Crește rata numărului de decese la persoanele nevaccinate în România
În timp ce mai multe țări europene au decis să relaxeze măsurile de restricție impuse pentru a preveni răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, România se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi zilnice. Potrivit autorităților sanitare, din cauza coronavirusului, în țara noastră, peste 254.000 de persoane sunt în izolare ori în carantină, în timp ce ointernările în spitale au trecut de opt mii.
Pentru a treia zi la rând, în România s-au înregistrat mai mult de 30.000 de noi infectări. Cu toate că este considerată mai puțin periculoasă decât celelalte variante, Omicron este mai contagioasă, determinând astfel, o răspândire accelerată printre oameni. Mai mult, dacă tulpina Delta nu îi afecta atât de mult pe tineri și pe copii, Omicron a reușit până în prezent să contamineze un număr foarte mare din categoria acestora de vârstă. Potrivit specialiștilor, tulpina Omicron dă forme mai ușoare de boală însă nu este exclus ca starea bolnavilor să se agraveze atunci când aceștia stau acasă sau nu iau tratamentul corespunzător.
Suprasolicitată, Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Matei Baleș, din capitală este uneori asaltată și de 300 de pacienți pe zi. În acest moment nu mai este niciun loc liber în secții, în timp ce vineri după amiază, la terapie intensivă mai erau doar două care pot fi ocupate oricând.
Conform datelor oficiale, în ultimele 24 de ore, aproape 32.000 de persoane au aflat că au infecția și de la o zi la alta crește numărul internărilor. Sunt acum 8.370 de paturi ocupate, 773 dintre ele la terapie intensivă. „Marea majoritate sunt nevaccinați. Pacienții care vin în stare gravă tind să stea mult acasă, 2-3 săptămâni și vin într-o stare foarte alterată”, a transmisGabriel Nistor, medic infecționist la Matei Balș.
Cei mai mulți dintre oameni stau acasă considerând că simptomele pe care le prezintă provin mai degrabă de la o simplă răceală decât de la un piotențial caz de infectare cu coronavirus.„Dacă până acum Covidul avea simptome înșelătoare, niște dureri care apăreau și dintr-odată apărea acea desaturație sunt subfebrilități, dureri în gât, o moleșeală, nu acea astenie care era în valul 4”, explică Luisa Corina Simion, medic UPU Floreasca.Totuși,în cazul celor care au și alte afecțiuni, dacă nu sunt vaccinați, boala se poate agrava. Astfel, Adrian Marinescu, director medicale Matei Balș avertizează: „Nu există o garanție că voi face sigur o formă ușoară și cu Omicon poate fi o formă severă, poți să ajungi în ATI și poți ajunge la deces”.
Omicron pare să nu facă pași înapoi și astfel, amenință România cu cel de-al patrulea val de infectări, punând în risc mai ales, persoanele nevaccinate. Potrivit Institutul Naţional de Sănătate Publică, în săptămâna 17 - 23 ianuarie, 85,7% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate anti-COVID. Conform Raportului săptămânal de supraveghere, în săptămâna menţionată, 38,9% din cazurile de COVID au fost înregistrate în Bucureşti, Timiş, Cluj, Constanţa şi Bihor. 55,8% din cazurile confirmate au fost la persoane nevaccinate. Dintre cei vaccinaţi care s-au îmbolnăvit, peste jumătate erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de şase luni de la ultima doză.
În săptămâna 17 - 23 ianuarie, 25,3% din totalul deceselor au fost înregistrate în Bihor, Bacău, Galaţi, Mureş şi Suceava.
Datele oficiale arată că de la începutul pandemiei şi până în prezent, 85,9% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 54,4% din decese - la bărbaţi. 93,3% din decedaţi aveau cel puţin o comorbiditate asociată.
În ciuda numărului mare de infectări zilnice, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, consideră că situaţia actuală a infectărilor cu noul coronavirus în România nu este una îngrijorătoare, dar necesită precauţie pentru următoarele două-trei săptămâni.
„Eu nu aş categorisi îngrijorătoare, nu este îngrijorătoare, este o situaţie care necesită precauţie pentru următoarele două-trei săptămâni, până atingem vârful şi după care vedem că începem să scadă”, a precizat Arafat, joi, într-o conferinţă de presă.
„Faptul că varianta Omicron este o variantă mai puţin cu impact patogen, adică este cu impact mai puţin din punct de vedere al gravităţii, este un lucru pozitiv. Normal că trebuie să rămânem precauţi. (...) Trebuie monitorizat, trebuie adaptat, trebuie respectate regulile de bază şi pentru asta insistăm mai ales pentru regula purtării măştii, care considerăm că este poate cea mai eficientă metodă, cu excepţia vaccinări, care, din nou, poate preveni ajungerea într-o stare gravă, la terapie intensivă şi chiar decesul la unele cazuri. În rest, aşteptăm să vedem care va fi evoluţia şi probabil că o să scadă complet numărul cazurilor Delta şi vom avea preponderent, adică marea majoritate a cazurilor, Omicron. Nu putem să spunem că cifrele reprezintă un impact major pe plan naţional. Sunt unele spitale care au într-adevăr un număr de medici sau asistenţi care sunt carantinaţi – izolaţi.
Creşterea asta este cea care o monitorizăm şi urmărim. Dacă continuăm această creştere, este posibil că săptămâna viitoare să ajungem la 1.000 sau să depăşim 1.000 de cazuri de terapie intensivă. Acest lucru se va reflecta, bineînţeles, cu transferurile între judeţe şi cu acoperirea nevoii prin transferul unui pacient la alt judeţ, care are paturi libere, dacă judeţul respectiv nu mai are. Pentru asta activează şi lucrează echipa medicală de la Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a intervenţiei. Decesele - din păcate, în ultimele zile am avut creşteri la decese. Astăzi avem 71 de decese, ieri, dacă nu greşesc, au fost peste 90 de decese, deja în jur la 90 de decese au fost ieri”, a adăugat secretarul de stat.
Comments