Trump se foloseşte de propria luptă cu Covid-19 pentru a câştiga popularitate, chiar şi acolo unde p
Recent diagnosticat cu noul coronavirus dar și vindecat la câteva zile după, președintele Statelor Unite ale Americii își ocupă tot timpul cu campania electorală pe care o duce împotriva candidatului la prezidențiale, democratul Joe Biden. Considerându-se singurul lider american care a făcut America măreață din nou, Donald Trump pare să uite de pandemia de coronavirus și se concentrează intens pe denigrarea contra-candidatului său. În timp ce sondajele de opinie îl dau favorit pe Joe Biden, Trump este în stare să pună sănătatea lui și a cetățenilor în risc, pentru a se asigura ca americanii își reamintesc schimbările pe care le-a adus pentru SUA în ultimii patru ani. Mai mult, acesta se foloseşte de propria luptă cu Covid-19 pentru a câştiga popularitate, chiar şi acolo unde pandemia face ravagii.
În cursul serii trecute, cei doi candidați la cel mai înalt fotoliu al planetei s-au reîntâlnit în cadrul unei dezbateri televizate însă, de data aceasta, întâlnirea nu a fost una față în față ci difuzată pe două canale diferite. Practic, cei doi candidaţi au vorbit în acelaşi timp, pe două canale diferite din Florida şi Pennsylvania. Aceste două state cheie au fost câştigate de miliardarul Trump în 2016, dar Joe Biden pare capabil să conteste victoria. Cu câteva ore înainte de a intra în direct, Donald Trump, în vârstă de 74 de ani, l-a ironizat pe contra-candidatul pe care l-a poreclit ″Sleepy Joe″. „Aş vrea să-l pot privi pentru a vedea dacă poate merge până la capăt”, a spus preşedintele american, despre adversarul său, în vârstă de 77 de ani.
La dezbaterea paralelă, Biden l-a atacat pe Trump încă de la început. „Suntem într-o situaţie în care avem peste 210.000 de morţi şi ce face el? Nimic. Încă nu poartă mască”, a declarat cu un ton calm candidatul democrat la canalul de televiziune ABC. „Am făcut o treabă fantastică (...). Vaccinurile sosesc şi tratamentele sosesc”, a spus aproape în acelaşi timp la NBC liderul de la Casa Albă. O altă remarcă care l-a enervat pe liderul de la Casa Albă a fost întrebarea cu privire la motivul pentru care președintele american poartă mască de protecţie atât de puţin. Refuzând să își asume vreo vină, Trump a declarat pe un ton ironic: „Sunt preşedinte, trebuie să văd oamenii (...). Nu pot sta închis într-o cameră magnifică undeva în Casă Albă”.
Unul dintre cele mai dezbătute subiecte a fost evident, cel legat de pandemia de coronavirus și modul în care Trump a gestionat această criză. După ce candidata democrată la vicepreşedinţie, Kamala Harris, şi-a suspendat deplasările până duminică din cauza unor cazuri de Covid-19 din anturajul ei, fostul vicepreşedinte Barack Obama a decis, la recomandarea medicilor săi, să nu întrerupă campania pe teren, în pofida unui alt caz descoperit în echipajul avionului său, dar persoana în cauză a păstrat distanţa de peste 15 metri şi purta, ca şi el, mască. „Acest lucru să servească drept exemplu în ceea ce priveşte importanţa purtării măştilor şi a menţinerii unei distanţe fizice sigure”, a scris pe Twitter Joe Biden, care a fost testat din nou negativ pentru coronavirus.
Prea puțin interesat de gravitatea situației create de epidemia de coronavirus în SUA, Trump se concentrează mai degrabă pe sarcina de a aduna mii de oameni la mitingurile sale, ignorând sfaturile experților care consideră asemenea evenimente mari surse de infectare.
În cursul serii de miercuri, Trump a povestit insistent despre cât de repede a scăpat de virus şi fiul lui de 14 ani, Barron, la un miting susținut în Iowa, un stat cu peste 100.000 de contaminări cu Covid-19. „Barron Trump, ştiţi.. A avut şi el Coronavirus, virusul din China. Pentru foarte scurt timp, nici nu cred c-a simţit că l-a avut. Barron e frumos şi liber, scăpat de virus. În două secunde, Barron a şi scăpat de virus. Pentru că aşa stau lucrurile, virusul vine şi pleacă. Să lăsăm copiii la şcoală! Trimiteţi copiii la şcoală!”, a declarat liderul de la Casa Albă.
„Avem 30-40-50.000 de oameni care stau la cozi să intre la mitingurile mele, anunţate cu doar o zi înainte, iar rivalul meu abia strânge 22 de oameni. Care aţi avut virusul deja? Cine a fost infectat? Ia uite, o groază de oameni. Pe voi vă salut în mod special, pentru că acum sunteţi imuni, cel puţin aşa se zice”, a precizat Donald Trump. La aceiași întâlnire, democraţii au închiriat un panou indicator cu un mesaj ce sugerează că acolo se ține „mitingul lui Trump, unde se dă virus gratis”.
Simpatizanţii preşedintelui nu s-au speriat însă cu una, cu două. Întrebat de un reporter dacă este îngrijorat cu privire la posibilitatea unei infectari cu noul coronavirus, unul dintre simpatizanții lui Trump, prezent la miting a răspuns: „Nu pentru că virusul ăsta are o rată de vindecare de 99,99%. Vrem să ne trăim vieţile. Cu cât îl luăm toţi mai iute, cu atât scăpăm de beleaua asta mai repede, nu? Cred că numerele sunt foarte umflate. Dacă e să mă îmbolnăvesc şi să mor, înseamnă că mi-a venit vremea, dar am încredere în Dumnezeu şi nu mă tem!”
Cu privire la alegerile prezidențiale din data de 3 noiembrie, cetățenii din comitatul Vigo, situat în statul american Indiana, care au prezis viitorul președinte al Statelor Unite în fiecare an începând din 1888 (excepție făcând doar două scrutinuri), merg pe mâna lui Trump, admirandu-l pentru modul în care acesta a gestionat agricultura. „Trump pare foarte abrupt și direct și cred că ne dorim cu toții să fie puțin mai delicat. Dar în același timp, poate de asta avem nevoie acum”, a spus Terry Hayhurst, menționând că agricultorii ar trebui să fie mult mai apreciați la nivel național.