India a depășit Marea Britanie și ocupă locul 4 mondial la numărul de cazuri cu Covid-19
Parcursul pandemiei de coronavirus a arătat de la sesizarea primului caz de infectare și până în prezent, faptul că statele lumii, inclusiv cele mai dezvoltate, nu au fost niciodată pregătite pentru situații de urgență care să ia în calcul o amenințare biologică. În ciuda faptului că liderii mondiali sunt într-o competiție continuă pentru a-și dezvolta țările și a le scoate din anonimat, niciun expert nu s-a pregătit pentru o situație de acest fel. Din păcate, noul coronavirus a reușit să îngenuncheze o planetă întreagă, afectând în mod principal, societățile unde au existat cei mai mulți cetățeni sau populații îmbătrânite. Fără să țină cont de rasă, religie sau situație economică, Covid-19 a demonstrat că oamenii sunt egali, în timp ce societățile s-au dovedit a fi vulnerabile.
La nivel mondial, noul epicentru al pandemiei s-a mutat din Europa, în America Centrală și de Sud. Statele Unite rămân cea mai îndoliată țară în lupta cu Covid-19 dar și cea cu cele mai multe cazuri de contaminări. Cu un bilanț de peste 2 milioane de infectări, SUA este de departe țara care a simțit pe propria-i piele suferința cauzată de acest inamic invizibil. În urma Statelor Unite, Brazilia ocupă locul 2 în clasamentul țărilor cu cele mai multe cazuri de coronavirus, iar Rusia este pe locul 3.
Dacă până mai ieri, Marea Britanie se afla pe locul 4 la numărul de cazuri de Covid-19, astăzi, India a depășit-o. Potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății din India, numărul cazurilor de infectare a ajuns în prezent la 295.772, după ce, în cursul zilei de ieri a fost înregistrat numărul record de 9.996 de cazuri noi. După o lungă perioadă de restricții, India se află în procesul de redeschidere și de relaxare a măsurilor impuse de epidemie, însă ca efect al acestei decizii, țara se confruntă cu o creștere exponențială a numărului de cazuri noi în ultima săptămână. Cu o populație de 1,3 miliarde de locuitori, India a înregistrat o rată relativ scăzută a deceselor provocate de Covid-19. Conform datelor guvernamentale, autoritățile au raportat 8.498 de pierderi umane cauzate de coronavirus.
Potrivit experţilor din domeniul sănătăţii, numărul de cazuri de COVID-19 în India va creşte brusc în următoarele două luni pe măsură ce ţara redeschide birourile, firmele, lăcaşurile de cult şi centrele comerciale.
Nici Bulgaria nu poate răsufla liniștită în lupta cu noul coronavirus. În această dimineață, premierul Boiko Borisov, a prelungit starea de urgență epidemică până la sfârșitul lunii iunie, îngrijorat de creșterea numărului de noi infectări.
Această decizie a fost determinată de numărul record de 104 cazuri noi, raportate în ultimele 24 de ore. Precedentul record înregistrat de bulgari a fost în aprilie, când autoritățile au semnalat 90 de îmbolnăviri într-o zi. „Vor fi tot mai mulți oameni care iau virusul, fără să prezinte simptome ori cu forme ușoare. Cazurile grave sunt tot mai puține, la fel și decesele. Sunt cazuri de persoane pozitive dar asimptomatice, care nu infectează pe nimeni din familie de săptămâni ori luni întregi. Există în schimb și super-răspânditorii, care infectează în timp scurt chiar și 50-60 de oameni dintr-un colectiv”, a explicat Dr. Angel Kunchev, epidemiologului șef din Bulgaria. Potrivit expertului, ar fi vorba de un al doilea val al pandemiei apărut în urma relaxării măsurilor de restricție impuse de Guvernul de la Sofia, la jumătatea lunii martie.
Potrivit premierului Boiko Borisov, Guvernul nu intenționează să aplice noi restricții, însă face apel la populație să respecte distanța fizică. Din nefericire, aplicarea măsurilor de distanțare socială este o problemă în comunitățile rome, unde oamenii cred că nu există niciun coronavirus. Până în prezent, în Bulgaria s-au înregistrat 170 de decese și aproape 3.000 de cazuri de îmbolnăvire.
În Marea Britanie, fermierii britanici au fost nevoiți să înlocuiască forța de muncă cu roboți pe câmpuri, după ce pandemia de coronavirus și Brexitul au dus la scăderea numărului de muncitori necesari pentru a culege fructele și legumele. „Un nou consorţiu, care este sprijinit de furnizorii de alimente proaspete, vor testa roboţi în ferme în acest sezon. În prima fază testele cu roboţi vor fi efectuate la fermele care cultivă mere, afine, salată şi brocoli”, informează Protv. În fapt, nu doar agricultorii din Marea Britanie se confruntă cu lipsa de muncitori sezonieri ci și alte naționalități europene. După ce măsurile de carantină au restricţionat mişcarea muncitorilor sezonieri de-a lungul continentului, mai multe țări din Europa contestă probleme în culegerea de fructe și legume proaspete.
Aflat la Geneva pentru un eveniment special, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus a avertizat că relaxarea măsurilor de restricție a dus la creșterea numărului de cazuri noi în lume. „Chiar dacă situația se îmbunătățește aici în Europa, la nivel global se înrăutățește. Încă mai avem un drum lung de parcurs”, a declarat Ghebreyesus.