top of page

Betleem a redeschis porțile Bisericii Nașterii Domnului


Măsurile de relaxare la care au recurs guvernele pentru a reveni la normalitatea de dinainte de pandemia de coronavirus, însumează din ce în ce mai multe instituții publice deschise și o poartă largă pentru turismul de altădată. Cu toate că sunt impuse măsuri de protecție precum purtarea măștilor și respectarea distanței de doi metri față de celelalte persoane, oamenii simt o bucurie nespusă în ceea ce privește posibilitatea de a resimți contactul cu viața așa cum au lăsat-o acum câteva luni. Printre pașii importanți către normalitate, se numără și decizia italienilor de a deschide situl arheologic de la Pompei. În condițiile în care turismul este un factor extrem de important pentru economia Peninsulei, autoritățile au hotărât ca situl arheologic de la Pompei să primească din nou vizitatori, după două luni și jumătate de pauză. La intrare, temperatura corporală a fiecărei persoane este controlată cu o cameră cu termoviziune și este obligatorie dezinfectarea mâinilor cu gel.

„Cred că va fi fabulos. Am avut deja experienţa vizitării Coastei Amalfi, fără trafic şi fără aglomeraţie. Ne-am simţit de parcă totul era la dispoziţia noastră. Acum vom vizită ruinele în aceste condiţîi. Abia aştept să mă văd înăuntru”, a mărturisit o turistă americană, prima printre cei carea u explorat orașul înghițit d eupția vulcanului Vezuviu. „Am ajuns aici pe 5 martie, da. Apoi am ajuns aici pe 7 martie, am venit la ruine lunea următoare, doar că să ne spună că e închis pentru următoarele 20 de zile, apoi a început carantina şi nu voiam să fim printre milioanele de oameni care se înghesuiau pe aeroporturile din America, aşa că am decis să rămânem”, a precizat Colleen Hewson, un turist american.

Turiștii care vor să viziteze acest loc se pot plimba doar pe străzile principale ale sitului arheologic și au voie să intre doar în anumite vile, unde se poate respecta distanța fizică. „Acest traseu oferă siguranţă maximă pentru că e suficient spaţiu, dar cu siguranţă o să evităm grupurile mari, chiar şi numai pentru că e o limită de zece persoane”, explică Giorgio Petraccone, ghid de profesie.

Începând cu 9 iunie, autoritățile promit mai multe trasee deschise pentru turiști. Chiar și așa, oficialii reamintesc că regulile purtării măștii, permiterii unui număr restrâns de vizitatori și rezervării biletelor online, vor rămâne în vigoare.

Un alt obiectiv turistic a fost astăzi deschis și la Bethleem. După ce au renunțat la restricțiile impuse în perioada epidemiei de coronavirus, responsabilii au permis redeschiderea Bisericii Nașterii Domnului. „Oricine poate intra acum în biserică pentru a se ruga, după cum doreşte, la fel cum era şi înainte. Nu doar credincioşi din Bethleem, ci şi din întreaga lume. Biserica e deschisă”, a transmis Theophylactos, episcop grec ortodox. Lăcasul de cult a fost închis pe 5 martie, când în Cisiordania au fost semnalate primele cazuri de infectare cu noul virus. Până acum, Autoritatea palestiniană a anunțat aproximativ 400 de bolnavi - mulți dintre ei palestinieni care au muncit în Israel, precum și două decese din cauza noului coronavirus.

După ce a fost printre primele țări europene care au recurs la relaxarea măsurilor de izolare, Germania a decis să prelungească distanțarea socială până pe 29 iunie. Potrivit guvernului condus de Cancelarul german, Angela Merkel, până la zece persoane, sau două familii, se vor putea întâlni în locuri publice. De asemenea, autoritățile recomandă reuniunile în exterior unde riscul de infecție este mult mai scăzut. „Pentru reuniunile la domiciliu, regulile de igienă şi de distanţare trebuie de asemenea aplicate. Numărul de persoane trebuie să fie stabilit în funcţie de posibilitatea respectării regulilor de distanţare şi trebuie asigurată o ventilaţie suficientă. Aceste dispoziţii se vor aplica în toate cazurile până la 29 iunie. În special, se recomandă o distanţă de cel puţin 1,5 metri între oameni”, precizează cele 16 landuri şi guvernul federal.

Până în prezent, Germania a înregistrat un bilanț de 179.002 de contaminări și 8.302 de decese din cauza Covid-19. În ultimele 24 de ore, germanii au raportat 432 de infectări și 45 de pierderi umane noi.

Dacă în restul lumii, se fac pași către o relaxare treptată a măsurilor de restricție, în Statele Unite, lanțurile farmaceutice se pregătesc să inunde piața cu vaccinuri împotriva gripei înainte de luna octombrie. Astfel, autoritățile speră să reducă numărul celor care se vor îmbolnăvi de gripă atunci când se așteaptă un al doilea val de infecții cu Covid-19. Potrivit unui sondaj realizat de Reuters, în colaborare cu Ipsos, pe un eșantion de 4.428 de americani, 60 la sută dintre aceștia au declarat că doresc să se vaccineze, în toamna acestul an, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă față de alți ani, când mai puțin de jumătate dintre americani se vaccinau.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page