După Marea Britanie și Israel, Spania renunță la restricțiile împotriva Covid-19
Două dintre cele mai vaccinate țări ale lumii au hotărât săptămâna aceasta să renunțe la măsurile de restricție impuse pentru a preveni răspândirea variantei Omicron și oprirea pandemiei de coronavirus . Astfel, Marea Britanie și Israel sunt pregătite să facă un pas înapoi în lupta cu Covid-19, hotărâte că eforturile depuse până acum sunt suficiente pentru viitorul apropiat.
Din păcate, varianta Omicron nu contenește din a se răspândi cu o viteză accelerată, fapt care determină o explozie de cazuri noi în foarte multe țări. Acolo unde rata de vaccinare este una ridicată, numărul spitalizărilor dar și al deceselor este unul scăzut, fapt care denotă eficacitatea vaccinului atunci când se pune problema unor forme grave de boală.
În prezent, Omicron înregistrează recorduri de cazuri noi zilnice în lume însă, chiar și așa, tot mai multe țări iau în considerare renunțarea la restricții.
Astfel, Spania a anunțat în cursul zilei de astăzi, că este gata să urmeze exemplul Marii Britanii și a Israelului. Motivul pentru care Peninsula Iberică a decis că este pregătită să renunțe la restricții se datorează faptului că oricât de stricte ar fi, ele nu mai au eficiență în fața contagiozității extraordinare a noii variante, dar și pentru că riscurile de spitalizare au scăzut datorită ratei de vaccinare.
Mai mult, în opinia șefului guvernului de la Madrid, restricțiile în vigoare reprezintă o povară asupra economiei țării. „Nu mai suntem în situația din urmă cu un an. Știm mult mai multe despre virus și ar trebui să începem să considerăm Covid-19 drept o boală endemică, în loc de pandemică”, a transmis Pedro Sanchez, prim-ministrul Spaniei.
Conform specialiștilor, o boală endemică este cea care îşi face apariţia regulat în anumite regiuni, iar numărul îmbolnăvirilor rămâne relativ constant de-a lungul timpului. Un exemplu tipic este malaria, de care se îmbolnăvesc în fiecare an aproximativ 300 de milioane de oameni, preponderent în regiunile tropicale.
Totuși, Michael Ryan, directorul Programului de Urgență Sanitară, explică că endemic nu este de bine. „Endemic înseamnă doar că este aici pentru totdeauna. Ceea ce trebuie să facem este să ajungem la niveluri scăzute de incidență a bolii, vaccinarea maximă a populației, astfel încât nu mai ajungem la decese. În opinia mea, acesta este sfârșitul stării de urgență și acesta este sfârșitul pandemiei.”
Decizia Spaniei a fost încurajată de exemplul dat săptămâna aceasta de Marea Britanie și Israel, țări care se clasează foarte bine în ceea ce privește rata de vaccinare.
„Spitalizările au scăzut în ultima săptămână. Iar numărul de pacienți cu Covid, aflați la terapie intensivă, este acum la același nivel cu cel din iulie. Întotdeauna am spus că vom deschide țara de îndată ce datele susțin asta. Pașii pe care i-am anunțat astăzi reprezintă o etapă majoră, dar nu reprezintă sfârșitul drumului”, a explicatSajid Javid, secretar de stat în Ministerul Sănătății din Marea Britanie.
Totuși, primarul Londrei insistă că portul măştii sanitare rămâne unul dintre cele mai importante lucruri pe care le pot face oamenii pentru a preveni răspândirea virusului. Măsura rămâne însă la latitudinea fiecăruia. În alte țări însă, varianta Omicron a scăpat de sub controlul autorităților, înregistrând zilnic noi recorduri de contaminare. În acest context, Germania a depășit pentru prima dată 100.000 de cazuri noi pe zi, în timp ce Austria a raportat miercuri 30.00, aproape dublu față de precedentul record stabilit săptămâna trecută. În ciuda faptului că în prezent, aproximativ 70% din totalul austriecilor sunt vaccinați cu schema completă, la Viena, camera inferioară a Parlamentului este așteptată să decidă asupra obligativității vaccinării împotriva Covid. Această măsură ar urma să se aplice tuturor persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepția femeilor însărcinate și a celor care au contraindicații medicale.
În timp ce lupta cu Omicron se pune în baza celor care se imunizează fondatorul Microsoft, Bill Gates, avertizează omenirea cu privire la o viitoare pandemie pe care o descrie ca fiind mult mai periculoasă pentru oameni decât este Covid. Prin profeția lui, folantropul încearcă să convingă guvernele lumii să contribuie cu miliarde de dolari pentru a se pregăti în fața următoarei epidemii globale.
„Când vorbim despre cheltuirea a miliarde de dolari pentru a salva trilioane de daune economice și zeci de milioane de vieți, aș spune că este o poliță de asigurare destul de bună. O mare parte din inovațiile necesare pentru a se pregăti pentru o viitoare pandemie ar putea fi utile și în abordarea problemelor de sănătate existente la nivel mondial, cum ar fi crearea unui vaccin pentru HIV și a unor vaccinuri mai bune pentru tuberculoză și malarie”, a spus Gates, subliniind că eforturile aparent uriașe chiar și în termeni economici ar preveni daune mult mai grave.
Comments