„Vom trăi cu Covid-19 pe tot parcursul anului 2021”
În ciuda faptului că multe țări europene au luat decizia de a impune carantina totală sau parțială în luna noiembrie pentru a evita colapsul spitalelor și a salva sărbătorile de Crăciun, numărul de infectări cu noul coronavirus crește de la o zi la alta.
Franța este prima țară din Europa care a luat hotărârea să recurgă la o astfel de măsură drastică. Autoritățile de aici au impus carantina totală pe parcursul lunii noiembrie însă chiar și așa, Ministerul francez de Sănătate a raportat un număr zilnic de peste 58.000 de cazuri noi. În prezent, Franța este în lockdown însemnând că magazinele neesențiale – precum cele care nu vând alimente de bază și medicamente - și-au închis activitatea, iar oamenii care vor să iasă pe stradă trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere.
Disperată de faptul că situația epidemiei de coronavirus a ieșit de sub control, poliția din capitala franceză a anunțat că începând de astăzi, Parisul va interzice serviciile de livrare a preparatelor culinare și pe cele de vânzare la pachet a acestora între orele 22:00 și 06:00. Totodată, vânzarea și consumul de alcool în locurile publice vor fi interzise în timpul nopții. Până acum, restaurantele închise la cererea președintelui francez, Emmanuel Macron, au putut vinde în continuare produse la pachet și au făcut livrări. Potrivit prefecturii poliției din Paris, în cursul nopții continuă să se adune numeroși clienți și curieri. „Atunci când există oameni care nu respectă regulile jocului, expunând riscului sănătatea unui număr mare de persoane, trebuie să pui în practică noi restricții”, a declarat primarul capitalei franceze, Anne Hidalgo. Mai mult, conform unei surse din guvernul de la Paris, au fost semnalate „petreceri clandestine, cine private” fiind nevoie de măsuri mai stricte.
În cursul zilei de miercuri, francezii au confirmat 40.558 de noi cazuri de covronavirus și 385 de decese noi. În numai 24 de ore, un alt record de ppeste 58.000 de ămbolnăviri au fost semnalate. În total, Franța a înregistrat un bilanț de 1,5 milioane de contaminări și 38.674 de morți cauzate de Covid-19.
În contextul carantinei impuse de mai multe țări europene, nu doar Franța se plânge de o creștere absurdă a numărului de contaminări. În realitate, țară după țară confirmă agravarea pandemiei. Evitând să impună carantina, Suedia trebuie să facă față creșterii numărului de îmbolnăviri. În cursul zilei de ieri, suedezii au raportat un număr de 4.000 de cazuri noi, fiind cel mai mare bilanț zilnic de până acum.
Marea Britanie a intrat deja în carantina totală, programată să țină până pe data de 2 decembrie. „Informaţiile pe care le-am primit sugerează că patru săptămâni sunt suficiente pentru ca aceste măsuri să aibă un impact real, astfel încât aceste reguli să expire și, pe 2 decembrie, ne vom întoarce la o abordare graduală. Se vede o lumină la capătul tunelului”, a transmis optimist, premierul britanic, Boris Johnson.
Cu toate că recent, guvernul de la Roma a decis să înăsprească restricțiile în zonele cu focare majore, regiunea Veneto a înregistrat în ultimele 24 de ore un record de 34.000 de cazuri noi și 445 de decese. “Regiunele din zona roşie, de risc ridicat, sunt Calabria, Lombardia, Piemont şi Valle D’Aosta. Acolo vor fi impuse măsuri şi mai stricte: circulaţia va fi interzisă, inclusiv în propria localitate şi la orice oră, cu excepţia mersului la muncă, la cumpărături esenţiale şi la medic”, a precizat premierul italian, Giuseppe Conte.
Cu o populație de numai 5 milioane și jumătate de oameni, Slovacia a ajuns să raporteze mai multe de 1.700 de cazuri noi zilnic. Situația este cu atât mai alarmantă cu cât sistemul medical a ajuns deja la limită, iar personalul lipsește din multe spitale. “Avem suficiente paturi complet echipate, dar nu putem gestiona decât 10 paturi cu pacienţi ventilaţi mecanic din cauza lipsei de personal. Din păcate, această boală atacă simultan şi în mod diferit mai multe organe. Pacienţii care sunt trecuţi la timp pe ventilaţie artificială, în primele stadii, au şanse de recuperare. Dar în cazul celor peste 70 de ani, mai ales bărbaţi, prognosticul e foarte îndoielnic”, a mărturisist Tomáš Šulík, medic.
De teama de a ajunge într-o astfel de situație, grecii iau măsuri urgente. “Creşterea exponenţială a cazurilor din ultimele 5 zile mă obligă să iau măsuri acum. Există posibilitatea ca măsurile anunţate sâmbăta trecută să fi dat rezultate. Dar, dacă nu ar fi fost eficiente, atunci în 15 zile presiunea asupra spitalelor ar deveni insuportabilă şi nu pot risca asta. De aceea am decis să iau din nou măsuri drastice. Mai bine mai devreme decât prea târziu. Astfel, începând de sâmbătă dimineaţă, până la sfârşitul lunii, în Grecia vor rămâne deschise doar magazinele alimentare, farmaciile, benzinăriile şi şcolile primare. Dacă vor să iasă din case, grecii trebuie să trimită un SMS autorităţilor, explicând motivul”, a punctat prim ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis.