Un vaccin împotriva Covid-19 nu i-ar salva pe bătrâni
După ce a crezut că a scăpat de noul coronavirus, cel puțin pentru prima parte a anului, Europa a a început să se îngrijoreze cu privire la creșterea alarmantă a numărului de cazuri noi de coronavirus. Cu toate că oamenii și-au dorit foarte mult ca măsurile de restricție impuse de pandemie să fie mai relaxate, atunci când li s-e permis întoarcerea la muncă și s-a decis deschiderea a mai multe magazine, oamenii au uitat de respectare condițiilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Raportat la această situație, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția asupra stării sistemului de sănătate. „Săptămâna trecută, Europa s-a confruntat cu o creştere a numărului de cazuri săptămânale pentru prima oară după mai multe luni (...) 30 de ţări au fost afectate de o creştere a noilor cazuri de coronavirus în cursul ultimelor două săptămâni. În 11 dintre aceste ţări, accelerarea transmiterii a antrenat o recrudescenţă semnificativă care, dacă nu este controlată, va împinge sistemele de sănătate la capătul prăpastiei încă o dată în Europa”, a declarat directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge, la o conferinţă difuzată online din Copenhaga. Acesta a salutat pe de altă parte, reacția rapidă a unor țări precum Polonia, Germania, Spania şi Israel în faţa escaladării noilor cazuri survenite în şcoli, mine de cărbune şi unităţi de producţie alimentară. „Când noi focare de cazuri au apărut, acestea au fost controlate prin intervenţii rapide şi bine ţintite”, a apreciat acesta.
Până în prezent, pe teritoriul Europei, care se întinde de la Atlantic până la Pacific și cuprinde 53 de țări heteroclite, de la Rusia până la Andorra, sunt înregistrate peste 2,5 milioane de cazuri oficiale de coronavirus. În Africa însă, pandemia de coronavirus perturbă campanii de vaccinare, programe de tratament împotriva paludismului şi SIDA, precum şi numeroase alte operaţiuni de sănătate. „Numeroase servicii esenţiale au fost întrerupte fie parţial, fie complet. Întreruperea altor servicii precum campaniile de vaccinare şi tratamentul împotriva paludismului şi SIDA ameninţă să distrugă decenii de progres”, a declarat miercuri directorul OMS, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o videoconferinţă organizată de Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor (CDC) al Uniunii Africane.
Între timp, în lupta cu noul coronavirus sunt și experții care lucrează la foc continuu pentru obținerea unui vaccin care ar putea să stopeze pentru totdeauna acest inamic invizibil. Însă, potrivit directorului OMS, nu este sigur că oamenii de știință vor putea să creeze un vaccin eficient împotriva Covid-19, precizând că ar putea fi nevoie să treacă un an până când va putea fi obținut un astfel de tratament. Iar atunci când va fi dispobil, vaccinul trebuie să devină un bun public și disponibil pentru toți oamenii din lume. „E foarte greu să spunem cu siguranţă că vom avea un vaccin. Nu am avut niciodată un vaccin împotriva vreunui coronavirus. Aşadar, acesta ar fi, atunci când va fi descoperit şi sperăm că va fi descoperit, primul vaccin de acest tip. Să sperăm că va exista un vaccin, estimările spun că am putea avea un vaccin peste un an. Dacă procedurile sunt accelerate, ar putea dura ceva mai puţin decât un an, însă doar cu câteva luni. Aşa spun oamenii de ştiinţă, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, reamintind că că OMS are în vedere peste 100 de vaccinuri-candidate, dintre care unul se află într-un stadiu avansat de dezvoltare.
Totuși, găsirea unui vaccin împotriva noului coronavirus nu ar rezolva problemele tuturor oamenilor. Conform mai multor oameni de știință, citați ce Huffington Post, vaccinul împotriva Covid-19 ar putea să nu aibă efecte optime chiar la persoanele în vârstă, cele mai expuse în fața bolii. Concluzia experților se bazează pe studii despre îmbătrânirea sistemului imunitar al oamenilor. În acest caz, Peter Openshaw, expert în imunologie pulmonară și consultant al guvernului britanic, propune ca soluție imunizarea copiilor și tinerilor pentru ca în acest fel, virsul să aibă mai puține șanse să ajungă la bătrâni. Openshaw a vorbit în Camera Lorzilor din Parlamentul britanic și a spus că „uneori, este posibil să protejezi un grup vulnerabil concentrându-te pe un alt grup. Asta se întâmplă deja pentru gripă, de exemplu”, adăugând că cel mai probabil, cadrele medicale vor fi primele vaccinate pentru a-i proteja pe cei cu care intră în contact.
De altă parte, potrivit lui Arne Akbar, președintele Societății Britanice de Imunologie, la persoanele în vârstă este o predispoziție mai mare pentru inflamații. De aceea, în cazul lor, pe lângă vaccin va fi nevoie și de tratament anti-inflamator.
Între timp, potrivit directorului pentru Europa al OMS, Hans Kluge, numărul cazurilor de coronavirus este în continuă creștere pe terotoriul Europei. „Săptămâna trecută, Europa s-a confruntat cu o creştere a numărului de cazuri săptămânale pentru prima oară după mai multe luni (...) 30 de ţări au fost afectate de o creştere a noilor cazuri de coronavirus în cursul ultimelor două săptămâni. În 11 dintre aceste ţări, accelerarea transmiterii a antrenat o recrudescenţă semnificativă care, dacă nu este controlată, va împinge sistemele de sănătate la capătul prăpastiei încă o dată în Europa”, a declarat Hans Kluge, la o conferinţă difuzată online din Copenhaga.