La cererea lui Trump, statul Georgia va re-număra voturile „manual”
Cu fiecare zi care trece de la alegerile prezidențiale din data de 3 noiembrie, bucuria americanilor în ceea ce privește realizarea de a-l alege pe Joe Biden să le reprezinte interesele pare să fie eclipsată din ce în ce mai mult de atitudinea și frustrarea președintelui în exercițiu, Donald Trump. La aproape o săptămână de la anunțarea câștigătorului, liderul de la Casa Albă continuă să acuze Partidul Democrat de fraudarea alegerilor și numărarea incorectă a voturilor. Pentru că îi este greu să își recunoască eșecul, Trump a adoptat o atitudine ofensivă, amenințând cu judecata. Între timp, acesta refuză să colaboreze cu echipa câștigătoare îngreunând procesul de tranziție între puteri.
La cererea lui Trump, în Georgia voturile vor fi re-numărate, de data aceasta „manual”. Potrivit analiștilor, diferența este prea mare pentru ca rezultatul final al alegerilor să se schimbe. La anunțarea rezultatului votului, Biden avea un avans de aproape 14.000 de voturi față de Trump. În condițiile de față, autoritățile statale au anunțat că vor lua la mână toate buletinele de vot, urmând să numere aproape 5 milioane de voturi. „Cu o diferenţă atât de mică, va fi nevoie de o renumărare completă, “manuală”, a tuturor voturilor din fiecare comitat. Asta ne va ajuta să oferim încredere (în rezultatul votului)”, transmite Brad Raffensperger, secretarul de stat al Georgiei.
La o săptămână de la anunțarea rezultatului voturilor din Statele Unite, Donald Trump și-a făcut prima sa apariție în public, la cimitirul național din Arlington. Însoțit de vicepreședintele Mike Pence, acesta a depus coroane la monumentul Eroului Necunoscut, cu ocazia Zilei Veteranilor și a împlinirii a 102 ani de la încheierea primului Război Mondial. Opus modului în care acesta i-a obișnuit pe americani. Trump a refuzat să vorbească cu presa. În același timp, Joe Biden participa și el la o ceremonie similară în Philadelphia, organizată la cimitirul veteranilor Războiului din Coreea. Președintele-ales și-a petrecut apoi ziua ținând ședințe cu echipa sa de tranziție.
În cursul zilei de ieri, președintele ales al SUA, l-a numit pe Ron Klain, un important oficial democrat, şef de personal (șeful Cancelariei Prezidențiale, în România) şi asistent al preşedintelui. Conform Protv. „Ron Klain, 59 de ani, este unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Joe Biden începându-și activitatea pentru Partidul Democrat în 1989. Klain a fost un critic acerb al modului în care preşedintele republican Donald Trump a gestionat pandemia noului coronavirus. Este de aşteptat ca noul şef de personal să fie o figură-cheie în răspunsul pe care Joe Biden îl va aduce crizei sanitare pe care o traversează America”.
„Ron a fost de nepreţuit pentru mine de-a lungul multor anilor în care am lucrat împreună. Experienţa îndelungată şi diversă a lui Ron Klain şi capacitatea de a colabora cu oameni din tot spectrul politic este exact ceea ce am nevoie pentru un şef de personal la Casa Albă când ne confruntăm cu acest moment de criză şi aducem ţara din nou împreună”, a spus Joe Biden despre Klain, care i-a fost şef de cabinet în perioada în care a deţinut funcţia de vice-preşedinte al SUA.
Trump însă, se ascunde de presă și de cetățeni, adoptând o atitudine izolată și cu mai puțină acțiune. Totuși, liderul americanilor continuă să posteze des pe Twitter, unde susține că în cele din urmă, va câștiga cursa electorală pe care în prezent, nu o vede deloc pierdută. „Nu suntem în momentul Florida, din 2000, când era doar o foarte mică diferență de voturi, câteva sute de voturi, într-un singur stat. Pentru ca Trump să câștige acum, ar trebui să întoarcă mii de voturi în mai multe state”, explică Jonathan Lemire, jurnalist în cadrul The Associated Press. În prezent, Trump consideră că numărul voturilor pentru el nu sunt reale și se leagă de faptul că nici sondajele de opinie dinainte de alegeri care îl dădeau câștigător pe Biden la o diferență mult mai mare de voturi, nu s-a adeverit. De altă parte, cei responsabili de realizarea acestor sondaje de opinie spun că acest lucrur este normal. „(Din sondaje) lipsesc unii dintre susţinătorii lui Trump, care nu sunt neapărat republicani, dar care refuză sistematic să participe la sondajele de opinie”, justifică Charles Franklin, din cadrul Marquette Law School Poll.
De altă parte, liderii internaționali nu contestă rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, ba chiar par extrem de satisfăcuți cu noua alegere a americanilor. În contextul în care Trump a deteriorat relațiile internaționale, alegând să izoleze America în ideea că ruperea relațiilor va face SUA „mărețe din nou”, mai mulți lideri internaționali l-a felicitat deja pe noul președinte ales. Uniunea Europeană spre exemplu, a transmis pe șeful afacerilor externe, Josep Borrell, că speră la o tranziție a puterii cât mai lină. „Americanii au demonstrat importanţa şi capacitatea instituţiilor democratice şi a implicării civice şi, cu siguranţă, vreau să-i felicit călduros pe preşedintele ales Joe Biden şi pe vicepreşedintele ales Kamala Harris pentru victoria lor istorică”, a transmis Josep Borrell.