Certificatul verde, obligatoriu pentru angajații publici și privați din Italia
În timp ce mai multe țări din lume se pregătesc de sărbătorile de iarnă, ridicând restricțiile impuse pentru evitarea răspândirii pandemiei de coronavirus, Irlanda, una din cele mai vaccinate țări din lume se confruntă cu o creștere explozivă a cazurilor de Covid-19. Cuuna din cele mai ridicate rate de vaccinare anticoronavirus din lume, 92% dintre adulţi fiind vaccinaţi cu „schema complete”, Irlanda se confruntă în prezent cu una din cele mai ridicate rate de infectare cu Covid-19 din Europa, cu circa 400 de cazuri la 100.000 de oameni, în ultimele 14 zile.
Această nouă realitate pune sub semnul întrebăriiridicarea de săptămâna viitoare a aproape tuturor restricţiilor anticoronavirus.În acest sens, săptămâna viitoare,miniştrii irlandezi urmează să discute despre o eventuală creştere a necesităţilor unităţilor de terapie intensivă. După ce a impus unul din cele mai dure lockdown-uri din Europa, Guvernul irlandez intenţiona să permită redeschiderea din 22 octombrie a cluburilor de noapte pentru prima dată după 20 de luni şi funcţionarea altor localuri la capacitate integrală, precum şi să se renunţe la cerinţa prezentării certificatului de vaccinare în baruri şi restaurante.
„Este posibil ca unele din restricţiile care urmau să fie ridicate să nu poată fi ridicate, fireşte că este posibil. Ne aşteptam ca cifrele (de infectare) să crească, problema este dacă vor creşte la un nivel care să impună o reevaluare. Totuşi guvernul ezită să devieze de la planul de redeschidere”, a declarat ministrul de Externe Simon Coveney.
Ideea că relaxarea restricțiilor ar putea fi amânate, a creat un val reacții din partea angajaților din sectoarele ce ar urma să fie afectate de o astfel de decizie.
„Avem programate o serie întreagă de evenimente, am început să lucrăm la asta de şase săptămâni, ne-am reangajat tot personalul... Acum suntem devastaţi. Vrem certitudini. Să ni se spună dacă putem deschide sau nu. Să lase asta până în ultimul moment nu este corect”, a declarat proprietarul unui club din Dublin.
De altă parte, tot un val de reacții vehemente a stârnit și obligativitatea certificatului sanitar Covid-19 la locul de muncă în Italia. Începând de astăzi, acest permis care cuprinde fie un certificat de vaccinare anti-Covid-19, fie dovada vindecării după această boală, fie un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore. a devenit obligatoriu pentru toţi angajaţii, atât în sectorul public cât şi în cel privat.
Cu toate că măsura este menită să încurajeze vaccinarea, milioane de salariați se opun acestei decizii considerate "nedemocratică".
Cu peste 130.000 de morţi de la începutul pandemiei și până în prezent, Guvernul de la Roma a lansat campania de vaccinare în decembrie, iar acum peste 80% dintre persoanele cu vârste de peste 12 ani sunt vaccinate anti-Covid-19 cu schema completă şi 85% cel puţin cu prima doză.
Dacă inițial, vaccinarea era obligatorie pentru personalul medical şi certificatul sanitar pentru personalul didactic, guvernul condus de Mario Draghi a apreciat că nu este suficient pentru a asigura un nivel de imunitate care să prevină noi focare de Covid-19 susceptibile să perturbe activitatea economică, cum s-a întâmplat în 2020 şi la începutul acestui an. Astfel, pentru a-i încuraja pe italieni să se vaccineze, executivul a anunţat cu o lună în urmă, extinderea obligativităţii certificatului sanitar începând din 15 octombrie pentru toată lumea la locul de muncă.
Potrivit noii dispoziții, angajaţii care nu se conformează acestei reguli riscă suspendarea salariului şi o amendă dacă sunt prinşi la serviciu fără preţiosul document. De altă parte, aceștia nu pot invoca telemunca pentru a se sustrage, iar angajatorii care nu fac controale riscă şi ei amenzi.
Cu toate că 80 la sută din italieni s-au imunizat împotriva Covid-19, impunerea acestui certificat la locul de muncă a provocat manifestaţii violente sâmbătă la Roma, unde mii de persoane - printre care şi militanţi ai extremei-drepte - au devastat sediul principalei confederaţii sindicale CGIL şi au agresat personalul sanitar dintr-un spital.
„Unii manifestanţi au ameninţat cu greva pentru a scăpa de sancţiunile prevăzute în legislaţia privind certificatul sanitar. Alţii care nu vor să se vaccineze spun că sunt dispuşi să plătească 15 euro pentru fiecare test de trei ori pe săptămână", informează Protv, subliniind că „circa 250.000 din cei 3,2 milioane de angajaţi din sectorul public nu sunt vaccinaţi (7,8%), în timp ce în sectorul privat numărul nevaccinaţilor urcă la aproximativ 2,2 milioane din totalul celor 14,6 milioane de angajaţi (15%). Prin urmare, eventuale perturbări de activitate în urma aplicării sancţiunilor pentru refuzul folosirii certificatului sanitar creează riscuri şi pentru redresarea economiei, după ce anul trecut PIB-ul Italiei a scăzut cu 8,9%".
Comments