China acuză ancheta OMS privind originea Covid-19 ca fiind una „politică” și nu una „științifică”
În timp ce omenirea se confruntă cu amenințarea celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus cauzat de răspândirea alarmantă a variantei Delta, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) rămâne în continuare focusați pe înțelegerea și descoperirea originii virusului. În acest sens, o afirmație șocantă, apărută recent în presă, confirmă probabilitatea ca acest inamic invizibil să se fi scurs dintr-un laborator din Wuhan.
Astfel, potrivit șefului misiunii care a anchetat originea pandemiei, ipoteza potrivit căreia virusul care a provocat Covid-19 a scăpat dintr-un laborator din Wuhan face parte din ipotezele probabile. „Un angajat (al unui laborator) infectat pe teren în timp ce prevela probe se încadrează într-una din ipotezele probabile. Acolo este unde virusul trece direct de la lilieci la oameni”, a declarat pentru canalul de televiziune public danez TV2, Peter Embarek, șeful delegației internaționale alcătuite din oameni de știință, trimise în China de către OMS pentru a descoperi originea coronavirusului.
Cu toate că ancheta a avut loc la începutul acestui an (luna ianuarie), omul de știință a făcut aceste declarații publice, ieri, într-un documentar intitulat „Misterul virusului – un danez în căutarea adevărului în China”, difuzat pe un canal de televiziune din Danemarca. După ce a vorbit în detaliu despre misiunea pe care a condus-o în Wuhan, Peter Embarek și-a exprimat în mod foarte critic opiniile cu privire la China și modul în care autoritățile de aici au tratat epidemia încă de la depistarea primului caz.
Dacă inițial, concluziile publicate în data de 29 martie arătau că în prima fază a studiului realizat, ipoteza unui incident de laborator este extrem de improbabilă, Emarek a recunoscut că echipei sale i-a fost foarte greu să discute această teorie cu oamenii de știință chinezi. „Cu 48 de ore înaintea încheierii misiunii încă nu ajunsesem la un acord pentru a menționa ipoteza laboratorului în raport. În urma acestor discuții, delegația OMS a obținut permisiunea de a vizita două laboratoare unde se realizează cercetări asupra liliecilor. În cadrul acestor vizite ni s-a făcut o prezentare, apoi am putut să vorbim și să punem întrebările pe care an dorit să le punem, dar nu am avut ocazia să consultăm niciun fel de documentație. Liliecii nu trăiesc în sălbăticie în regiunea Wuhan și singurele persoane susceptibile să se fi apropiat de lilieci, care sunt suspecți că ar purta virusul care a purtat Covid-19, sunt angajați ai laboratorului din acest oraș”, a afirmat Emarek în cadrul documentarului.
Aceste afirmații a pus din nou presiune pe autoritățile chineze, cerându-se o nouă anchetă a OMS pe teritoriul său. Din păcate, în cursul zilei de astăzi, China a respins apelul Organizației Mondiale a Sănătății pentru o nouă anchetă pe teritoriul său pentru a studia originile coronavirusului, îndemnând la o abordare „științifică” și nu la una „politică”. Astfel, în cursul acestei dimineți, Beijingul a replicat experților de la OMS reinterând poziția sa: ancheta inițială China-OMS este suficientă și cererile de date suplimentare au motive politice.
„Susținem o cercetare bazată pe știință. Ne opunem politizării căutării originii (...) și abandonării raportului comun China-OMS. Studiul a estimat în special că răspândirea coronavirusului de la liliac la om prin intermediul unui animal este scenariul cel mai probabil. Concluziile şi recomandările raportului comun au fost recunoscute de comunitatea internaţională şi de cea a oamenilor de ştiinţă. Cercetările viitoare trebuie şi nu pot fi continuate decât pe baza acestui raport. Nu este vorba de a relua totul de la zero”, a declarat a indicat Ma Zhaoxu, vice-ministru al Afacerilor Externe într-o conferinţă de presă online.
Între timp, specialiștii de la OMS au cerut tuturor țărilor să publice toate datele despre virus, încercând astfel să găsească cât mai curând un vinovat pentru pandemia care a făcut deja peste 4 milioane de morți în lume și a afectat o bună parte din economiile mondiale.
Până în prezent, pandemia de coronavirus a contaminat 206,276,288 de persoane, dintre care 4,348,638 și-au pierdut viața. La nivel mondial, Statele Unite ale Americii rămân cea mai afectată țară din lume. Cu toate că în primăvara anului trecut, China a reușit să mențină controlul asupra acestei crize sanitare, recent, autoritățile de aici au confirmat faptul că răspândirea variantei Delta (considerată a fi cea mai contagioasă), a cauzat o explozie de cazuri noi. În acest sens, sute de mii de locuitori au fost plasați în carantină în orașul Wuhan.
La începutul acestei săptămâni, China a raportat alte 55 de cazuri noi de coronavirus.
Comments