Ministrul german al Sănătăţii a fost infectat cu Covid-19
În ciuda faptului că Germania este un exemplu pentru toate celelalte țări ale lumii în ceea ce privește modul în care a gestionat criza sanitară, șeful de la conducerea strategiei adoptate de germani a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus. Potrivit serviciilor sale, Jens Spahn, Ministrul german al Sănătăţii a fost infectat cu Covid-19 și în prezent se află în carantină.
“Jens Spahn a fost testat pozitiv cu noul coronavirus la începutul după-amiezei, (...) dar nu prezintă pentru moment decât simptome de răceală. Toate contactele (ministrului) vor fi informate”, a indicat purtătorul de cuvânt al ministerului, care de altfel este membru al Partidului Creştin Democrat (CDU) condus de cancelarul Angela Merkel.
Rigurozitatea cu care se respectă regulile de distanțare în Germania le oferă autorităților încrederea că cei care au participat cu Jens Spahn, la o reuniune guvernamentală miercuri dimineață, nu trebuie să între în carantină. Dacă în lume, mai mulți reprezentanți ai guvernului au experimentat pe propria piele puterea amenințătoare a efectelor noului coronavirus, în Germania, Ministrul Sănătății este primul membru al executivului german testat pozitiv la Covid-19. În septembrie, ministrul Economiei, Peter Altmaier, şi cel al Afacerilor Externe, Heiko Maas, au intrat în carantină după ce au intrat în contact cu persoane infectate, dar fără a fi testate pozitiv.
Cu un raport de peste 10.000 de cazuri zilnice confirmate în cursul zilei de astăzi, germanii se confruntă cu un al doilea val al pandemiei de coronavirus. Această creștere a noilor cazuri a creat panică și odată cu aceasta, o explozie a vânzărilor de hârtie igienică și dezinfectanți. “Cumpărături de tip hamster (-“Hamsterkauf”-) au început din nou. Săptămâna trecută, vânzările de hârtie igienică au crescut cu 89,9% comparativ cu nivelul de dinaintea crizei, în timp ce dezinfectanţii au consemnat o creştere a vânzărilor de 72,5% iar la săpun au fost înregistrate creşteri de 62,3%”, a informat Oficiul federal de statistică într-un mesaj publicat pe Twitter.
În Suedia, țara care a reușit în primăvară să mențină controlul asupra pandemiei de coronavirus, numărul infectarilor cu Covid-19 a început să crească spontan, iar în ciuda acestui lucru, guvernul de la Stotckholm le recomandă persoanelor vârstnice că nu mai este necesar să se autoizoleze, argumentând că ratele de infectare cu coronavirus sunt mai reduse decât în primăvară. “Decizia survine în vreme ce multe state europene reimpun restricţii pentru a limita creşterea vertiginoasă a contagierilor, însă Agenţia de sănătate publică afirmă că nu a găsit dovezi despre un al doilea val al epidemiei în Suedia”, informează Protv.
Cu un total de aproape 107.000 de cazuri de infectare și 5.900 de decese, Suedia a anunțat ieri un bilanț de 975 de contaminări și șapte decese înregistrate în ultimele 24 de ore, cifra mult sub statisticile de la vârful epidemiei în primăvară, dar peste bilanţurile din timpul verii. “Agenţia de sănătate publică a decis că persoanele vârstnice şi cele din grupele speciale de risc vor fi supuse aceloraşi recomandări ca şi restul populaţiei”, a declarat astăzi ministrul sănătăţii Lena Hallengren, după ce până acum, persoanelor de peste 70 de ani li s-a recomandat să evite contactele fizice, transportul public, magazinele şi alte locuri publice, măsuri despre care oficialii spun că au coborât rata infectărilor, dar au avut un impact negativ semnificativ asupra stării de bine a multor vârstnici. “Viaţa de zi cu zi nu poate fi aşa cum era înainte de pandemie. Însă există multe moduri de a trăi care nu înseamnă simpla supravieţuire”, a adăugat Lena Hallengren.
De altă parte, după ce acum câteva săptămâni a clacat în fața celui de-al doilea val al pandemiei și a impus carantina națională, Israelul a reușit să vadă acum, luminița de la capătul tunelului. Cu 1.165 noi contagieri în ultimele 24 de ore şi 591 de bolnavi gravi, dintre care 229 conectaţi la ventilatoare, Ministerul Sănătăţii a oferit din nou cifre care dau speranţă. Incidenţa cazurilor a scăzut la sub 3 %, faţă de 15 % la cât a ajuns în cele mai dificile momente, la sfârşitul lunii septembrie. Recent, Cabinetul pentru combaterea crizei coronavirusului s-a reunit pentru a dezbate redeschiderea şcolilor. În timp ce Ministrul Învăţământului vrea ca elevii din clasele primare să meargă la şcoală o săptămână da şi alta nu, sau trei zile în fiecare săptămână, Ministerul Sănătăţii insistă ca toţi elevii să meargă la şcoală, cu prezenţă redusă, sau prin crearea unor “bule securizate”.