Comitetul de Urgenţă OMS: „Pandemia este departe de a se fi terminat”
În timp ce mai multe țări au demarat deja campaniile de vaccinare împotriva Covid-19 cu cea de-a treia doză, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) rămân preocupați cu poziția țărilor sărace în lupta împotriva pandemiei. În acest sens, OMS a făcut public un nou plan nou plan de luptă împotriva pandemiei, în ţările mai puţin bogate şi solicită 23,4 miliarde de dolari în următoarele 12 luni pentru finanţarea acestuia.
„Parteneriatul principalelor agenţii de sănătate mondiale (denumit acceleratorul ACT) are nevoie de 23,4 miliarde de dolari pentru a veni în sprijinul ţărilor cele mai expuse riscului şi a le ajuta să procure şi să desfăşoare mijloace de luptă împotriva COVID-19 începând de acum şi până în septembrie 2022. Este vorba despre o sumă minusculă în comparaţie cu miile de miliarde de dolari de pierderi economice provocate de pandemie şi de costurile planurilor de relansare. Accesul inechitabil la teste pentru depistarea COVID-19, la tratamente şi la vaccinuri prelungeşte pandemia în lumea întreagă şi conduce la riscul de apariţie a unor noi variante mai periculoase care ar putea scăpa mijloacelor de luptă împotriva acestei maladii. Până în prezent, doar 0,4% dintre teste şi 0,5% dintre vaccinurile administrate în lumea întreagă au fost utilizate în ţările cu venituri mici, în ciuda faptului că aceste ţări reprezintă 9% din populaţia mondială”, a scris într-un comunicat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
De la depistarea primului caz de coronavirus în lume și până în prezent, acest inamic invizibil a făcut deja aproape cinci milioane de morţi. Îngrijorător este faptul că, potrivit directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus pandemia este departe de a se fi terminat.
Ghebreyesus repetă acest mesaj de mai multe luni reclamând sume echivalente de cel puţin şase luni, dar fără să fie însă auzit. Totuși, expertul reia apelul către şefii de stat şi de guvern din ţările G20 care se reunesc în acest weekend la Roma pentru finanţarea în totalitate a noii strategii dezvăluite în cursul zilei de astăzi.
Pentru a se asigura că se depun toate eforturile în această luptă, Comitetul de Urgenţă OMS îndeamnă ţările să recunoască toate vaccinurile omologate de către agenţia ONU. Reunindu-sedin trei în trei luni pentru a face bilanţul situaţiei, în urma ultimei sale reuniuni, săptămâna trecută, Comitetul de Urgenţă privind Covid-19, prezidat de către francezul Didier Houssin, a publicat marţi o declaraţie în care subliniază că ”s-au înregistrat progrese mulţumită unei folosiri sporite a vaccinurilor împotriva Covid-19 şi unor tratamente, însă analiza situaţiei şi modele de previziuni indică faptul că pandemia este departe de a se fi terminat. Am decis, în unanimitate că pandemia constituie în continuare un eveniment extraodinar care continuă să dăuneze sănătăţii populaţiilor din întreaga lume, prezintă un risc de răspândire internaţională şi de perturbare a traficului internaţional şi necesită un răspuns internaţional coordonat. Comitetul se opune, din principiu, prezentării vreunei dovezi a vaccinării în vederea călătoriilor internaţionale, dată fiind distribuirea inechitabilă a vaccinurilor în lume”.
Același comitat l-a sfătuit, după cea de-a doua sa reuniune, la 30 ianuarie 2020, pe directorul general al OMS să declare urgenţă sanitară publică la nivel internaţional, cel mai mare nivel al alertei în domeniul epidemiilor. OMS a făcut atunci acest lucru.
De altă parte, un raport susținut de Organizația Mondială a Sănătății, confirmă faptul că lumea este încă îngrozitor de nepregătită pentru o criză sanitară și nu are nici capacitatea de a pune capăt pandemiei actuale în viitorul apropiat și nici de a o preveni pe următoarea.
Pratic, un raport al Consiliului care monitorizează gradul de pregătire la nivel global pentru o criză sanitară (Global Preparedness Monitoring Board - GPMB), convocat de Organizația Mondială a Sănătății și Banca Mondială, a concluzionat că statele lumii nu și-au învățat lecțiile din criza COVID pentru a putea preveni o viitoare pandemie, în ciuda morții a aproape 5 milioane de oameni la nivel global.
„În timp ce progresele științifice, cum ar fi dezvoltarea de vaccinuri, au fost un motiv de mândrie, trebuie să simțim o rușine profundă pentru multiple tragedii - acumularea de vaccinuri (statele bogate au contractat sute de milioane de doze de vaccinuri anti-Covid, n.r.), deficitul devastator de oxigen în țările cu venituri mici, generația copiilor privați de educație, distrugerea economiilor fragile și a sistemelor de sănătate. Dacă nu schimbăm cursul lucrurilor, vom irosi o oportunitate rară și efemeră de a implementa schimbările necesare. Deficiențele au început de la vârf, cu Adunarea Generală a ONU, Consiliul de Securitate al ONU, Adunarea Mondială a Sănătății, liderii G7 și liderul G20. Toți s-au întâlnit în ultimul an, cu puține lucruri de arătat în afara declarațiilor de intenție și dovezi limitate că au avut un impact semnificativ asupra traiectoriei pandemiei”, a declarat Elhadj As Sy, copreședintele consiliului.
Comments