În Statele Unite o persoană moare de Covid-19 la fiecare 40 de secunde
Nici temperatura de afară și nici Ziua Recunoștinței nu ajut autoritățile americane în lupta cu noul coronavirus. Parcă la fel de grav ca în primăvară, Statele Unite ale Americii se simt copleșite de val după val de pandemie. Dacă autoritățile se preocupă de noile măsuri de restricții, cadrele medicale, care abia fac față volumului de muncă, continuă să lanseze apeluri către cetățeni rugându-i să poarte mască și să păstreze distanța atunci când călătoresc. Experții, pe de o parte confirmă faptul că SUA trec prin cea mai periculoasă perioadă a sănătății publice de la pandemia de gripă spaniolă din 1918.
Cu 2.400 de decese înregistrate de miercuri până joi, SUA au înregistrat un nou record de morți din luna mai și până acum. În ceea ce privește numărul de îmbolnăviri, numai California și Texas au anunțat peste 10.000 de cazuri noi cu Covid-19 (18.000 în California și respectiv 14.000 în Texas). Între timp, spitalele americane se concentrează acum pe cei 90.000 de persoane internate, care se luptă din răsputeri să supraviețuiască. Potrivit publicației The Guardian, în Statele Unite, o persoană este răpusă de noul coronavirus la fiecare 40 de secunde. „Suntem probabil în cel mai înalt vârf pe care l-am văzut până acum de la apariția acestui virus, având în vedere cât de mulți oameni se infectează de la o zi la alta. Se înregistrează noi recorduri în fiecare zi”, mărturistește Rick Bright, fost director al Departamentului de Sănătate.
Situația este atât de dramatică încât, în Minnesota medicii au cerut ajutor de la alte state federale, iar cadrelor medicale ieșite la pensie li s-a cerut să revină în prima linie fie pentru a suplimenta ajutorul oferit pacienților, fie pentru a-i înlocui pe medicii care s-au infectat cu noul coronavirus. „Am avut aproape 1.400 de cadre medicale care au fost infectate cu Covid sau nu și-au putut face meseria din cauza restricțiilor impuse de acest virus”, explicat Dr. Andrew Badley, directorul Clinicii de Cecetare Covid-19, Mayo.
„Îngrijorarea mea pentru următoarele 6 -12 săptămâni este că, dacă nu vom face lucrurile corect, America va vedea cele mai întunecate zile din istoria medicală modernă”, a recunoscut Dr. Joseph Varon, medic. Un semnal de alarmă trage și Dr. Ashish Jha, decanul Universității Brown. „Mă aștept să avem peste 200.000 de infectări pe zi și peste 100.000 de persoane spitalizate. Veți vedea că va fi o presiune enormă asupra sistemului sanitar din Întreaga țară, cu sau fără acest exod de Ziua Recunoștinței. Mă tem că această sărbătoare va înrăutăți lucrurile”, a precizat acesta. În același sens. Medicul Jonathan Reiner, adaugă: „Ziua Recunoştinţei are potenţialul de a deveni mama tuturor surselor de infectare!”.
Cu toate că nu au avut interdicții de călătorie ci doar recomandări de la autorități, americanii au decis să petreacă Ziua Recunoștinței cu familia și prietenii, fapt pentru care aproape 50 de milioane au călătorit dintr-un colț în altul. „Nimeni nu va fi surprins dacă vom avea 200.000 de cazuri noi într-o singură zi. Ştiu că acest moment al anului poate fi deosebit de dificil. Credeţi-mă, ştiu! Îmi amintesc acea primă Zi a Recunoştinţei cu scaunul gol la masă. Tăcerea. Ţi se tăie răsuflarea. E greu să găseşti ceva pentru care să fii recunoscător. E greu să te mai gândeşti la viitor. E greu să mai speri! Înţeleg întru totul. Dar acesta e momentul să ne oţelim voinţa, să ne dublăm eforturile şi să ne înnoim angajamentele de a combate pandemia”, admite și președintele ales, Joe Biden. Numărul copleșitor de victime pe care noul coronavirus le face este suplimentat și de oribila realitate conform căreia milioane de americani sunt în pragul sărăciei, așteptând la cozi interminabile, să primească ajutor de la cantine și bănci de alimente. În Houston, oficialii au pregătit 20.000 de pachete. „Nevoia nu va dispărea după ziua de azi, dar cel puţin oamenii primesc alimente care le vor ajunge măcar o săptămână. Să sperăm cu lucrurile se vor îmbunătăţi, dar suntem binecuvântaţi cu aceste provocări...”, a declarat Sylvester Turner, primarul din Houston.
Între timp, la Casa Albă, președintele în exercițiu, Donald Trump mai face un pas spre retragere. În cadrul unei conferințe de presă, acesta a spus că va părăsi Casa Albă, dacă decizia finală din partea Colegilor marilor electori confirmă victoria lui Joe Biden. Totuși, Trump a cerut americanilor să nu uite de meritele pe care le-a avut el în dezvoltarea unui vaccin anti-coronavirus. „Nu-l lăsați pe Joe Biden să își asume meritele legat de vaccinurile anti-covid. Joe Biden a eșuat cu gripa porcină H1N1, a eșuat total cu gripa porcină. Nu-l lăsa să își asume meritele și pentru aceste vaccinuri, deoarece eu am insistat cel mai mult să fie dezvoltate, eu i-am împins pe oameni mai mult ca niciodată. Și am reușit ca rezultatele să fie aprobate. Nimeni nu a mai văzut vreodată așa ceva”, s-a lăudat Donald Trump.