top of page

„Deși negocierile au progresat, Ucraina nu va ceda niciun centimetru din teritoriul său”



La o zi după ce agențiile de știri din întreaga lume anunțau progresele realizate de diplomații ucraineni și cei ruși, la cea mai recentă rundă de negocieri, desfășurată la începutul acestei săptămâni în Istanbul, tabăra de la Kiev transmite public că deși negocierile merg într-o direcție bună, Ucraina nu va ceda niciun centimetru din teritoriul său. Potrivit negociatorilor ucraineni, negocierile au progresat, „cu siguranță”, deoarece pentru prima dată de la începutul acestor serii de discuții, delegația rusă a ascultat ce a avut de comunicat partea ucraineană.

„Pentru prima dată de când au început negocierile ruso-ucrainene, în cadrul negocierilor de la Istanbul, delegaţia rusă a ascultat partea ucraineană, în loc să dea ultimatumuri şi să îşi expună condiţiile. Cu toate acestea, Ucraina nu va ceda niciun centimetru din teritoriu. Mai mult, Rusia nu şi-a retras trupele nici din jurul Kievului, nici din Cernihiv, în ciuda faptului că armata rusă a informat că îşi va reduce operaţiunile în acele zone”, a informat Ihor Zhovkva, directorul adjunct al Biroului Preşedintelui Volodimir Zelenski.

Între timp, liderul de la Kiev a discutat astăzi cu omologul său american, Joe Biden. Despre capacitățile militare „suplimentare” necesare pe care Zelenski le-a cerut înaintea summitului NATO, desfășurat săptămâna trecută în regim de urgență. La întâlnirea liderilor Alianței s-a luat decizia de a ajuta armata ucraineană să își apere țara.

„Liderii au evocat modul în care SUA lucrează zi şi noapte pentru a răspunde principalelor solicitări făcute de Ucraina în materie de ajutor de securitate, precum şi eforturile persistente întreprinse de SUA şi aliaţii şi partenerii lor pentru a identifica capacităţi suplimentare de a ajuta armata ucraineană în apărarea ţării sale. Cei doi lideri au subliniat impactul hotărâtor al armelor furnizate de americani asupra desfăşurării conflictului. Între altele, preşedintele Biden l-a informat pe preşedintele Zelenski că SUA intenţionează să acorde guvernului ucrainean 500 milioane de dolari ca ajutor bugetar direct”, a afirmat executivul american într-un comunicat după o convorbire de 55 de minute între cei doi preşedinţi.

La polul opus, Şeful statului ucrainean a indicat pe Twitter că ”şi-a prezentat propria analiză asupra situaţiei de pe câmpul de luptă şi de la masa negocierilor”, la o zi după o nouă rundă de convorbiri între Kiev şi Moscova. „Am vorbit despre sprijinul defensiv specific, despre un nou pachet de sancţiuni sporite şi despre ajutorul macrofinanciar şi umanitar”, a precizat Volodimir Zelenski.

Potrivit presei străine, Rusia şi-a înmulţit în ultimele zile semnalele contradictorii asupra planurilor sale militare şi a intenţiilor sale diplomatice. La rândul său, Kremlinul a apreciat miercuri că nu a existat un “progres” în negocierile între beligeranţi la Istanbul, risipind astfel speranţele generate de alte declaraţii mult mai pozitive făcute marţi de responsabili ruşi. În timp ce întreaga planetă speră la un acord de pace între cele două tabere, Rusia continuă să bombardeze Ucraina, crescând cu fiecare zi, numărul de civili uciși în această invazie lansată în data de 24 februarie.

Speranțele pentru pace sunt susținute în mod deosebit de liderii europeni care se tem că președintele rus, Vladimir Putin ar putea să extindă acest război la o scară la largă. Pentru a evita un astfel de scenariu. Fostul președinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a scos în evidemță faptul că sunt lideri europeni care îl susțin pe Putin iar acest lucru reprezintă o barieră în terminarea cât mai curând a războiului.

Potrivit lui Tusk, premierul maghiar, Viktor Orban este pro-Putin. „Polonia, Slovacia și Republica Cehă au refuzat să participe la o întâlnire V4 la Budapesta. Este un protest împotriva politicii pro-Putin a lui Orbán. O izolare nu atât de splendidă”, a scris Tusk, în prezent liderul PPE, cel mai puternic partid european.

Cu toate că a condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Viktor Orban a adoptat o poziție mai nuanțată în privința sancțiunilor dictate de Occident împotriva Moscovei.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page