Amenințarea tulpinilor de coronavirus intensifică competiția pentru obținerea de doze de vaccin
Numeroasele mutații ale coronavirusului depistate în mai multe țări ale lumii, dar răspândite acum pe întreg globul pământesc, continuă să facă lupta împotriva pandemiei, una extrem de dificilă. În Brazilia, spre exemplu, situația este atât de gravă încât vechile morminte sunt golite pentru a face loc numărului uriaș de victime Covid-19. Potrivit autorităților din Sao Paulo, săptămâna trecută s-a înregistrat un număr record de înmormântări, determinându-i pe groparii din cimitirul Vila Nova Cachoeirinha, al doilea cel mai mare din oraș, să lucreze în costume de protecție, deschizând mormintele oamenilor înmmormântați în urmă cu ani de zile, adunându-le rămășițele pentru a le muta în altă locație.
Conform Ministerului Sănătății din Brazilia, joia trecută au fost înregistrate 3.769 de morți, după două zile consecutive cu număr record de victime. De teama răspândirii tulpinii braziliene (considerată de specialiști ca fiind cea mai contagioasă dintre mutații), Bolivia a decis să își închidă granița cu Brazilia. Mai mult, experții brazilieni au confirmat faptul că tot săptămâna trecută, aici s-a detectat o nouă tulpină a coronavirusului similară cu prima descoperită în Africa de Sud.
Singurele arme împotriva acestui virus și a mutațiilor sale, rămân în prezent, restricțiile impuse de autorități și campaniile de vaccinare. În ceea ce privește a doua strategie de luptă, Ministrul sănătății din Bhutan, Asia de Sud, este extrem de optimist. Potrivit acestuia, întreag populație adultă va fi vaccinată în decurs de o săptămână de la lansarea campaniei de vaccinare. „Țara își propune să devină una dintre primele state din lume care administrează prima dozî tuturor persoanelor eligibile. A doua doză este programată între 8 și 12 săptămâni de acum înainte”, a declarat prim ministrul țării, Lotay Tshering.
Potrivit celor mai recente date, de joi, mai mult de 430.000 de persoane au fost imunizate. Practic, aproape 40% din populația eligibilă, estimată la 533.558, a fost vaccinată până în a doua zi a campaniei, care a debutat pe 27 martie. De la începutul pandemiei și până astăzi, Bhutan a raportat un bilanț de 873 de cazuri de infectare cu coronavirus și un deces cauzat de această boală.
„Țara a combătut activ coronavirusul și a perceput-o ca pe o urgență de sănătate. A scos la iveală un plan național de pregătire și răspuns pentru focarul de coronavirus. Restricțiile de călătorie, carantina și alte măsuri conexe au arătat răspunsul rapid al țării la situația de urgență”, a mărturisit un profesor.
Inevitabil, în numai câteva luni de la apariția mai multor vaccinuri împotriva noului coronavirus, lupta împotriva pandemiei s-a transformat în competiția țărilor pentru a dobândi un număr cât mai mare de doze de vaccin. Această competiție pune multă presiune pe giganții farmaceutici care produc serurile, făcându-i fie să nu mai poată respecta contractele cu dozele promise, fie întârzie livrările acestora.
Weekendul trecut, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat public că omologul său rus, Vladimit Putin s-a decis să doneze țării sale, 180.000 de doze cu Sputnik V, urmând ca alte 500.000 să fie vândute. În emisiunea sa TV săptămânală, filmată acum la Moscova, Dodon a recunoscut că există și o condiție a acestei donații și anume, ca 60.000 de doze să ajungă în regiunea transnistreană.
„Este vorba despre ajutor umanitar, dar discutăm acum și achiziționarea a 500 de mii de doze, care ar putea veni în luna iunie, în funcție de capacitatea de producere. Decizia a fost luată de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, la solicitările, inclusiv ale mele, de anul trecut, în calitate de șef de stat, dar și la solicitarea în scris a doamnei Zinaida Greceanîi, din luna februarie. Iată ce fac eu acum la Moscova, trebuie să facă Maia Sandu. Să urce în avion și să meargă în toate țările și să ceară vaccinuri, nu să stea mândră în instituția prezidențială”, a declarat liderul Partidului Socialiștilor, adăugând că primul lor de vaccin rusesc va ajunge în țară săptămâna viitoare.
Maia Sandu a anunțat însă de săptămâna trecută că i-a trimis deja o scriscoare lui Vladimir Putin, solicitându-i oficial sprijinul în privința vaccinului Sputnik V, atât prin donații, cât și prin vânzarea acestui ser. Până în prezent, în Republica Moldova s-au vaccinat 42.154 de persoane, reprezentând doar 1% din totalul cetățenilor.
De altă parte, Uniunea Europeană s-a angajat să ofere Bulgariei, Croației, Estoniei, Letoniei și Slovaciei, doze suplimentare de vaccinuri pentru accelerarea campaniilor de imunizare. Practic, aceste cinci țări vor primi o parte din cele peste 10 milioane de vaccinuri pe care UE le va primi anticipat de la Pfizer, pentru a compensa întârzierile în campaniile lor de vaccinare, după ce au mizat pe vaccinul de la AstraZeneca care nu și-a respectat termenele de livrare. Această decizia a venit la comun acord după ce 19 state membre ale Blocului comunitar au convenit să cedeze acestor cinci țări o fracțiune proporțională din ceea ce le-ar fi revenit in aceste 10 milioane de vaccinuri.
Comments