Guvernul italian va răspunde în fața justiției pentru modul în care a gestionat criza de Covid-19
Devenind la jumătatea lunii februarie, epicentrul pandemiei de coronavirus în Europa, Italia a trecut în următoarele luni, printr-un coșmar care a lăsat durere, lacrimi, suferință și multă supărare în rândul cetățenilor. În timp ce mulți s-au conformat situației, dorind doar să scape din această „pedeapsă divină”, în Peninsulă există suficienți oameni care consideră că pagubele produse de Covid-19 ar fi putut diminuate, dacă Guvernul de la Roma ar fi avut o altfel de reacție.
Protestele din mai multe orașe italiene, începute o dată cu permisiunea cetățenilor de a ieși din case, demonstrează frustrările oamenilor și dorința acerbă a acestora ca Guvernul să demisioneze. În acest context, procurorii au anunțat decizia de a-i chestiona pe membrii cabinetului, în frunte cu premierul Giuseppe Conte.
Hotărârea oficialilor a fost influențată și de faptul că familiile unora dintre cei decedați au depus zeci de plângeri la parchetul din Bergamo, în prima acțiune în justiție de acest fel în Italia, țară unde au murit peste 34.000 de oameni. „Nu vrem răzbunare, vrem justiție”, a explicat Stefano Fusco, în vârstă de 31 de ani, reprezentant al așa numitului comitet: „Adevăr și justiție pentru victimele Covid-19”, creat pe Facebook și care numără 55.000 de membri. Stefano Fusco a luat această decizie după ce bunicul său a murit de coronavirus în luna martie.
Plângerile care au fost înaintate procurorilor reflectă dramele trăite de fiecare dintre aceste familii, acuzând lipsa informațiilor despre cei dragi care s-au îmbolnăvit sau, în unele cazuri, îngrijirea medicală necorespunzătoare. Mai mult, pentru că cimitirele din Bergamo erau pline - la apogeul crizei - zeci şi zeci de sicrie au fost transportate cu camioane militare la crematorii din diferite părţi ale Italiei, fără ca familiile să cunoască destinaţiile. Conform unei reclamante, abia după ce a primit prin poşta o factură de la crematoriu, a aflat că trupul neînsufleţit al tatălui ei a fost incinerat la 200 de kilometri de Bergamo.
Una dintre persoanele care au depus plângere împotriva guvernului este și Cristina Longhini, farmacistă, care şi-a pierdut tatăl, Claudio, în vârstă de 65 de ani, decedat în timpul pandemiei într-un spital din Bergamo. „Tatăl meu tocmai se pensionase, era în plină formă atunci când a fost contaminat. Când a murit, au uitat să ne comunice. Am mers în cele din urmă să identific cadavrul, cu greu putea fi recunoscut, avea gura deschisă, ochii umflaţi ieşiţi din orbite, cu lacrimi de sânge. Mi-au predat lucrurile lui personale, printre care haine pline de sânge, aşadar contaminate, într-un sac de gunoi”, îşi aminteşte ea.
În urma examinării plângerilor, procurorul va decide dacă va începe sau nu urmărirea penală și, dacă va fi cazul, încadrarea juridică a faptelor. Potrivit magistraților din Bergamo, care ar putea să se deplaseze până la Roma pentru audieri, pe lângă premierul italian, Giusepe Conte, încă doi miniștri vor da cu subsemnatul, fiind vorba despre Roberto Speranza, ministrul Sănătății și Luciana Lamorgese, ministrul de Interne.
Acuzați că au declarat prea târziu „zonă roșie” în Bergamo și Lombardo, afectate în mod deosebit de epidemie, cei trei oficiali vor trebui să explice modul în care au gestionat criza sanitară în Peninsulă. Potrivit preşedintelui regiunii Lombardia, Attilio Fontana, şi responsabilului în domeniul sănătăţii al Consiliului regional, Giulio Gallera, audiaţi la sfârşitul lunii mai de pachetul din Bergamo, decizia de a declara „zona roşie” revenea guvernului de la Roma. De altă parte, Ministrul pentru afaceri regionale, Francesco Boccia, a replicat la acea vreme că zona roşie „putea să o declare chiar şi regiunea, există o lege care permite acest lucru”.
Potrivit Protv, „această anchetă este distinctă de acţiunea în care familiile şi apropiaţii unor victime ale epidemiei au depus miercuri 50 de plângeri pe lângă parchetul din Bergamo”.
De altă parte, Matteo Salvini, şeful partidului italian de extrema dreaptă Liga, doreşte organizarea de alegeri legislative anticipate la toamnă pentru a înlătura guvernul lui Giuseppe Conte. Astfel, italienii sunt deja chemaţi să voteze în toamnă, în alegeri regionale (în urma cărora vor fi desemnaţi preşedinţii mai multor regiuni) şi pentru a se pronunţa prin referendum cu privire la reducerea numărului de parlamentari. Deocamdată, data alegerilor nu a fost stabilită. „Le cerem alegătorilor să se pronunţe (şi) asupra unui guvern care să rămână la putere cinci ani şi care să aibă idei clare. Guvernul lui Giuseppe Conte nu are idei clare şi se opune libertăţii întreprinzătorilor. Acest guvern ideologic, care se opune libertăţii întreprinzătorului şi a celei religioase, şcolilor şi spitalelor private trebuie să plece. Am încercat să cooperăm cu acest guvern. L-am acoperit de propuneri, iar rezultatul a fost zero. Totul este blocat din toamna trecută din cauza litigiilor din cadrul majorităţii guvernamentale”, a declarat Salvini într-un interviu publicat luni în cotidianul La Stampa.