Doar persoanele vaccinate împotriva Covid-19 vor avea voie să vină în pelerinaj la Mecca
Răspândită din ce în ce mai mult, ideea pașapoartelor de vaccinare care ar permite libera circulație persoanelor imunizate deja, crează multă confuzie dar și frustrare printre europeni. De teamă că trebuie să se vaccineze pentru a putea să călătorească, oamenii nu sunt de acord cu această variantă. Unii susțin că libertatea le este suprimată și că nu este normal să li se impună condiții pentru un drept pe care l-au câștigat odată cu democrația sau chair aderarea la Uniunea Europeană. Dacă inițial au existat multe controverse legate de acest subiect, în cursul zilei de astăzi, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au declarat că pentru moment, Organizația nu susține acest tip de vaccinare. Potrivit unei purtătoare de cuvânt a organizației, OMS nu susține impunerea pașapoartelor de vaccinare pentru intrare sau ieșire întrucât nu se știe cu siguranță dacă vaccinările previn sau nu transmiterea virusului, precum și ca urmare a unor temeri legate de echitare.
„Noi, în calitate de Organizaţie Mondială a Sănătăţii, afirmăm în acest moment că nu am dori să vedem paşaportul de vaccinare ca o condiţie de intrare sau ieşire deoarece nu suntem siguri în acest stadiu că vaccinul previne transmiterea. Există toate celelalte întrebări, pe lângă problema discriminării împotriva persoanelor care nu se pot vaccina dintr-un motiv sau altul. OMS urmează să evalueze pentru o posibilă autorizare de urgenţă vaccinurile chinezeşti împotriva Covid-19 Sinopharm şi Sinovac la sfârşitul lunii aprilie, cu aproximaţie, întrucât are nevoie de informaţii suplimentare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris.
Între timp, OMS critică vehement încetinirea campaniilor de vaccinare de pe teritoriul Europei amintind Uniunii Europene că nu va fi capabilă să își atingă obiectivul de a vaccina 70% din populația adultă a Blocului comunitar până în această vară . De altă parte, Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut luna trecută ţărilor care dispun de provizii în exces de vaccinuri anti coronavirus să doneze de urgenţă 10 milioane de doze către mecanismul COVAX, condus de OMS împreună cu Alianţa pentru Vaccinuri (GAVI). „Decizia Indiei de a suspendă temporar toate exporturile masive de vaccin anti-Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca şi fabricat local de Serum Institute of India (SII), cel mai mare producător de vaccinuri din lume, pentru a răspunde cererii interne în contextul creşterii numărului de infectări, a afectat şi livrările către mecanismul global COVAX”, notează Reuters.
Din păcate însă, sub presiunea vaccinării dar în același timp a lipsei de doze suficiente pentru imunizare, oamenii obișnuiți sunt cei care au cel mai mult de suferit. Un exemplu în acest sens îl reprezintă musulmanii care doresc să meargă în pelerinaj la Mecca. Potrivit autorităților din Arabia Saudită, anul acesta, numai persoanele vaccinate sau imunizate împotriva Covid-19 vor avea voie să vină în pelerinaj la Mecca (umrah) în timpul lunii musulmane a Ramadanului (cea mai importantă sărbătoare pentru musulmanii care începe la jumătatea lunii aprilie). „Aceste persoane se încadrează în trei categorii: cele care au primit două doze de vaccin, cele care au primit o doză unică pentru 14 zile şi cele care s-au recuperat datorită tratamentului împotriva virusului”, au explicat autorităţile. Astfel, doar aceste persoane vor fi eligibile pentru a primi permisul de a participa la umrah, la rugăciuni în Marea Moschee din oraşul sfânt Mecca şi pentru accesul în Moscheea Profetului din Medina.
Ministerul care se ocupă de pelerinajele haji şi umrah a precizat că măsura va intra în vigoare la începutul Ramadanului, însă nu a fost precizat pentru cât timp. De la începutul pandemiei și până în prezent, Arabia Saudită a raportat peste 393.000 de cazuri de Covid-19 şi 6.700 de decese asociate. Conform celor mai recente date, în această țară cu o populație de peste 34 de milioane de locuitori, au fost administrate mai mult de 5 milioane de doze de vaccin. Obișnuind să adune anual milioane de musulmani din întreaga lume, Umrah va trebui să mai aștepte până când situația va deveni cum se obișnuia odată. În acest sens, autorităţile au spus că pelerinajul va putea reveni la capacitatea maximă odată ce ameninţarea pandemiei se va diminua. Cât priveşte haji, în luna iulie a anului trecut doar 10.000 de rezidenţi din Arabia Saudită au putut participa, faţă de 2,5 milioane de musulmani din întreaga lume, în 2019.
Din Mexic, însă, un expert în lupta împotriva noului coronavirus, recomandă vaccinarea inclusiv persoanelor care au fost deja infectați. “În lumea întreagă nu se ştie care este durata maximă a imunităţii în ce-i priveşte pe cei care au avut COVID-19, sau cei care s-au vaccinat împotriva acestei boli”, a declarat Lopez Gatell la o conferinţă de presă. Prin urmare, cei care au avut Covid-19 este foarte probabil să aibă un răspuns imunitar care să-i protejeze, dar considerăm că este necesar să vaccinăm toată lumea din mai multe motive. Nu se cunoaşte ştiinţific nicăieri în lume durata acestei imunităţi şi s-ar putea să existe persoane care s-au îmbolnăvit de Covid cu multe luni în urmă şi să nu mai aibă un răspuns imunitar suficient. Există diferite variante de răspuns imunitar al persoanelor, iar acestea depind de mulţi factori precum vârsta, condiţiile de sănătate, alimentaţia, bolile şi multe altele”, a explicat Lopez Gatell.
De altă parte, preşedintele ţării, Manuel Lopez Obrador, a declarat că nu vaccinează împotriva virusului, deşi unii medici i-au recomandat acest lucru. Potrivit oficialului, el are suficienţi anticorpi după ce a suferit de această boală în ultima săptămână din ianaurie şi începutul lui februarie. “Am consultat medicii iar doi dintre ei mi-au spus să mă vaccinez pentru a-mi întări anticorpii (...) însă medicii care m-au îngrijit au ajuns la concluzia că am suficienţi anticorpi şi că deocamdată nu este indispensabil să mă vaccinez”, a precizat şeful statului.
Comments