top of page

Combinația între rate mari de vaccinare și imunitatea naturală va determina ieșirea din pandemie


De la sfârșitul lui 2019, planeta se confruntă cu o pandemie necruțătoare. În tot acest timp coronavirusul a contaminat peste 249 de milioane de persoane, ucigând mai mult de 5 milioane de oameni. Exasperați de teama pierderii celor dragi, de teama de a nu se infecta, obligați să stea în carantină, să lucreze de acasă, să folosească măștile de protecție sau să păstreze distanța socială, oamenii de pretutindeni sunt interesați să știe când se va termina această amenințare pentru a se putea reîntoarce la normalitate.

Din păcate, răspândirea accelerată a variantei Delta a determinat o explozie de noi cazuri cu Covid-19. Potrivit specialiștilor, vaccinarea cu unul dintre serurile disponibile este singura armă eficientă împotriva acestui inamic invizibil.

Mai mult, în opinia a zeci de experți în sănătate, primele țări care vor ieși din pandemie o să aibă o combinație între rate mari de vaccinare și imunitate naturală în rândul populației care a trecut prin boală. În prezent, SUA, Marea Britanie, Portugalia și India se regăsesc în această situație. Conform acestora, SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil care suferă mutații pe măsură ce se răspândește în rândul populațiilor nevaccinate.

Totuși, niciunul dintre experți nu exclude complet ceea ce unii au numit „scenariul apocaliptic”, în care virusul suferă mutații până la punctul în care evită imunitatea dobândită cu greu. însă, aceștia sunt încrezători că multe țări vor lăsa în urmă perioada cea mai rea a pandemiei în următorul an. „Credem că, de acum și până la sfârșitul anului 2022, acesta este punctul în care obținem controlul asupra acestui virus... în care putem reduce semnificativ cazurile severe și decesul. Dacă ajungem la acea țintă, vom fi într-o situație epidemiologică foarte foarte diferită. Este uimitor pentru mine să văd oameni pe străzi, de parcă totul s-a terminat”, a spus Maria Van Kerkhove, epidemiolog care conduce acțiunile de combatere a pandemiei în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Viziunea agenției se bazează pe munca cu experții în boli care trasează cursul probabil al pandemiei în următoarele 18 luni. Până la sfârșitul lui 2022, OMS își propune ca 70% din populația lumii să fie vaccinată. Din păcate, cazurile de Covid-19 și decesele au scăzut din luna august în aproape toate regiunile de pe glob. Totuși, Europa a fost o excepție, varianta Delta făcând ravagii în țări cu rate scăzute de vaccinare, cum ar fi Rusia și România, precum și în locuri care au eliminat obligativitatea purtării măștii. În schimb, varianta Delta a contribuit la creșterea numărului infectărilor și în țări precum Singapore și China, care au rate ridicate de vaccinare, dar imunitate naturală redusă, din cauza măsurilor de izolare mult mai stricte.

„Tranziția va fi diferită în fiecare loc din cauză că va fi determinată de gradul de imunitate al populației, obținut în urma infectării naturale și, desigur, prin distribuția vaccinului, care variază de la regiune la regiune, de la țară la țară”, spune Marc Lipsitch, un epidemiolog de la Școala T.H. Chan pentru Sănătate Publică, din cadrul Universității Harvard.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page