la rândul lor, să respecte același cadru juridic comun.

Confom eurodeputaților, „documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecție anterioară cu virusul. Cu toate acestea, certificatele UE Covid-19 nu vor servi drept document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație. Pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate și din motive economice, țările UE ar trebui să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite. Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen)”.

Intrarea în posesie a unui astfel de certificat îi va ajuta pe titulari să nu mai facă obiectul unor restricții de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea. Documentele vor fi verificate pentru a preveni fraudă și falsificarea, precum va vi verificată și autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document fapt pentru care, datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. De altă parte, lista entităților care vor prelucra și primi date va fi publică, astfel încât cetățenii să își poată exercită drepturile în materie de protecție a datelor în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor.

De altă parte, directorul companiei farmaceutice BioNTech a declarat că Europa ar putea să atingă imunitatea de turmă la jumătatea acestei veri, cu ajutorul companiilor de vaccinare aflate în plină desfășurare în toată Uniunea Europeană. „Cred că e un lucru bun că vom exporta vaccinuri din Europa, pentru că Europa va atinge imunitatea de turmă în iulie, august cel mai târziu. Alte ţări au mult mai puţine vaccinuri şi trebuie să ţinem cont că sunt oameni care au nevoie de ele, iar asta e o misiune pentru întreaga omenire”, a transmis Ugur Sahin, directorul companiei BioNTech, care a dezvoltat primul vaccin anti-coronavirus împreună cu Pfizer.

Experţii nu au căzut însa de acord cu privire la care e pragul concret de la care se consideră că întreaga populaţie e imunizată - fie prin vaccinare, fie prin infectare şi vindecare. Experţii spun însă că un nivel de imunizare de peste 70% ar reduce semnificativ gradul de infectare cu Covid-19.

Între timp, multe din țările europene au decis să relaxeze din măsurile de restricție, oferind cetățenilor o gură de aer după luni de zile de izolare.

În acest sens, Olanda, a permis restaurantelor şi cafenelelor să deschidă terasele. După ce inițial a fost una dintre cele mai afectate țări europene de pandemie, Olanda a urmat exemplul Italiei, Greciei, Franţei şi al altor ţări din Uniune, şi a început să ridice restricţiile, pentru a permite economiei să-şi revină, după luni întregi de carantină dură. „Am aşteptat atât de mult. Am ajuns aici la ora 11. Acum suntem primii clienţi care vom fi serviţi. E de-a dreptul fantastic. E greu pentru cei care lucrează în sănătate, sunt atât de ocupaţi şi noi stăm aici, la terasă. Avem voie să facem asta acum, dar e foarte dificil. Acum, numărul cazurilor noi e scăzut şi, dacă sunt sub 10.000 e bine. Pe de altă parte, e important pentru proprietarii de restaurante să îşi deschidă afacerile, altfel vor da faliment”, a mărturisit Lisa Gerritsen, o clientă care a călcat pragul cafenelei Le Journal, din oraşul olandez Utrecht.

„Ne-a lipsit. Şapte luni fără să muncim... a fost obositor, foarte dificil din punct de vedere mental. Dar ne-am întors la treabă. Trebuie să-i respectăm pe oameni, dar nu ar trebui nici să fim închişi atâta timp”, a adăugat un chelner.

De altă parte, faptul că această redeschidere s-a făcut cu mai multe condiții, nu este o veste bună pentru toți proprietarii de restaurante și baruri.

„Dacă închidem la 6 seara, oamenii îşi vor lua mâncarea şi se vor duce în parc. Nu e o idee prea bună. Ar fi fost mult mai bine dacă puteam rămâne deschişi până la 8 seara”, a explicat Alex Celik, proprietar restaurant.

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page