„Covid nu va dispărea niciodată, dar va deveni mai puțin mortal”
De mai bine de 13 luni de zile, omenirea se luptă din răsputeri să se salveze din fața atacului unui inamic invizibil care a apărut pentru prima dată în lume, în luna decembrie a anului 2019. Mai violent decât multe alte boli, crize sau pandemii cu care s-a confruntat planeta în istoria sa, noul coronavirus a îngenunchiat peste 7 miliarde de oameni, amintindu-le că era tehnologiei, a libertății și a drepturilor umane este încă la fel de vulnerabilă în fața unor amenințări iminente. Speranța oamenilor că această pandemie va trece odată cu venirea verii iar mai apoi, odată cu dezvoltarea unui vaccin anti-Covid, a fost spulberată de plasarea țărilor în mai multe serii de carantine, impunerea măsurilor de restricție, interzicerea călătoriilor și izolarea forțată. În prezent, omenirea dispune de mai multe vaccinuri împotriva coronavirusului însă campaniile de imunizare se desfășoară oarecum lent în comparație cu așteptările inițiale.
Speranțele celor care se vaccinează se referă la dorința de a reveni la normalitate cât mai curând, însă pe alocuri, experții sunt de părere că pandemia cu coronavirus va fi prezentă în lume cel puțin pe durata întregului an 2021. De altă parte, potrivit șefului autorității de sănătate din Noua Zeelandă, Ashley Bloomfield, este puțin probabil ca acest Covid să dispară vreodată, chiar și cu eforturile de vaccinare, dar ar putea să devină mai transmisibil și mai puțin mortal.
„Dacă vă gândiți la gripă, care a fost înregistrată pentru prima dată în 1172, cred că în Europa ... acești viruși nu tind să dispară. Se schimbă în timp și de fapt ceea ce vedem cu aceste noi variante ale virusului Covid-19 este că tind să devină mai transmisibile și mai puțin mortale în timp. Însă, vaccinurile ar ajuta oamenii să dezvolte imunitatea, adăugându-se la imunitatea naturală pe care o vor dezvolta și persoanele care au fost infectate. dacă unele dintre noile variante de Covid-19 au reușit să treacă de izolare și carantină, impactul ar putea fi mai mare decât a fost anul trecut”, a declarat dr. Ashley Bloomfield.
În prezent, aceste mutații au fost detectate în cazuri izolate din Noua Zeelandă fapt pentru care, toți oamenii care sosesc în Noua Zeelandă trebuie să intre în carantină timp de 14 zile, în timp ce majoritatea călătorilor trebuie să facă un test suplimentar de coronavirus. Chiar și așa, există posibilitatea ca virusul să se „strecoare”. „Am depus eforturi uriașe la frontieră pentru a ne asigura că este cât se poate de etanșă, dar este o operațiune mare”, a explicat Bloomfield.
În restul lumii, încercările de a vaccina un volum cât mai mare de persoane este susținut de eforturile autorităților naționale de a prelungi carantinele impuse și a-i ține pe oameni cât mai izolați în condițiile în care noile mutații ale coronavirusului sunt cu până la 70% mai contagioase. Printre țările care depun eforturi considerabile în lupta cu pandemia, se numără Germania care, recent, a decis prelungirea carantinei cu încă o lună.
Astfel, cel puţin până pe 15 februarie oraşele germane vor rămâne pustii, şcolile, magazinele şi restaurantele - închise, iar măştile - obligatorii la cumpărături şi în transportul în comun. „Ne-am convins deja că ridicarea prematură a restricţiilor duce rapid la o nouă creştere a ratei de infectare”, a transmis Peter Altmaier, ministrul economiei.
Tot de teama că mutațiile coronavirusului va îmbolnăvi și mai multe persoane în perioada aceasta, autoritățile belgiene au decis închiderea școlilor, abia redeschise. În Rusia, vaccinarea în masă a populației, ordonată săptămâna trecută de președintele Vladimir Putin, a debutat astăzi. În Suedia, guvernul a ajuns la concluzia că lejeritatea cu care tratează pandemia nu i-a ajutat prea mult în ultimele zece luni, fapt pentru care parlamentul s-a văzut nevoit să autorizeze cabinetul să ia măsuri drastice. Dacă inițial, strategia suedeză se baza pe responsabilitatea individuală, acum, a fost limitat numărul oamenilor care se pot afla într-un magazin în același timp. Între timp, se discută și opțiunea de a închide barurile și restaurantele, iar potrivit unor experți suedezi, până când nu vor fi închise școlile, magazinele neesențiale și sălile de sport, lupta împotriva noului coronavirus nu va fi una câștigată. „Gândind retrospectiv, ar fi trebuit să procedăm diferit”, a recunoscut premierul suedez.
În Turcia, autoritățile sanitare au administrat în prima săptămână de vaccinare împotriva Covid peste un milion de doze din serul produs de compania chineză Sinovac. Italia însă, a anunțat că intenționează să întreprindă în următoarele zile acțiuni în justiție împotriva americanilor de la Pfizer, din cauza întârzierilor în livrările de doze din vaccinul său. „Protecţia sănătăţii cetăţenilor italieni nu se negociază. Campania de vaccinare nu poate fi încetinită şi cu atât mai puţin în ceea ce priveşte administrarea dozelor de rapel pentru numeroşii italieni care au primit deja prima doză”, a declarat şeful celulei de criză pentru pandemie, Domenico Arcuri.
Comments