top of page

CE cere țărilor membre să crească rata de vaccinare anti-COVID la toate categoriile de vârstă

Dacă inițial, în plină luptă cu noul coronavirus, planeta aștepta cu sufletul la gură anunțul oamenilor de știință cu privire la dezvoltarea unui vaccin anti-Covid, odată prezente pe piață a mai multe seruri, oamenii au început să fie reticenți cu privire la eficacitatea sau scopul acestora, fapt pentru care, de mai bine de șase luni, campaniile de imunizare au stagnat în aproape toată lumea.

Depistarea mai multor variante caracterizate a fi extrem de contagioase amenință eforturile depuse până în prezent în lupta împotriva pandemiei. Potrivit specialiștilor, vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de protecție împotriva cazurilor severe de infectare. Mai mult, cea de-a treia doză, cunoscută ca doza booster este văzută ca esențială, cel puțin în cazul persoanelor vulnerabile.

În cursul zilei de azi, Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat asupra intensificării rapide a pandemiei COVID-19 în Europa şi răspândirii variantei Omicron a coronavirusului. În acest sens, aceasta le-a cerut cetăţenilor să se vaccineze şi cu doza a treia pentru a frâna spitalizările, înregistrate în special în rândul populaţiei neimunizate.

″Trei doze sunt cele necesare acum. Şi este absolut important ca cei mai mulţi oameni nu doar să se vaccineze, ci să se vaccineze cu cele trei doze pentru a se proteja şi a-i proteja pe cei din jur. Amintesc că persoanele vaccinate sunt mai protejate în faţa formelor grave de boală, indiferent de varianta coronavirusului. Cer statelor UE să crească rata de vaccinare anti-COVID-19 la toate categoriile de vârstă, inclusiv copii şi tineri, şi să accelereze administrarea dozei a treia. Pe lângă intensificarea valului epidemic provocat de varianta Delta a coronavirusului, acum ne confruntăm cu noua variantă Omicron, care se extinde rapid şi este de mare preocupare″, a spus şefa executivului comunitar.

Potrivit unor surse citate de Reuters, statele UE avansează către o aprobare a propunerii Comisiei Europene de limitare la 9 luni a valabilităţii certificatului verde după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson). O sursă afirmă că s-a ajuns deja la un acord preliminar care ar urma să fie aprobat vineri, în timp ce o alta afirmă că discuţiile s-ar putea prelungi şi săptămâna viitoare.

O a treia sursă afirmă că există pe ansamblul statelor UE un sprijin pentru propunerea Comisiei, dar unele state membre care au rate reduse de vaccinare se tem de impactul negativ pe care această limitare ar avea-o asupra călătoriilor.

„Aşadar, în lipsa administrării dozei a treia, valabilitatea certificatului verde va înceta după nouă luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, dacă statele UE aprobă această propunere a Comisiei Europene. Ideea este ca toate statele membre ale UE să instituie administrarea dozei a treia la şase luni după schema completă de vaccinare anti-COVID-19, întrucât în prezent este în general recunoscut faptul că eficacitatea primei vaccinări complete scade la capătul a şase luni", a explicat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

La rândul ei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat joi că analiza informaţiilor şi a datelor ştiinţifice referitoare la durata imunităţii oferite de vaccinurile anti-COVID-19 arată că după doza a doua sau după doza unică în cazul vaccinului Johnson & Johnson, acestea oferă ″o protecţie robustă cel puţin şase luni împotriva formelor severe de boală, deşi s-a observat o anumită diminuare (a eficacităţii) pentru cazurile grave, în special la adulţii vârstnici şi la persoanele cu comorbidităţi″. Totuși, OMS atrage atenţia că această evaluare nu priveşte varianta Omicron, semnalată recent în Boswana și Africa de Sud.

Cu mult mai contagioasă decât varianta Delta, conform ultimelor date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), se pare că varianta Omicron nu creşte severitatea simptomelor. Datele preliminare sugerează că noua variantă are o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente și creşte riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală după infectarea cu alte.

Etichete:

Commenti


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page