SUA și Australia își evacuează cetățenii de pe nava Diamond Princess, aflată în carantină într-un po
Fiecare weekend lasă în urma sa un număr debusolant de morți și persoane îmbolnăvite de coronavirus. Dacă la finalul săptămânii trecute, bilanțul epidemiei de Covid-19 ajunsese la 1.500 de decese, astăzi, datele oficiale arată o un număr peste 1.770 de morți, în timp ce cifra persoanelor îmbolnăvite s-a ridicat la peste 71.000. China se zbate intens să facă față noilor cazuri confirmate, în timp ce restul lumii se roagă să nu fie afectat. Cu toate acestea, pe ici pe colo, mass media trezește planeta la realitate și informează că noi cazuri de îmbolnăvire sunt confirmate în diferite părți ale lumii.
Numai pe nava de croazieră, Diamond Princess, aflată în carantină într-un port din Japonia, weekendul acesta au mai fost găsiți pozitiv cu coronavirus încă 99 de pasageri, ajungându-se astfel ca numărul total de îmbolnăviri să fie de 454. Între timp, Statele Unite ale Americii au evacuat rapid 400 de turiști americani aflați pe nava cu pricina. „Asta a fost, sunte, pe cale să ieșim în lumea largă, așa că trebuie să îmi pun masca și să o iau din loc”, a declarat Cherly Molesky, un turist american ținut în carantină 11 zile pe nava Diamond Princess. Succesul autorităților americane de a reuși să primească permisiunea Japoniei de a-i evacua pe cei 400 de cetățeni americani, a fost cu atât mai impresionant cu cât acțiunea a avut loc cu câteva zile înainte să expire perioada de carantină. Potrivit SUA, evacuarea propriilor cetățeni a fost un gest necesar deoarece pasagerii se supuneau unui risc ridicat de infecție cu noul coronavirus, având în vedere că cei 400 se aflau în spațiul închis al navei de croazieră, cu alți bolnavi. „Sub supravegherea oficialilor japonezi şi americani îmbrăcaţi în costume de protecţie, oamenii au fost legitimaţi. După ce au trecut de filtre, pasagerii navei au fost îmbarcaţi în mai multe autobuze puse la dispoziţie de armata japoneză şi duşi direct la aeroport, unde au fost preluaţi de două curse charter cu destinaţia Statele Unite” informează siteul știrilor ProTv.
Cu toate acestea însă, coșmarul celor salvați, nu se va încheia imediat, deoarece turiștii americani urmează să stea încă 14 zile în carantină, într-o bază militară din California. „Am stat în carantină aproape 14 zile pe navă. Ni s-a spus că dacă este să se întâmple ceva, se va întâmpla în aceste 14 zile. Noi nu am pățit nimic. Mulți dintre cei de pe vas sunt sănătoși. Acum ne duc acasă, dar ne spun că mai urmează 14 zile de carantină”, a precizat unul dintre americanii evacuați de pe Diamond Princess.
Australia vrea să calce pe urmă Statelor Unite și a anunțat că va evacua peste 200 de cetățeni aflați la bordul aceielași nave. Potrivit premierului australian, Scott Morrison, pasagerii vor pleca miercuri și vor fi transportați în nordul Australiei, unde și ei vor rămâne în carantină alte 14 zile.
De altă parte, cu toate că în continuare, China se confruntă o criză fără precedent a eforturilor depuse pentru a face față numărului prea mare de îmbolnăviri și decese, la nivel mondial, numărul cazurilor confirmate cu coronavirus a fost în scădere. În Germania și Belgia, cetățenii aduși în urmă cu două săptămâni din Wuhan și puși în carantină pentru a elimina orice suspiciune de infecție, au fost externați.
În Hong Kong însă, sute de manifestanți au ieșit în stradă pentru a protesta pe ploaie, față de planurile de transformare a unor clădiri în centre de cerantină pentru coronavirus. Manifestanții s-au adunat în districtul Fo Tan, unde autoritățile vor să folosească pentru carantină un nou complex rezidențial subvenționat de guvern. O femeie de 38 de ani, mamă a doi copii, a declarat că a trebuit să aștepte opt ani pentru a se muta în casa din complexul Chun Yeung și că până la finalul lunii februarie urma să primească cheile. „Nu am fost consultați și nu știm cât vor folosi complexul Chun Yeung. De aceea suntem supărați”, a transmis aceasta. Frustrarea femeii este cu atât mai mare cu cât, realitatea arată că prețurile caselor în Hong King sunt printre cele mai mari din lume și mulți dintre cetățeni visează să devină proprietari.
Tot la același protest, manifestanții s-au arătat nervoși și din cauza amestecului Beijingului în afacerile interne, criticând astfel modul în care guvernul a gestionat situația legată de coronavirus. În Hong Kong au fost deja înregistrate 57 de cazuri de infectare cu coronavirus iar o persoană a murit.
În Rusia, o instanță din orașul Sankt Petersburg a ordonat spitalizarea forțată a unei rusoaice care a fugit din carantina care îi fusese impusă din cauza unei șederi în China în plină epidemie provocată de noul coronavirus. „Tribunalul Petrogradski a acceptat plângerea medicului şef al spitalului Botkin cu privire la plasarea forţată în spital a Allei Ilina. Decizia va fi executată imediat”, a declarat instanţa. Conform imaginilor difuzate de televiziunea locală, „Alla Ilina, în vârstă de 33 de ani, a fost escortă de executorii judecătoreşti la o ambulanţă parcată nu departe de tribunal”.
Oficial, Rusia nu mai are bolnavi infectați cu Covid-19 după externarea de săptămâna trecută a celui de-al doilea caz confirmat în țară, un cetățean chinez. Mai mult, autoritățile ruse știu să se protejeze recurgând la măsuri draconice pentru a se asigura că noul coronavirus nu se va răspândi pe vastul său teritoriu. În acest sens, autoritățile ruse au închis cei 4.250 de kilometri de graniță cu China, au întrerupt legăturile feroviare și au restricționat traficul aerian spre și dinspre orașele chineze.