Croația refuză să facă jocul lui NATO în conflictul dintre Rusia și Ucraina
În timp ce forțe armate ale Rusiei împânzesc granița acesteia cu Ucraina, Occidentul nu mai contenește din a prezice un posibil atac venit din partea Kremlinului. Cu toate că oficialii ruși au declarat în repetate rânduri că ceea ce se întâmplă pe teritoriul lor îi vizează, iar în ceea ce privește eventuala invazie, nu există o astfel de intenție, presa străină insistă cu privire la o strategie a președintelui Vladimir Putin.
Temându-se pentru viitorul său, Ucraina a cerut ajutor internațional. Aceasta se teme că Rusia ar putea să o invadeze așa cum a făcut și cu Peninsula Crimeea în 2014. Apelul ucrainienilor pentru ajutor a fost auzit imediat de americani care, s-au angajat să se implice în acest conflict al Europei de Est, chiar dacă Ucraina nu face parte din NATO.
În fond, conflictul dintre cele două tabere s-a iscat pe motiv că Rusia nu agrează intenția NATO de a se extinde la granița sa de est, folosind fostele țări sovietice pentru a le transforma în scuturi militare. În acest sens,Moscova cere NATO să nu primească Ucraina în alianța sa. De cealaltă parte, americanii refuză să se conformeze cerințelor rușilor și amintesc că oricine poate adera la această organizație.
Cum niciuna din tabere nu este dispusă să cedeze, Rusia continuă să suplimenteze echipamentele militare și numărul soldaților la granița cu Ucraina, ridicând și mai multe temeri, în timp ce NATO amenință cu o intervenție dezastruoasă dacă va avea loc vreun atac.
Totuși, în cursul zilei de astăzi, Casa Albă a transmis un comunicat prin care a specificat că președintele Statelor Unite, Joe Biden, nu intenționează să trimită unilateral militari americani în Ucraina. „Ca să fie clar: nu există nicio intenţie sau interes sau dorinţă a preşedintelui de a trimite militari în Ucraina. NATO este un forum pentru sprijinul partenerilor noştri şi a ţărilor din flancul estic şi atenţia este în această direcţie”, a comunicat preşedinţia americană.
Cu o zi înainte de această declarație Reuters a informat că SUA au alertat 8.500 de militari pentru a da încredere Alianţei confruntate cu concentrarea trupelor ruse în jurul graniţelor Ucrainei, contravenind astfel comunicatului făcut de Casa Albă.
Marţi, un oficial american de rang înalt afirmase că decizia privind orice eventuale deplasări de forţe militare legate de criza actuală în relaţiile Rusiei cu Ucraina va reveni NATO. Potrivit lui Jonathan Finer, adjunct al consilierului naţional pentru securitate al SUA, alianţa va lua decizii privind modificarea situaţiei forţelor, dar acestea „sunt gata de acţiune imediat ce primesc ordin, când decide alianţa”.
La polul opus, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat Washingtonul că alimentează tensiunile din cauza Ucrainei - repetând linia Moscovei, potrivit căreia criza este determinată de acțiunile SUA și NATO, mai degrabă decât de propria consolidare a zeci de mii de soldați în apropierea graniței ucrainene.
Cu toate că până în acest moment nu există o dovadă clară a unui potențial atac, ci doar speculații, mai multe țări se simt prinse la mijloc în acest conflict. Printre acestea, Croația amenință că își va retrage toate trupele din NATO dacă Rusia va invada Ucraina.
„În calitate de comandant-șef, am urmărit îndeaproape declarațiile care indică faptul că NATO - nu o țară, nu Statele Unite - își consolidează prezența și trimite unele nave de recunoaștere. Noi nu avem nicio legătură cu acest lucru și nu vom avea nicio legătură cu acest lucru. Pot să garantez pentru asta. Croația nu va trimite niciun soldat în cazul unei escaladări a situaţiei de la graniţele Ucrainei. Dimpotrivă, își va retrage toate trupele, până la ultimul soldat croat. Această intenție nu are nicio legătură cu Ucraina sau Rusia. Decizia a pornit de la tendințele din politicile interne ale Statelor Unite, conduse de Joe Biden și administrația sa. În ceea ce privește chestiunile de securitate internațională, pot vedea inconsecvență și, de fapt, un comportament periculos. Ministrul de Externe, Gordan Grlic-Radman și ministrul Apărării, Mario Banozic sunt liberi să meargă la Bruxelles. În ceea ce privește armata croată, Croația nu va participa la acest lucru. Nu va ieși nimic din asta. Premierul Andrej Plenkovic poate amenința Rusia oricât de mult dorește. Croația ar trebui să fugă de asta ca de foc”, a declarat președintele Zoran Milanovic într-o intervenție televizată.
Comments