top of page

Cu 85,9% din populaţie vaccinată, Portugalia înregistrează o creștere gravă a numărului de infectări



Din cauza răspândirii accelerate a variantei de Covid, Delta, situația pandemiei de coronavirus se agravează în tot mai multe țări ale lumii. Dacă în România, numărul zilnic de decese asociate cu această boală ocupă primul loc în Europa și locul doi la nivel mondial, în Portugalia, ţară cu 85,9% din populaţie vaccinată, rata de incidenţă Covid-19 a crescut în ultima săptămână cu 10 puncte, ajungând la 94 de infectări la 100.000 de persoane în ultimele două săptămâni.

"Rata de reproducere a virusului - parametru ce indică numărul de persoane pe care fiecare persoană infectată le infectează în medie - a crescut de asemenea în ultima săptămână, ajungând la 1,08. În acest context, starea de alertă va fi prelungită până pe 30 noiembrie și cerem cetăţenilor să respecte măsurile în vigoare. Deşi formele de boală sunt pe ansamblu mai uşoare în Portugalia, întrucât 85,9% din populaţie vaccinată anti-COVID-19 cu schema completă, riscul rămâne prezent", a atenţionat joi ministrul portughez al sănătăţii, Marta Temido.

În Portugalia, săptămâna trecută a început administrarea dozei a treia de vaccin, disponibilă deocamdată pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani.

De altă parte, în Israel, o companie farmaceutică națională a obţinut autorizaţia Africii de Sud pentru a începe, luna viitoare, testele clinice ale unui vaccin oral împotriva COVID-19, numit Oravax. „Candidatul la vaccin împotriva COVID-19 ar putea oferi o soluţie potenţială la pandemie, fie ca doză de rapel, fie pentru cei care încă nu s-au vaccinat. Acest vaccin sub formă de pastilă „va elimina barierele pentru o distribuire rapidă şi la scară mare, ceea ce ar permite autoadministrarea sa acasă. În multe ţări, mai ales din Africa, oamenii preferă pastilele în loc de injecţii, astfel încât vaccinul oral ar fi o soluţie facilă şi eficace acolo unde există rate mici de vaccinare”, notează într-un comunicat directorul executiv al Oramed, Nadav Kidron.

În aşteptarea aprobării Ministerului israelian al Sănătăţii, Autoritatea de Reglementare a Produselor Sanitare din Africa de Sud a început deja înscrierea pacienţilor pentru faza 1 a testelor clinice, care se va realiza la scară mai mică şi la Tel Aviv. Conform Protv, „obiectivul companiei Oramed, înfiinţată la Ierusalim în 2006, este de a avansa cât mai repede posibil în faza 1 în Africa de Sud, pentru a completa cât mai rapid fazele 2 şi 3 şi a obţine aprobarea utilizării sale în procedură de urgenţă”.

Oravax este o versiune orală a unei doze unice a vaccinului candidat, dezvoltat în colaborare cu Premas Biotech, cu sediu în India, despre care s-a anunţat în martie că a generat cu succes anticorpi după administrarea sa la porci. Potrivit specialiștilor, pastila se dorelte a fi echivalentul unei simple vaccinări iniţială, având în vedere că nu va trebui depozitată la temperaturi scăzute, eliminând în același timp necesitatea prezenţei de profesionişti care să facă injecţiile.

Considerând că vaccinarea rămâne cea mai eficientă armă împotriva pandemiei de coronavirus, autoritățile de pretutindeni caută cu orice preț să îi convingă pe oameni să se imunizeze cât mai curând, înainte ca varianta Delta să devină o amenințare la viețile lor. În Morșîn, un oraș din vestul Ucrainei, locuitorii au renunțat la scepticismul caracteristic țărilor est europene și s-au vaccinat cu schema completă în proporție de 74%. Conform oamenilor de știință, acest procentaj este peste pragul despre care se spune că este necesar pentru a atinge imunizarea în masă.

Situația din Morșîn este una deosebită având în vedere că la nivel național puțin peste un sfert din populație este vaccinată, iar peste 50% dintre populație nu vrea să se vaccineze.

„În aprilie, Morșîn, o stațiune din regiunea Lviv, aflată la aproximativ 622 de kilometri sud-vest de Kiev, a fost selectată pentru un experiment și mare parte dintre rezidenții adulți au fost vaccinați. La momentul respectiv, în restul țării erau vaccinați doar persoanele din grupurile cu prioritate. Iar experimentul a fost un succes. Deși virusul nu a fost complet eliminat din Morșîn, orașul nu a înregistrat niciun deces sau vreo spitalizare din cauza Covid 19 în timpul ultimului val, care a început în această toamnă” explică Protv.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page