Sfârșitul lui 2019, începutul lui 2020 va rămâne în istoria ca o perioada extrem de tristă pentru chinezi, după ce, pe neașteptate și fără nicio explicație, un virus misterios a îmbolnăvit din ce în ce mai mulți cetățeni în orașul chinezesc Wuhan, răspândindu-se fulgerător pe mai multe teritorii în China dar și în afara acesteia. Într-un timp relativ scurt, zeci de mii de oameni au fost diagnosticați, punând autoritățile într-o situație de criză fără precedent. În timp ce chinezii și-au epuizat personalul medical pentru a se îngriji de cei confirmați pozitiv cu Covid-19, dar și constructorii pentru a ridica numai în 10 zile un spital, mai multe țări au luat imediat decizia de a suspenda toate zborurile care vin sau se îndreaptă spre China. Rusia chiar și-a închis granița cu această țară.
Hong Kong a ieșit de nenumărate ori în stradă pentru a protesta la adresa autorităților cărora le cerea să întrerupă imediat relația cu China, iar o navă de croazieră a fost pusă în carantină într-un port din Japonia după ce inițial, 11 pasageri din totalul de 3.700 de suflete aflate la bord au fost depistate cu coronavirus. Epidemia s-a răspândit atât de repede pe întregul glob încât Organizația Mondială a Sănătății a trebuit să declare stare de alertă. Cu toate că mai multe echipe de experți au lucrat la unison pentru a înțelege de unde s-a luat acest virus, cum se transmite și ce l-ar putea opri, nici la ora actuală, nu se cunoaște niciunul dintre răspunsuri.
Totuși, după 2.100 de morți și peste 74.500 de cazuri de îmbolnăviri, specialiștii au dat publicității vestea că epidemia de coronavirus a redus emisiile de CO2 ale Chinei, cu cel puțin un sfert. „Perioada liberă ocazionată de Anul Nou Lunar, de la 25 ianuarie, a fost extinsă până la 10 februarie. De atunci, din cauza măsurilor drastice de izolare şi a restricţiilor de trafic impuse pentru stoparea răspândirii epidemiei, numeroase fabrici au fost închise sau funcţionează parțial”, informează ProTv.
Cu toate că a fost forțată să își paralizeze activitatea economică, consumul energetic și emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în China cu 100 de milioane de tone în raport cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, potrivit studiului realizat de experți ai Centrului de Cercetare în domeniul Energiei și Aerului Curat (CREA) cu sediul în Finlanda, în perioada 3-16 februarie, emisiile de CO2 s-au apropiat de 300 de milioane de tone. Imediat ce autoritățile din China i-au chemat pe cetățeni înapoi din concediile prelungite de Anul Nou, țara a emis 400 de milioane de tone de CO2. „Scăderea consumului de cărbuna și de combustibil demonstrează o reducere cu cel puțin 25% a emisiilor în raport cu perioada comparabilă a anului trecut, o scădere echivalentă cu 6% din emisiile globale din perioada respectivă. O astfel de reducere în două săptămâni ar putea, în sine, să reprezinte o scădere cu aproximativ 1% a emisiilor anuale ale celei de-a doua cea mai importantă economie mondială. Însă adevărata întrebare este dacă impactul va fi de durată şi dacă nu va fi cumva anulat sau chiar inversat”, precizează studiul.
În opinia analiștilor de la BloomergNEF, emisiile chineze ar putea creşte de-a lungul anului datorită intenţiilor de relansare economică ale autorităţilor. „Când epidemia se va retrage, probabil vom constata o ‘poluare de retorsiune’, fabricile maximizând producţia pentru a compensa pierderile după închiderea lor prelungită. Este cu atât mai probabil că guvernul nu şi-a redus obiectivele economice. Cei care cred că pot saluta o pauză binevenită în situaţia de urgenţă climatică ar trebui să-şi reţină optimismul”, a declarat purtătorul de cuvânt Greenpeace în China, Li Shuo.
Cu toate că de curând, China a raportat o scădere a deceselor provocate de coronavirus, a doua cea mai puternică economie mondială a înregistrat multe pierderi din cauza epidemiei. Transportul maritim de mărfuri, puternic dependent de activitatea comercială chineză, este lovit de la începutul anului de epidemie care afectează activitatea în porturi şi cererea de materii prime în China. Conform Agerpres, „o dovadă a acestei evoluţii este faptul că indicele Baltic Dry Index (BDI), indicele de referinţă al preţului transportului maritim de mărfuri în vrac, a atins săptămâna trecută cel mai scăzut nivel de la începutul lui 2016”. Responsabilă de 35% din importurile mondiale, China a pierdut nu doar victime omenești ci și profit considerabil economiei, după ce Covid-19 a condus la oprirea completă a mai multe porturi chineze și a perturbat serios operațiunile în altele.