Statele Unite așteaptă alertate, cel de-al doilea val de Covid-19
Cele mai pesimiste previziuni ale specialiștilor americani s-au adeverit în cursul zilei de ieri când Statele Unite ale Americii au depășit pragul de 2 milioane de cazuri de contaminări cu Covid-19. Cu toate că autoritățile au dat startul relaxării măsurilor de restricție impuse de pandemia de coronavirus, numărul morților crește, bursele se prăbușesc iar experții vorbesc deja despre un al doilea val de infectări. Nici situația economică nu este mai bună, având în vedere că în ultima săptămână, încă un milion și jumătate de americani au depus pentru prima oară cereri pentru șomaj. Încă de la depistarea primului caz, americanii se confruntă cu tăieri drastice în sectorul public și potrivit analiștilor, situația se va înrăutăți pe măsură ce statele federale își pregătesc bugetele pentru anul viitor.
„Pe o piață preocupată de perspectivele economice și situația de sănătate, indicele Bursei de Valori din New York, Dow Jones, a pierdut în sesiunea de joi peste 5% - cea mai serioasă scădere din ultimele 3 luni. Potrivit noilor estimări ale Băncii centrale americane, Produsul Intern Brut al Statelor Unite va scădea cu 6,5% în acest an, din cauza pandemiei”, informează Protv.
Odată cu instalarea pandemiei, Jennie Guberman, profesoară la o școală pentru copii cu nevoi speciale din New York, a trebuit să stea acasă și să predea elevilor în mediul online. Din păcate, această situație s-a transformat într-un coșmar și mai mare după ce, femeia a fost concediată. „Simt că rolul meu este unul vital. Suntem o familie. Mi-a fost tras preșul de sub picioare pe 30 aprilie, în toiul pandemiei, când am intrat și eu în rândul celor 3 milioane de oameni disperați că au rămas fără asigurare medicală”, a explicat Jennie Guberman, în vârstă de 53 de ani.
Din nefericire, cazul acestei femei nu este unul singular. În luna mai, guvernele statale și locale au tăiat 571.000 de locuri de muncă din sectorul public, după ce în aprilie au fost dați afară aproape un milion de oameni. „Autoritățile statale și locale sunt pe roșu cu bugetele. Pandemia a blocat activitatea economică și, implicit, veniturile din taxe. Așa stând lucrurile, au fost obligate să taie posturi. Vor dispărea cam 3 milioane de locuri de muncă. Sunt locuri de muncă vitale, de care societatea are mare nevoie: profesori, pompieri, polițiști, angajați la urgențe, asistenți sociali. Sunt slujbe de care ai nevoie în vremuri de pandemie și criză economică”, a declarat Mark Zandi, economist șef, la Moody’s Analytia.
În același context, Henry Garrido, șef sindicat New York adaugă: „Marea ironie este că, pentru prima oară după mult timp, anumite categorii de angajați au fost recunoscuți pentru munca lor eroică. Cei care vin zi de zi la muncă își sacrifică viețile și familiile, propria siguranță pentru binele altora. Tocmai ei se văd acum pe punctul de a fi dați afară”. La sfârșitul acestei luni, cele mai multe state americane își vor decide bugetele pentru anul viitor și potrivit estimărilor, acestea vor fi nevoite să taie în continuare din posturi. „Vorbim de un buget draconic care va tăia posturi esențiale. Asta e periculos și pentru că este preconizat un al doilea val al pandemiei. E o bombă cu ceas pentru sectoarele vitale”, explică Henry Garrido.
Mai puțin îngrijorați de perspectivele economice, specialiștii din medicină avertizează cu privire la amenințarea unui al doilea val al pandemiei de coronavirus. „În acest moment avem între 800 și 1.000 de oameni care mor zilnic în America și toate sondajele, toate datele pe care le-am adunat ne sugerează faptul că lucrurile se vor înrăutăți, vom avea o creștere a îmbolnăvirilor. Nu încerc să sperii oamenii să stea în casă, ceea ce vreau este ca oamenii să poarte măști și să respecte distanțarea fizică”, transmite Dr. Ashish Jha, Harvard Global Health Institute.
Conform unui grafic dat publicității de Institutul de Sănătate Globală Harvard, până în septembrie în Statele Unite se prezic peste 100.000 de decese. „Virusul nu a dispărut complet, nu este ca și cum ar începe un al doilea val. Primul val încă nu a dispărut”, rectifică Dr. Jonathan Reiner/Professor, The George Washington University School of Medicine & Health Sciences. Potrivit ultimelor date, 12 state federale au raportat o creștere a numărului de spitalizări în ultimele 3 săptămâni.
Pentru că abia la jumătatea lunii iulie se va da startul testelor pe oameni pentru un vaccin împotriva noului coronavirus, autoritățile sanitare cer în momentul de față ca oamenii să aibă singuri grijă de ei și să insiste pe măsurile de precauție de fiecare dată când părăsesc locuința.