top of page

Emmanuel Macron după întâlnirea cu Vladimir Putin: „Nu am crezut nicio clipă că va face vreun gest”


În ciuda faptului că presa internațională cataloghează întâlnirea dintre Vladimir Putin și Emmanuel Macron ca pe un eșec nemilos al președintelui francez, liderul de la Paris a obținut garanția că omologul său nu va lansa deocamdată noi manevre în apropierea Ucrainei. Astfel spus, preşedintele rus a promis că nu va lansa noi iniţiative militare în apropierea graniţelor Ucrainei în perioada următoare, ca etapă premergătoare spre o posibilă detensionare. Mai mult, liderul de la Kremlin a fost de acord şi ca trupele participante în februarie la un exerciţiu militar pe teritoriul belarus, în apropierea frontierei cu Ucraina, să fie retrase după încheierea acestor manevre.

De la începutul conflictului dintre Rusia și NATO, din cauza prezenței masive de trupe și soldași ruși la granița acesteia cu Ucraina, niciun alt lider mondial nu s-a întâlnit față în față cu Putin pentru a dezbate situația. În urmă cu două săptămâni, Statele Unite ale Americii și Rusia și-au trimis scrisori oficiale cu răspunsul la cerințele celeilalte tabere însă nu a avut loc nicio întrevedere fizică. Macron însă, și-a riscat imaginea pe care o are în joc la alegerile prezidențiale din luna aprilie, încercând să detensioneze situația din estul Europei.

După aproape șase ore în care Macron „l-a torturat pe Putin cu întrebări și propuneri”, cei doi lideri au căzut de acord asupra faptului că discuția poate reprezenta o bază pentru următoarele demersuri.

Conflictul actual a debutat în luna decembrie când statele occidentale au afirmat că se tem că Rusia pregăteşte o invazie. La polul opus, Moscova neagă o astfel de intenţie, dar spune că ar putea întreprinde acţiuni militare, în formă neprecizată, dacă nu îi sunt satisfăcute o serie de cerinţe de securitate. După întâlnirea lui Macron cu Vladimir Putin, președintele francez a fost de acord cu deschiderea unui dialog asupra unor probleme strategice, însă nu există detalii despre ce ar putea implica acest dialog.

Putin a cerut modificări ale aranjamentelor de securitate în Europa, inclusiv promisiunea că NATO nu va primi niciodată Ucraina în rândurile sale, că nu vor fi desfăşurate niciodată rachete nucleare în apropierea graniţelor Rusiei şi că Alianţa îşi va reduce infrastructura. Potrivit Reuters care citează o oficialitate franceză, la discuţia de la Kremlin s-a convenit de asemenea intensificarea demersurilor diplomatice în aşa-numitul Format Normandia, în care Franţa şi Germania au acţionat ca mediatori în discuţiile dintre Rusia şi Ucraina.

„Pentru mine, se punea problema schimbării dinamicii pentru a evita o escaladă şi a deschide noi perspective. (...) Acest obiectiv a fost îndeplinit, în opinia mea. Sunt realist în privinţa flexibilităţii lui Putin în chestiunea ucraineană. Nu am crezut nicio clipă că va face vreun gest, le-a declarat Macron ziariştilor care l-au însoţit în avionul care l-a transportat de la Moscova la Kiev, unde îl va întâlni pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Pe de altă parte, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a anunţat marţi că aşteaptă cu interes mesajul pe care preşedintele francez îl aduce de la Moscova. „Desigur, toţi aşteptăm cu interes semnalele pe care domnul Macron le aduce de la Moscova. Însă am spus-o de multe ori, inclusiv ieri: suntem deschişi la dialog, suntem constructivi, căutăm o soluţie diplomatică, dar nu vom încălca propriile ‘linii roşii’ şi nimeni nu ne poate obliga să le încălcăm”, a declarat Kuleba într-o conferinţă de presă comună cu miniştrii de externe din Cehia, Jan Lipavsky, Austria, Alexander Schallenberg, şi Slovacia, Ivan Korcok.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page