A fi sau a nu fi un acord post Brexit până duminică?
Cu două săptămâni înainte de a se încheia perioada de tranziție pe care au primit-o atât britanicii cât și europenii în ideea de a conveni asupra unui acord post Brexit, atmosfera începe să se precipite foarte mult. După an în care ar fi putut stabili condițiile noii relații dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, ambele tabere caută acum să `îngrașe porcul în ajun`, crezând că poate ar mai fi timp de un miracol. Cu toate că premierul britanic, Boris Johnson a menționat în repetate rânduri că nu ține neapărat ca Marea Britanie să încheie un acord cu Blocul comunitar, acesta s-a prezentat ieri la întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen pentru a încerca să deblocheze negocierile privind acordul comercial post-Brexit.
”Premierul va merge mâine pentru a lua cina cu Ursula von der Leyen, în vederea continuării discuţiilor referitoare la relaţia viitoare dintre Marea Britanie şi UE”, a declarat marți, un purtător de cuvânt al biroului premierului britanic din Downing Street. Mai mult, guvernul britanic a anunţat că a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană care-i permite să retragă dispoziţiile controversate din proiectul de lege prin care revine asupra Tratatului Retragerii Regatului Unit din UE, care-i nemulţimeau pe europeni în toiul negocierilor comerciale. De cealaltă parte, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat că Uniunea Europeană ”nu-şi va sacrifica niciodată viitorul” pentru a încheia un acord post-Brexit cu preţul unor concesii care să-i fragilizeze piaţa unică.
Cele două tabere au ca obiectiv depunerea eforturilor necesare pentru a încerca să încheie un acord care să între în vigoare de la 1 ianuarie 2021, când Regatul va înceta definitiv să aplice normele europene, odată cu încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit. „În acest stadiu, mai mult ca oricând, Brexit-ul e o școală a răbdării, o Universitate a răbdării, aș zice”, a mărturisit Michel Barnier, negociatorul șef al UE pentru Brexit.
În prezent, negocierile sunt umbrite de divergențele legate de solicitările UE privind menţinerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, stabilirea unor norme care să prevină concurenţa neloială din partea companiilor britanice pe piaţa europeană şi crearea unui mecanism de soluţionare a diferendelor. Franța a anunțat deja că Parisul se va opune imediat oricărui acord între UE şi Londra care îi sacrifică pe pescarii francezi.
„Trebuie să fim optimiști, trebuie să credem în capacitatea rațiunii de a debloca discuțiile, dar sunt nevoit să vă spun că, în acest moment, situația este foarte, foarte delicată. Dar o să ne dăm silința”, a transmis. „Întrebarea este ce poate face Boris Johnson? Ce fel de înțelegere este dispus să accepte? Până la urmă, Uniunea Europeană - fie că vorbește cu Barnier ori Ursula von der Leyen - are un mandat din partea celor 27 de state membre. Nu sunt semne că acest mandat s-ar putea schimba”, a comentat Fabian Zuleeg, European Policy Centre chief executive.
La întâlnirea de ieri desfășurată la Bruxelles, atât premierul britanic cât și președinta Comisiei Europene au căzut de acord să acorde un termen până duminică pentru o decizie fermă legată de viitorul negocierilor cu UE. Practic, negocierile mai dispun de câteva zile pentru a a crește posibilitatea ajungerii la un acord. „Am căzut de acord că echipele noastre să reia imediat discuţiile şi să încerce să rezolve aceste probleme esenţiale. Vom avea o decizie până la sfârşitul săptămânii”, se arată într-un comunicat trimis de Comisia Europeană.
Această incertitudine îi pune în încurcătură pe comercianții britanici care, neștiind la ce să se aștepte pentru viitor, au decis să își umple depozitele cu marfă din Uniunea Europeană. „Britanicii adună marfă în perspectiva unor posibile dificultăţi din cauza Brexitului. De exemplu, formalităţi suplimentare la vamă, declaraţii de securitate şi, în aceeaşi măsură, chiar probleme cu vama, mărfuri care s-ar putea scumpi. E o catastrofă. Nu e corect. Mai sunt trei săptămâni şi nu avem niciun răspuns. Nu pot să le spun nimic concret celor pe care îi reprezint, nu avem nicio garanţie legată de ce fel de acte vor fi necesare ca să între în Marea Britanie”, a precizat Sebastien Rivera, Federaţia Britanică a Transportatorilor.
În portul Calais din Franţa, sute de TIR-uri încărcate cu diferite produse aşteaptă să treacă în Marea Britanie.
„Cred că duminică este un moment important. În aceste discuţii niciodată nu spui niciodată, dar cred că trebuie să ajungem la o anume finalitate”, a declarat ministrul de externe britanic Dominic Raab pentru postul de televiziune Sky News.
Între timp, în cursul zilei de astăzi, Uniunea Europeană a decis să publice o serie de măsuri de urgenţă în materie de pescuit şi transport rutier şi aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până atunci nu este convenit niciun acord post-Brexit cu Regatul Unit. „Nimic nu garantează că, dacă se ajunge la un acord, el va putea intra în vigoare la timp. Responsabilitatea noastră este de a ne pregăti pentru toate eventualităţile, inclusiv pentru cea de a nu avea în vigoare un acord cu Regatul Unit la 1 ianuarie 2021. Obiectivul acestor măsuri de urgenţă, care nu vizează decât sectoarele care ar fi afectate într-o manieră disproporţionată de un no deal, este de a acoperi perioada în care nu este în vigoare un acord. Dacă nu intră în vigoare niciun acord, (măsurile de urgenţă) iau sfârşit după o perioadă determinată”, a explicat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Astfel, Bruxellesul propune garantarea conectivităţii transportului aerian între Regatul Unit şi UE timp de şase luni cu condiţia ca Regatul Unit să asigure acelaşi lucru. De asemenea, este prezentată o reglementare similară pentru a evita perturbările în materie de securitate aeriană. În ceea ce privește transportul rutier, executivul UE avansează un text care garantează o conectivitate de bază în materie de transport de mărfuri şi de pasageri timp de şase luni, cu condiţia unei reciprocităţi din partea britanică. „Propunerea asupra pescuitului vizează crearea cadrului juridic adecvat până la 31 decembrie 2021 sau până la încehierea unui acord de pescuit cu Regatul Unit pentru menţinerea accesului reciproc al navelor UE şi ale Regatului Unit în apele celeilalte părţi. Ţinând cont de importanţa pescuitului pentru subzistenţa economică a multor comunităţi, este necesar să se faciliteze procedurile de autorizare a navelor de pescuit, subliniază Comisia Europeană.
Dacă cele două tabere nu vor reuși să ajungă la un acord până pe 31 decembrie, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regat va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu drepturi vamale sau cote, ceea ce alimentează riscul unui nou şoc economic suprapus celui al pandemiei.
Comments