Inevitabilul s-a produs. Primul român afectat de coronavirus.
La nivel internațional, peste 60.000 de persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus în timp ce numărul morților a ajuns la 1.350. În timp ce autoritățile încearcă din răsputeri să găsească o rezolvare la ceea ce a devenit în momentul de față, dușmanul numărul 1 al planetei, la bordul navei Diamond Princess, izolată deja de o săptămână în portul japonez Yokohama, un român a fost diagnosticat cu infecție cu coronavirus. Dacă inițial fuseseră descoperiți doar 11 pasageri purtători de Covid-19, după prima săptămână de carantină, numărul celor confirmați cu noul virus a explodat iar astăzi, cetățeanul român și alte 43 de persoane de pe vas au primit confirmarea îmbolnăvirii. Dacă noile victime pe de navă au fost debarcate și transferate de urgență în spitalele japoneze pentru îngrijiri, în țară, vestea a băgat autoritățile în alertă, mai ales că pe navă mai sunt încă 16 români. Informația cu privire la infectarea cetățeanului român a fost confirmată și de Ministerul de Externe, care a fost anunțat de autoritățile japoneze. Conform MAE, pacientul român a cerut în mod expres ca identitatea sa să nu fie dată publicității, însă se știe că este vorba de o persoană care lucra în restaurant, cel mai probabil ca ospătar pe navă. Conform specialiștilor, riscul ca acesta să se îmbolnăvească era foarte mare, având în vedere că se află printre cei care au intrat în contact cu mulți pasageri pe perioada catantinei. Conform Ministerului de Externe, ambasada României în Japonia a anunțat că se află în legătură cu pacientul, dar și cu ceilalți 16 români aflați pe pachebot.
Dacă inițial, starea de spirit era una relaxată, odată cu trecerea timpului, oamenii au început să își piardă răbdarea și să își dorească să se întoarcă acasă, la familii. Astfel starea de spirit a pasagerilor dar și a membrilor echipajului s-a schimbat drastic, îngrijorarea și teama punând stăpânire deseori pe cei aflați la bord. Până în momentul de față, pe vas au fost testați pozitiv cel puțin 218 oameni, majoritatea pasageri.
„Toți ne dăm măștile jos atunci când mâncăm. Stăm cu toții în același loc și luăm masa, iar virusul se poate extinde”, a declarat o membră a echipajului de pe Diamond Princess. Vasul a fost plasat în carantină pe data de 4 februarie, având la bord peste 3.700 de persoane. „În timp ce turiștii au fost izolați în cabine, cei peste 1000 de membri ai echipajului au fost nevoiți să muncească în continuare mai mult decât în mod normal. În acest fel au intrat foarte ușor în contact cu persoane potențial infectate”, informează Protv.
Conform aceleiași surse amintite, „o cabină tipică pentru echipaj la bordul unui vapor de croazieră este foarte mică, n-are mai mult de 10 mp, are paturi suprapuse, două sau patru, în funcție de departamentul în care lucrezi, un mic birou cu scaun, un dulap și o baie, de asemenea, foarte mică și, n-are geam, deci nu vezi lumina zilei. În plus, într-un spațiu atât de mic, este întotdeauna prea cald dacă nu pornești aerul condiționat și prea frig dacă îl pornești”.
În ciuda faptului că oficial, niciun caz de coronavirus nu a fost confirmat în România, pe teritoriul țării noastre, mai multe persoane au fost suspectate de îmbolnăvire. Cel mai recent caz este al unui asistent medical care a îngrijit pacienți infectați cu coronavirus în Germania și care a revenit acasă zilele trecute. Totuși, testele făcute la Institutul Matei Balș din Capitală au arătat că bărbatul are o simplă răceală. Între timp, Guvernul de la București se pregătește să facă achiziții de urgență, de la dezinfectanți, filtre, tărgi speciale, până la aparate de suport respirator. Mai mult, rețeaua de centre de diagnosticare a fost extinsă. „Primele 10 cazuri vor fi la Balș și apoi să fie folosite celelalte spitale de boli infecțioase: Iași, Timișoara și Cluj”. În alertă sunt și aeroporturile din România care au dezinfectează suprafețele în mod periodic, avertizând constant călătorii asupra riscurilor.
„La Otopeni vor fi instalate cele mai multe scanere termice, cinci, dintr-un total de 35. Restul aeroporturilor internaționale vor fi dotate cu câte două astfel de aparate, care ajută la depistarea călătorilor suspectați că ar fi infectați cu periculosul virus. Orice persoană care vine dintr-o zonă de focar va intra în carantină pentru 14 zile, timp în care li se vor face teste”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.