top of page

Circulația simultană a variantelor Delta și Omicron produc un tsunami de cazuri


Cu toate că a fost depistată abia acum o lună, Omicron, noua variantă a coronavirusului a provocat deja un tsunami de cazuri noi de infectare. Potrivit specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), circulația simultană a variantelor Delta și Omicron produc un o avalanșă de cazuri.

„Delta şi Omicrom sunt în prezent nişte ameninţări gemene care împing cazurile spre numere record, ajungându-se la creşteri ale numărului de pacienţi care necesită spitalizare şi numărului de decese. Sunt foarte îngrijorat că (varianta) Omicron, care este foarte transmisibilă şi se răspândeşte în acelaşi timp cu Delta, va conduce la un tsunami de cazuri”, a confirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pentru o luptă dreaptă împotriva noului coronavirus și a tulpinilor derivate din acesta, directorul OMS a repetat apelul pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor astfel încât acestea să ajungă şi în ţările sărace, avertizând că accentul pus pe vaccinarea cu doze booster din ţările bogate poate lăsa naţiunile sărace fără vaccinuri. „OMS susţine necesitatea ca fiecare ţară să ajungă la un nivel de acoperire vaccinală de 70% până la jumătatea anului 2022, ceea ce ar contribui la stoparea fazei acute a pandemiei”, a subliniat oficialul.

Ajunul Anului Nou va marca împlinirea a 2 ani de când China a alertat OMS cu privire la 27 de cazuri de “pneumonie virală” de origine necunoscută în oraşul Wuhan. De atunci și până în prezent, peste 281 de milioane de persoane din întreaga lume au fost raportate ca infectate, iar peste 5 milioane au murit.

Între timp, un imunolog de la Universitatea din Oxford, a precizat că varianta Omicron care se răspândește tot mai mult în întrega lume nu este aceeași boală pe care o vedeam acum un an, întărind rapoartele despre natura mai blândă a tulpinii.

„Tulpina descoperită pentru prima dată la sfârșitul lunii noiembrie pare a fi mai puțin severă și chiar și pacienții care ajung în spital petrec mai puțin timp acolo. Scenele îngrozitoare pe care le-am văzut în urmă cu un an – unități de terapie intensivă pline, o mulțime de oameni care mureau prematur – sunt acum istorie, din punctul meu de vedere, și cred că ar trebui să fim liniștiți că este posibil ca acest lucru să continue”, a declarat John Bell, profesor de medicină la Oxford, în cadrul emisiunii Today at BBC Radio 4.

Aceste comentarii au fost făcute după ce guvernul britanic a declarat că nu va introduce restricții mai stricte privind Covid-19 în Anglia înainte de sfârșitul anului. În ciuda faptului că infecțiile au crescut cu mai mult de un sfert de milion în ultima săptămână iar Omicron a devenit varianta dominantă de la baza cazurilor de coronavirus, premierul britanic, Boris Johnson este de părere că vaccinarea în masă este un factor cheie care ajută Anglia în lupta cu Covid-19.

De altă parte, Secretarul de stat pentru sănătate, Sajid Javid, a declarat la sfârșitul zilei de luni că monitorizează cele mai recente date și a îndemnat oamenii să fie atenți, în special la sărbătorile de Anul Nou.

În Europa, explozia de cazuri noi cauzate de Omicron a deeterminat înăsprirea măsurilor de restricție. Rusia, spre exemplu, a decis introducerea examinării medicale și amprentare obligatorii pentru străini. Practic, conform noii legi, vor fi necesare verificări medicale elaborate la fiecare trei luni începând de anul viitor, inclusiv analize de sânge şi raze X sau examinări CT pentru unii.

Ministerul de Externe de la Moscova a precizat că va încerca să obţină “condiţii favorabile” pentru jurnaliştii străini şi familiile lor. „Economia Rusiei ar putea fi afectată dacă noile reguli vor fi implementate pe deplin. Dacă oamenii de afaceri vor fi afectaţi, există riscul ca managerii străini importanţi pentru Rusia să se îndepărteze în număr mare de ea”, a precizat Camera de Comerţ Germano-Rusă (AHK) cerând guvernului rus să relaxeze regulile, printr-o scrisoare transmisă în decembrie.

Conform noilor prevederi, străinii trebuie să se testeze de tuberculoză, sifilis şi HIV. AHK susţine că rezultatele trebuie trimise autorităţilor ruse responsabile cu imigraţia şi că luarea de amprente este de asemenea obligatorie. Persoanele care refuză să se supună regulilor riscă să rămână fără permis de lucru.

Cu toate că în opinia autorităţilor ruse noua procedură este o măsură sanitară în beneficiul întregii ţări, ziarul rus Novaia Gazeta, critic la adresa Kremlinului, s-a întrebat însă dacă nu este vorba de discriminare.





Etichete:

댓글


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page