Începutul lui decembrie vine cu ridicarea restricțiilor în mai multe țări
Răbdarea de care au dat dovadă europenii pe parcursul lunii noiembrie când, mai multe țări au decis să impună carantină totală sau parțială, a fost răsplătită cu mult așteptatele vești: rata de infectare cu noul coronavirus a scăzut în multe locuri, fapt pentru care se pregătește ridicarea restricțiilor.
În timp ce unele state rămân în continuare sub carantină, Franța a făcut primul pas către libertate. Datorită numărului în scădere a cazurilor de infectare cu noul coronavirus (de la peste 60.000 de cazuri zilnice înregistrate la începutul lunii noiembrie, la 12.450 raportate vineri) președintele francez, Emmanuel Macron a decis că este timpul ca francezii să se bucure de libertate. Aici, magazinele și mall-urile au început să își reia activitatea, după o lună în care au avut lacătul pe ușă. În unele dintre cele mai cunoscute galerii din inima capitalei franceze, oamenii s-au înghesuit la cumpărături, în aplauzele angajaților. Pentru comercianți, pierderile sunt uriașe după cele două perioade de carantină prin care a trecut țara (o dată în primăvară și a doua oară, acum). Galeriile Lafayette, spre exemplu, estimează un deficit de peste un miliard de euro în acest an. În acest sens, Ministrul francez al economiei Bruno Le Maire a anunţat sâmbătă prelungirea ajutoarelor de stat pentru industria ospitalităţii.
De astăzi, francezii pot ieși la o distanță de până la 20 de km de locuințe, pentru exerciții fizice, timp de până la trei ore pe zi. În timpul carantinei plasate de-a lungul lunii noiembrie, aceștia ei puteau ieși din cază doar pentru o oră șu numai pe o rază de maxim 1 km de domiciliu. Cu toate că autoritățile au permis magazinelor neesențiale să deschidă, restaurantele, barurile și spațiile de evenimente rămân deocamdată închise. De la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, Franța a înregistrat 2.196.119 de cazuri de infectare și 51.914 de decese.
Olanda a crezut că poate relaxa restricțiile impuse de Covid-19 însă imaginile cu străzile aglomerate cu ocazia cumpărăturilor făcute de Black Friday le-a determinat pe autoritățile din Rotterdam să folosească drone echipate cu difuzoare, prin care au transmis localnicilor să meargă acasă. Într-un final, magazinele au fost închise mai devreme, de teama unei explozii de îmbolnăvări cu noul coronavirus. Și în Polonia au fost redeschise magazinele și centrele comerciale. Totuși, regula impusă acestota prevede supravegherea accesului clienților, astfel încât fiecărei persoane să îi revină 15 metri pătrați. Marea Britanie se pregătește și ea de ridicarea măsurilor de restricție după ce rata de reproducere a virusului, numărul „R” a ajuns la valori subunitare. Potrivit mai multor experți guvernamentali, numărul noilor infectări pe teritoriul Marii Britanii este în scădere cu un procent zilnic cuprins între 0% și 2%, după ce, în estimarea Biroului guvernamental de săptămâna trecută, era raportată o creștere cuprinsă între 0% și 2%. Astfel, valoarea numărului “R” a fost estimată ca fiind cuprinsă între 0,9 şi 1, ceea ce înseamnă că fiecare 10 oameni infectaţi vor infecta la rândul lor între nouă şi 10 persoane, în scădere de la intervalul 1,0-1,1 raportat săptămâna trecută.
„Experţii guvernamentali britanici au precizat că estimările au la bază cele mai recente statistici medicale pentru Regatul Unit, care cuprind date obţinute până în 24 noiembrie, dar că această întârziere înseamnă că impactul restricţiilor naţionale introduse în Anglia pe 5 noiembrie abia încep să îşi arate efectele şi nu pot fi încă evaluate complet. Estimările numărului R pentru Anglia ar putea continua să scadă în viitor şi ar putea fi deja sub 1 pentru toate regiunile”, a precizat Biroul guvernamental pentru ştiinţă într-un comunicat de presă.
În Anglia – unde locuiește aproximativ 85% din totalul populației Regatului Unit, carantina totală impusă pe data de 5 noiembrie se va ridica miercuri, 2 decembrie. Această carantină va fi înlocuită cu un sistem național de restricții pe mai multe niveluri. În timp ce oamenii de ştiinţă recomandă ca relaxarea regulilor să se facă pentru cel mult o săptămână - şi focalizarea să se facă asupra limitării aglomerărilor familiale, nu doar a numărului de contacte -, o notă venită din partea subgrupului guvernamental SPI-M-O, care se ocupă cu modelarea epidemiologică, precizează că relaxarea regulilor pe perioada Crăciunului încă presupune anumite pericole. „Orice relaxare pe perioada sărbătorilor va duce la creşterea transmiterii şi la o prevalenţă ridicată, posibil într-un grad mare”, se mai spune la finalul acelei note care datează din 18 noiembrie şi care a fost publicată vineri.