S-a împlinit 1 an de la sesizarea primului caz de coronavirus în lume
Focusați pe ideea că cele mai mari amenințări ale momentului sunt terorismul și posibilitatea declanșării unui război nuclear, oamenii au omis o eventuală situație în care inamicul întregii plante ar fi de fapt, unul invizibi. Considerat ca fiind o armă biologică, noul coronavirus a apărut pentru prima dată în lume, în urmă cu un an, pe data de 17 noiembrie. Fără ca niciun specialist să fie pregătit de o astfel de catastrofă, sau fără ca vreun expert să cunoască vreun detaliu despre acest virus, în orașul chinezesc Wuhan, a debutat primul caz de infecție cu Covid-19, urmând ca în decursul a 365 de zile să ridice bilanțul persoanelor contaminate la peste 55 de milioane, dintre care 1,3 milioane să piardă lupta cu nemilosul inamic.
Potrivit unor documente ale Guvernului chinez consultate abia în martie de South Cina Morning Post, primul caz de infectare cu noul coronavirus a fost identificat în data de 17 noiembrie 2019 la un bărbat în vârstă de 55 de ani, din provincia Hubei. Totuși, acest „pacient zero” nu a fost confirmat oficial, autoritățile chineze identificând oficial primul caz de coronavirus abia pe 8 decembrie 2019. „În săptămânile care au urmat, personalul medical din Wuhan a tratat zeci de pacienți care sufereau de o pneumonie de cauză necunoscută. Pacienții au fost tratați pentru o serie de simptome pe care medicii nu și le puteau explica, cum ar fi febră mare, tuse și probleme respiratorii”, informează Newsweek.
Ulterior, în data de 26 decembrie, un cuplu în vârstă a ajuns la spitalul din Hubei unde doctorul a declarat pentru agenția de presă chineză Xinhua, că „boala seamănă cu o gripă sau pneumonia obișnuită”. La examenul radiografic, rezultatul arăta că pacienții prezentau o serie de anomalii pulmonare care nu sunt caracteristice nici uneia dintre aceste boli. La o analiză mai detaliată, medicul care îi trata pe cei doi pacienți în vârstă a susținut varianta ca cei doi bătrâni să aibă o nouă boală infecțioasă. După ce a examinat radiografiile, ea a cerut să fie testat și fiul cuplului și a descoperit că și acesta prezenta aceeași anomalii pulmonare. „Este puțin probabil ca trei membri ai unei familii să facă aceeași boală în același timp dacă nu este vorba despre o boală infecțioasă”, a declarat medicul pentru Xinhua.
O zi mai târziu, un alt pacient a ajuns la spital cu febră și tuse, prezentând aceleași anomalii la plămânii săi. La testul pentru gripă, rezultatul a ieșit negativ, iar medicii au înțeles că se confruntă cu o nouă infecție virală. Neștiind încă dacă boala este contagioasă, medicul i-a plasat pe cei patru pacienți în carantină și a cerut personalului medical să poarte echipament de protecție. În data de 29 decembrie, alți trei pacienți au fost internați cu aceleași simptome. Abia atunci, spitalul s-a decis să formeze o comisie de experți și a început să demareze o anchetă internă. Un detaliu comun la patru dintre pacienți a fost faptul că aceștia au mers într-o piață din Wuhan. Personalul medical a raportat situația autorităților locale pe 29 decembrie. Ulterior, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Wuhan a pornit o anchetă proprie, descoperind că mai mulți pacienți cu pneumonie au fost în piața respectivă.
Astfel, s-a putut identifica faptul că mai multe persoane erau infectate iar pe 30 decembrie, autoritățile sanitare din Wuhan au raportat situația către autoritățile centrale de la Beijing. În ultima zi a anului 2019, comisia a lansat prima informare publică privind această epidemie de pneumonie virală. Erau deja 27 de cazuri confirmate, iar șapte pacienți erau în stare critică.
Necunoscându-se la aceea vreme, dacă transmisia virusului se poate face de la om la om sau care ar fi cauza pneumoniei, autoritățile din Wuhan i-a sfătuit pe oameni să poarte măști de protecție și să evite zonele aglomerate. Între timp, vestea despre virus ajunsese și în presa internațională. Îngrijorate, autoritățile de la Beijing a trimis mai mulți experți la Wuhan pentru a efectua o investigație și a prevela probe de la pacienții care sufereau de noua boală. Cu toate că până pe 2 ianuarie, 41 de persoane erau internate în spital, cercetări ulterioare au dus la concluzia că numărul persoanelor infectate era semnificativ mai mare.
Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din China, testele de laborator ale pacienților care sufereau de pneumonie virală au fost negative pentru 26 de agenți patogeni respiratori fapt pentru care, abia pe 7 ianuarie oamenii de știință chinezi au confirmat că focarul a fost provocat de un nou tip de coronavirus, numit Covid-19.
Pe 24 ianuarie, un grup de oameni de știință au publicat un studiu în revista The
Lancet vorbind despre cele 41 de cazuri oficiale de îmbolnăvire. Potrivit acestui prim studiu științific evaluat de colegi și disponibil public cu privire la focar, 27 dintre acești 41 de pacienți au fost la un moment dat în piața de fructe Huanan. De asemenea, studiul a constatat că primul pacient a dezvoltat simptome la data de 1 decembrie 2019. În cele din urmă, pandemia de coronavirus s-a răspândit și în afara Chinei, cu un prim caz în Thailanda, pe 13 ianuarie.