Premieră de cazuri cu Covid-19: Spania a depășit pragul de 1 milion de infectări
După zece luni de când noul coronavirus a luat planeta pe nepregătite, exercitându-și impactul nociv asupra mai multor domenii, specialiștii îi sfătuiesc pe oamenii să își formeze o nouă rutină care va lua în calcul și supraviețuirea în paralel cu Covid-19. Convinși că acest virus va deveni la fel de obișnuit precum virusul gripal anual, experții în sănătate avertizează omenirea cu privire la tendința pandemiei de coronavirus de a deveni o normalitate cu care oamenii trebuie să se obișnuiască. Mai mult, eforturile de a inventa și aproba un vaccin împotriva acestui inamic invizibil trebuie dublate de responsabilitatea cetățenilor. În opinia specialiștilor, ignorarea consecințelor pe care Covid-19 a arătat că le poate manifesta, este o strategie greșită. ”Noul coronavirus va deveni probabil la fel de endemic precum este virusul gripal anual. În prezent au loc studii clinice în faze finale referitoare la vaccinuri pentru noul coronavirus însă este improbabil ca vreunul dintre ele să eradicheze virusul. Noţiunea de eliminare a Covid-19 nu este corectă, pentru că va reveni. O singură boală a fost eradicată cu adevărat datorită unui vaccin foarte eficace, iar aceasta a fost variolă. Nu putem fi siguri, dar cred că este puţin probabil să ajungem la un vaccin cu adevărat sterilizant, ceva care opreşte complet infecţia, şi este probabil ca această boală să circule şi să fie endemică, aceasta este cea mai bună evaluare a mea. În mod clar, pe măsură ce managementul va deveni mai bun, pe măsură ce vă veţi vaccina, ceea ce va reduce probabilitatea de infecţie şi severitatea bolii, aceasta va începe să semene mai mult cu gripa anuală decât cu orice altceva şi aceasta ar putea fi direcţia pe care vom ajunge”, a declarat Patrick Vallance, principalul consilier ştiinţific al Regatului Unit.
În timp ce companiile de biotehnologie şi organismele academice din întreaga lume şi-au unit forţele pentru a încerca să creeze un vaccin împotriva noului coronavirus cu o viteză fără precedent, având în vedere agresivitatea acestuia, mai multe țări din lume se luptă din greu cu al doilea sau al treilea val al pandemiei. Printre acestea se numără Spania care, în cursul zilei de ieri a atins pragul psihologic de 1 milion de contaminări cu noul coronavirus. Această premieră în Europa a fost atinsă după ce Ministerul Sănătății din Spania a anunțat ieri, un nou record zilnic de 16.973 de cazuri pozitive cu Covid-19. În total, Peninsula Iberică a ajuns la un bilanț de 1.005.295 de infecții și 34.366 de decese.
Cehia, țară care numără 10 milioane și jumătate de oameni, a raportat circa 12.000 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Îngrijorat cu privire la această crește absurdă a cazurilor, guvernul de la Praga a anunțat ieri noi restricţii: majoritatea magazinelor şi a serviciilor se închid, cehii au voie să iasă din case doar pentru slujbă ori spital iar măştile sunt obligatorii oriunde în afara locuinţei. „Restricţia se aplică şi în cazul celor care se află în măşină. Dacă în acelaşi autoturism se află persoane din familii diferite, este obligatoriu să poarte mască”, a precizat Roman Prymula, ministrul sănătății. „Cred că ar fi trebuit adoptate aceste restricţii mult mai devreme, nu în ceasul al 12-lea. Acum, nu mai pot schimba mare lucru. Ar putea fi nişte măsuri utile, dar numai dacă în timpul zilei oamenii şi-ar pune mai mult mintea la contribuţie. Pentru că noaptea mai mult dormi decât să stai pe afară, dar dacă în timpul zilei fiecare face după cum îl taie capul, atunci nu are niciun rost!” s-a plâns un locuitor.
Aproape de cifra prezentată de Cehia a fost și Polonia unde, autoritățile au confirmat un record de 10.000 de noi îmbolnăviri. În timp ce Olanda a `pus pe masă` diagnosticul a 8.500 de contaminări cu Covid-19, Belgia este la un pas de instituirea carantinei totale. Cu un raport de aproape 10.000 de infectari noi, ministrul belgian al Sănătății a decis amânarea altor internări, dacă nu sunt urgențe. Într-o situație asemănătoare ca cea a Lombardiei, în timpul primăverii trecute, secțiile de terapie intensivă din spitalele din Walonia sunt arhipline. „Cel mai tare mă tem de momentul în care spitalul va fi plin şi va trebui să alegem cui dăm o şansă şi cui nu. Nu vreau să ajung în situaţia asta”, a mărturisit Dr. Lauren Jadot, în timp ce paramedicul Luca Amato este șocat de vârstă tânără a pacienților. „Pe toţi ne îngrijorează afluxul de pacienţi. De mai bine de o săptămână, s-a dublat, ba chiar triplat numărul bolnavilor. Ne temem că lucrurile scapă de sub control”, a spus Amato.
Această țară este deja în mijlocul unui tsunami de măsuri pentru evitarea răspândirii pandemiei, după ce autoritățile au decis să închidă localurile timp de o lună, au impus interdicție de circulație pe timp de noapte și a cerut oamenilor să lucreze de acasă, limitându-și în același timp cât mai mult contactele în afara familiei. „Noi dorim să evităm carantina totală, dar - dacă e necesar, dacă nu avem altă opţiune - atunci asta e singura măsură pe care o poţi lua când vezi că spitalele sunt copleşite” spune un oficial belgian.
În Statele Unite ale Americii, 42 de state din cele 50 au raportat creșteri a numărului spitalizărilor pentru Covid-19 după ce, în cursul zilei trecute autoritățile au raportat peste 58.000 de cazuri noi la nivel național. „Pentru prima oară, constatăm că jumătate dintre cei infectaţi nu ştiu cum şi de la cine au luat virusul. Asta arată cât de mare e transmiterea în comunitate”, mărturisește Michael Osterholm, de la Universitatea din Minnesota.
În prezent, sunt mai mult de 40,8 milioane de cazuri şi peste 1,1 milioane de morţi în toată lumea.