Bulgaria, Italia și Grecia elimină din restricțiile impuse pentru prevenirea răspândirii pandemiei
Grija pe care o poartă pentru cetățenii europeni îi determină pe oficialii Uniunii Europene să întărească măsurile de restricție impuse celor care vor să intre pe teritoriul blocului comunitar. În ciuda faptului că Europa a lansat campania de vaccinare împotriva noului coronavirus, odată cu apariția noilor tulpini și răspândirea acestora în mai multe țări, cele 27 de guverne din Uniunea Europeană au convenit în cursul zilei de ieri, să înăsprească restricțiile la frontiere pentru călătorii care intră în spațiul blocului comunitar. Una dintre măsuri este reprezentată de obligativitatea prezentării unei dovezi privind testul negativ pentru coronavirus, care să nu fie efectuat mai târziu de 72 de ore înainte de plecare. Dacă aceste teste nu sunt posibile înainte de călătorie, atunci, oamenilor trebuie să li se permită să efectueze astfel de teste la intrarea în blocul comunitar. Această cerință se va aplica și călătorilor care vin în UE în cadrul unor deplasări considerate esențiale, ca de exemplu, urgențe de familie sau urgențe profesionale. Pentru moment, această recomandare nu este una obligatorie, fapt care oferă statelor membre dreptul de a-și elabora propriile reglementări.
În prezent, cele mai multe țări din Europa interzic călătoriile neesențiale pentru cei care vin din afara Uniunii Europene. Pentru regiunile unde au fost depistate noile tulpini ale coronavirusului (fie că vorbim de mutația britanică, cea sud-africană sau braziliană), statele membre ar urma să impună carantină obligatorie și teste suplimentare la sosire.
De altă parte, convinși că aceste măsuri draconice impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, dar și datorită campaniilor de vaccinare, Europa dă semne că revine la normalitate, guvernul bulgarm grec și italian au mai eliminat din restricții. Astfel, după două luni de carantină, începând de ieri, bulgarii au voie să meargă la mall, la cinema sau la sala de forță. „A fost cea mai bună veste. Mie personal mi-a lipsit mersul la sală foarte mult pentru că e felul meu de a mă exprima și stilul meu de viață”, a mărturisit un vizitator la sala de sport. De altă parte, bulgarii au fost avertizați că nu mai pot folosi eșarfe sau viziere din plastic pentru a se feri de Covid-19 – măștile medicale rămânând singura măsură de protecție facială permisă de autorități în spațiile publice.
În Italia, autoritățile au permis deschiderea restaurantelor și a muzeelor, după ce aproape toată țara a trecut la zona de risc galbenă, semn că riscul de infectare este unul redus. În prezent, doar Sicilia, Sardinia, Umbria și Puglia rămân în zona portocalie, considerată una cu risc mediu de infectare. În restul țării, magazinele și-au deschis porțile, iar puburile și restaurantele pot primi clienți până la ora 18:00.
„E minunat. Abia așteptam asta, la prima oră a dimineții am venit aici cu tatăl meu ca să bem un cappucino și să stăm la o masă”, a precizat Giulia Maercelli, o locuitoare a Romei. „Putem să ieșim din nou, să ne întâlnim cu prietenii cu care nu ne-am ami văzut de câteva luni deja, din cauza restricțiilor. Acum, cel puțin, putem să stăm afară, să luăm o gură de aer, așa că e foarte plăcut”, a completat Marcel Antonio.
Această veste nu este una îmbucurătoate doar pentru clienți. Mulți patroni de restaurante și baruri au simțit că li se ia o piatră de pe inimă. „În sfârșit, putem să respirăm din nou după toată perioada asta de stat acasă, acum putem deschide restaurantul. Fără să muncim … statul acasă în fiecare zi e ceva dificil pentru tinerii care muncesc, care trebuie să plătească chiria și toate celelalte”, a explicat un chelner. Eliminarea restricțiilor în Italia a permis chiar și redeschiderea muzeelor. După trei luni în care au stat cu lacătul pe uși, celebrele muzee de la Vatican au permis accesul primilor vizitatori. Cu toate că nu au existat foarte mulți turiști, cei care le-au trecut pragul, nu au avut însă motive de regret.
„Cred că a fost o ocazie unică în viață să vedem muzeul atât de pustiu. Am locuit aici multe săptămâni și ne-am gândit că acesta este momentul să îl vizităm. Sunt foarte încântată să văd muzeul deschizându-și porțile din nou”, a declarat Julia Lammer, o turistă din Austria.
La fel de încrezătoare în rezultatele înregistrate în ultima perioadă în lupta cu pandemia de coronavirus, Grecia a decis că a venit vremea ca elevii să meargă din nou la școală. După mai bine de 10 săptămâni de stat acasă, elevii se pot întoarce în clase însă celelalte măsuri de restricție rămân în vigoare. „Părinții vor ca toți copiii lor să știe că merg într-un mediu sigur, pe care noi l-am asigurat, și vor să deschidem școlile. Lucrurile au mers bine cu învățământul online, dar au fost și probleme mari. Clasele nu pot fi înlocuite de un computer”, a explicat Eugenia Leivadia, director la o școală din Grecia.
La fel ca Bulgaria, Italia și Grecia, mai sunt și alte țări europene care se pregătesc să elimine treptat măsurile de carantină sau restricțiile. Dacă Austria este pregătită să își deschidă magazinele, muzeele și grădinile zoologice, în Olanda, autoritățile sunt gata să permită deschiderea magazinelor ne-esențiale începând de săptămâna următoare, dar condiția este ca, cumpărătorii să comande online și vor primi cumpărăturile la ușa magazinului.
Commenti