Comisia Europeană pregătește să introducă un regim de testare a noului coronavirus ce va permite căl
Până la aprobarea și producerea în masă a unui vaccin anti-coronavirus, mai multe țări din Europa au introdus carantina obligatorie la intrarea pe teritoriul său în vederea menținerii controlului asupra cazurilor de infectare și evitarea răspândirii acestui virus. Pentru că în momentul de față, numărul de contaminări cu Covid-19 cresc de la o zi la alta, măsura carantinei a început să provoace frustrări în rândul europenilor. Pentru a nu le strica planurile pentru vacanță de Crăciun, Comisia Europeană este hotărâtă să introducă un regim cuprinzător de testare a noului coronavirus ce va permite călătorilor din întreaga Europa să evite carantina. Conform publicației britanice, The Telegraph, Executivul european doreşte ca testarea să fie alternativă preferată carantinei în cazul călătorilor fapt pentru care a însărcinat experţi în sănătate să dezvolte protocoale în acest sens. Potrivit autorităților europene, “planurile ar urma să prevadă de asemenea recunoaşterea reciprocă a testelor de Covid-19 de către statele membre, ceea ce ar permite oamenilor de afaceri care călătoresc sau turiştilor să reducă sau să evite respectarea unei perioade de carantină prin prezentarea unui certificat medical indicând un rezultat negativ al testului pentru coronavirus”.
Până la sfârșitul perioadei de tranziție înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord sunt așteptate să se conformeze acestei scheme, însă ele sunt invitate să rămână parte a acesteia chiar și după data de 31 decembrie când va fi oficializat Brexitul.
În urmă cu o săptămână, țările membre ale Blocului comunitar au căzut de acord asupra unui sistem de tip semafor, care permite guvernelor posibilitatea de a lua decizii cu privire la testarea de coronavirus sau la aplicarea măsurilor de carantină în cazul turiștilor. “Obiectivul său vizează coordonarea acţiunii statelor membre, regimurile naţionale multiple din întreaga Europă producând confuzie în prezent, precum şi redarea posibilităţii de a circulă liber cetăţenilor europeni”, informează Protv.
Între timp, situația pandemiei de coronavirus pare scăpată de sub control în condițiile în care Europa se confruntă în prezent cu al doilea val al pandemiei. Potrivit declarațiilor făcute de premierul britanic, Boris Johnson, în spitalele din Marea Britanie sunt acum mai mulți bolnavi de Covid-19 decât erau în martie, când guvernul de la Londra a trebuit să impună carantină la nivel național. Mai îngrijorător decât aceasta este faptul că de patru săptămâni la rând, a crescut numărul deceselor.
”Sunt deja mai mulți pacienți cu Covid în spitalele din Regatul Unit decât erau pe 23 martie, când întreaga țară era în lockdown. Și, din păcate, crește din nou numărul deceselor”, a declarat Boris Johnson la începutul acestei săptămâni, când a anunțat un nou sistem de restricții anti-epidemice, bazat pe trei niveluri de alertă. Liverpool și împrejurimile acestuia sunt plasate sub nivelul de alertă maxim, cu cele mai multe restricții. ”Pe lângă puburi și baruri, am convenit cu primarul din Liverpool că și sălile de sport, centrele de relaxare, agențiile de pariuri, sălile de jocuri și cazinourile se vor închide”, a adăugat liderul de la Londra. La opt luni diferență față de primul caz de infectare înregistrat în Marea Britanie, unitățile de terapie intensivă încep să se umple din nou. Unul dintre exemple îl reprezintă terapia intensivă a spitalului din Warrington care, în prezent, este plină până la refuz. ”Am făcut tot ce ni s-a spus să facem. Distanțare socială și restul... Cred că oamenii nu trebuie să nesocotească virusul acesta. În fiecare minut mă tem că nu pot să respir. Știu că n-aș putea supraviețui fără asta”, a mărturisit Susan, o pacientă internată aici.
Dacă în lunile iulie și august, acest spital nu a înregistrat niciun deces, în cursul săptămânii trecute, 8 oameni s-au stins din viață după ce s-au infectat cu coronavirus. ”Cred că suntem mult mai bine pregătiți decât eram. Înțelegem de ce au nevoie și ce intervenții sunt necesare pentru pacienții care au Covid”, explică Dr Alex Crowe, Warrington and Halton NHS Trust medical director.
O altă țară europeană care a intervenit în adoptarea unor măsuri de restricție mai riguroase este Cehia. Începând cu această seară, școlile din Cehia se închid, iar cursurile se mută online până cel puțin pe 2 noiembrie. Totodată, se vor închide restaurantele și barurile. ”Decizia a fost dificilă, dar cred că avem o viziune clară despre cum ne putem întoarce la normalitate. Avem experiență, avem planuri clare, dar prioritatea este să ajutăm spitalele să facă față situației”, a transmis Andrej Babis, premierul Cehiei. În timp ce bilanțul zilnic al noilor cazuri de infectare a trecut de 4.300, Cehia a devenit țara cu cea mai mare rată de infectare din Europa, raportată la populație.