top of page

„Cei care răspândesc informații eronate despre vaccinul anti-Covid sunt criminali”



În ciuda faptului că mai multe țări europene se pregătesc să revină la restricțiile impuse pentru a evita răspândirea pandemiei de coronavirus susținute în prezent de varianta Delta, potrivit unui raport epidemiologic publicat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Europa s-a demarcat în ultima săptămână de tendinţa de scădere în intensitate a pandemiei la nivel global, înregistrând o creştere cu 7% a numărului de cazuri de COVID-19 faţă de săptămâna anterioară. Totuși, în acest timp, numărul deceselor a crescut cu 10% în această regiune.

Astfel, potrivit raportului săptămânal al OMS, incidenţa a ajuns în prezent în Europa la 208,9 de cazuri la 100.000 de locuitori, cu mult mai mare decât cea înregistrată în a doua regiune cu o rată înaltă a infectărilor, continentul american, unde au fost raportate 68,6 cazuri la 100.000 de locuitori.

La nivel mondial, creşterea numărului de infectări a fost de doar 1%, iar cel a deceselor a scăzut la 4%, reprezentând 3,1 milioane de cazuri noi şi 48.000 de decese suplimentare în ultimele şapte zile. Africa a fost cealaltă regiune unde a avut loc o uşoară creştere a noilor contagieri (3%), dar pe acest continent a fost raportată şi o puternică scădere a numărului de decese (-27%).

De la începutul pandemiei, numărul total al cazurilor de COVID-19 din întreaga lume a ajuns la aproape 250 de milioane, iar cel al deceselor a depăşit pragul de 5 milioane.

În prezent, Statele Unite rămân ţara cu cu cele mai multe infectări zilnice pe parcursul a şapte zile (510.000), o tendinţa care s-a păstrat pe aproape întreaga durată a pandemiei, cu excepţia celui de-al doilea trimestru al anului 2021, când un val violent de COVID-19 a lovit India, care a devenit cea mai afectată ţară a lumii în acea perioadă. Conform specialiștilor care au întocmit acest raport, în clasamentul ţărilor cu cele mai multe infectări în ultimele şapte zile, după Statelor Unite urmează Rusia, Marea Britanie, Turcia şi Germania.

„43 de ţări din regiunea europeană a OMS, care include 53 de state din Europa şi Asia centrală, între care Rusia şi mai multe foste republici sovietice, se confruntă cu o tensiune crescută sau extremă asupra capacităţii spitalelor în această perioadă”, a avertizat Directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge.

Conform experților din domeniul sanitar, singura armă eficientă împotriva coronavirusului și a variantei Delta, în mod special, rămâne vaccinarea cu unul dintre serurile disponibile pe piață. Totuși, oamenii continuă să rămână reticenți cu privire la aceste vaccinuri, ezitând să se imunizeze. Printre motivele susținite de aceștia se numără și teoriile conspiraționale sau informațiile false apărute despre vaccin.

În acest sens, Directorul general al producătorului de vaccinuri COVID-19, Pfizer, a declarat marți că cei care răspândesc informații eronate despre acest vaccin sunt “criminali” și că din cauza lor s-au pierdut milioane de vieți.

„Există un mic grup de persoane care răspândesc, intenționat, dezinformări, astfel încât să îi inducă în eroare pe cei care au preocupări cu privire la vaccin. Acei oameni sunt criminali. Nu sunt oameni răi, dar sunt criminali pentru că zvonurile lor au costat literalmente milioane de vieți. Există două tipuri de oameni - cei care sunt vaccinați și cei care sunt sceptici în privința vaccinării, doar că ambele categorii se tem. Cei care se vaccinează se tem de boală și cred că, pentru că oamenii nu se vaccinează, crește riscul pentru ei. Persoanele nevaccinate cresc expunerea. Așa că sunt supărați pe ei că nu se vaccinează. Cei care nu se vaccinează, se tem de vaccin și sunt supărați pe cei care îi presează să se vaccineze”, a răbufnit CEO-ul Pfizer, Albert Bourla.

Încă de la începutul pandemiei, dezinformarea a invadat platformele de socializare semănând îndoieli cu privire la știința din spatele vaccinurilor și la COVID-19 în sine. De astfel, în luna septembrie, YouTube a luat măsuri împotriva dezinformării și a interzis conținutul anti-vaccin.

În timp ce unele țări oferă încă, libertate cetățenilor săi de a se vaccina sau nu împotriva noului coronavirus, există și state care au decis impunerea obligatorie a imunizării. Recent, în Europa, Franța a devenit prima țară din lume unde doza booster e obligatorie pentru a obține certificatul verde la persoanele de peste 65 de ani.

„Europa trece printr-un al cincilea val de infectări şi că în Franţa există o creştere alarmantă a ratei de incidenţă şi a numărului de pacienţi spitalizaţi cu Covid-19. Vaccinaţi-vă. Vaccinaţi-vă ca să vă protejaţi. Vaccinaţi-vă ca să trăţi normal”, a declarat președintele francez, Emmanuel Macron.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page