top of page

În ciuda facturii uriașe, guvernul britanic dă undă verde viitoarei linii de tren de mare viteză car


În ciuda faptului că Uniunea Europeană i-a înmânat o factură extrem de costisitoare pentru cheltuielile suferite cu Brexitul, Marea Britanie îndrăznește să se concentreze pe dezvoltarea internă, fiind gata să investească o sumă uriașă pentru a îmbunătățirea infrastructurii. Astăzi, premierul britanic, Boris Johnson a aprobat proiectul colosal al unei linii de tren de mare viteză HS2 (High Speed 2) care urmează să lege capitala Londra, de nordul Angliei. În pofida unui cost enorm și a opoziției aleșilor și a mișcărilor ecologiste, „Guvernul a dat undă verde liniei feroviere de mare viteză”, a declarat Boris Johnson, în Camera Comunelor.

Cu toate că suma inițială a investiției era estimată la 36 de miliarde de lire, specialiștii cred că factura finală va depăși 100 de miliarde. În acest sens, premierul britanic a dat asigurări că are intenția de a controla costul proiectului și de ameliora gestionarea sa. Pentru a fi sigur că promisiunile sale nu vor dezamăgi poporul, Boris Johnson va numi un ministru care va consacra în întregime HS2. „Previziunile de costuri au explodat dar proasta gestiune nu a schimbat, în opinia mea, valoarea fundamentală a proiectului”, a declarat șeful guvernului britanic care nu a cuantificat însă costul total. Totuși, Johnson a estimat că prima fază care ajunge până la Birmingham, în centrul Angliei, ar putea fi finalizată cu o sumă cuprinsă între 35 și 45 de miliarde de lire.

În opinia specialiștilor, lucrările prevăzute sunt așteptate să fie extrem de complexe, având în vedere că pentru a fi construită linia, este nevoie de săparea unor tuneluri lungi, schimbarea de cursuri de apă sau chiar achiziționarea de terenuri uneori foarte scumpe, ăn special în capitala britanică. Potrivit agenției naționale de presă, Agerpres, „proiectul High Street 2 ar urma să dea naștere primei linii la nord de Londra în 150 de ani și va fi a doua linie de mare viteză a țării după HS1, cea care străbate sudul țării”. În ciuda entuziasmului de astăzi, primul tronson spre Birmingham este preconizat să fie realizat mai degrabă după 2031 și va trebui să aștepte anul 2040 pentru ca a doua fază spre nordul Angliei să fie operațională. Obiectivul HS2 este de a spori frecvența trenurilor și de a scurta considerabil durata curselor.

În condițiile în care au susținut proiectul tot timpul, decizia extrem de curajoasă a premierului britanic a fost astăzi, salutată de mii de firme, la fel ca și organizația patronală CBI. De altă parte, liderul opoziției laburiste a criticat gestiunea trecută a conservatorilor. „Prim-ministrul se lamentează în privința infrastructurilor, dar partidul său este cel care a privat țara de investiții în ultimii zece ani, ceea ce a creat cele mai grave inegalități regionale din Europa”, a declarat Jeremy Corbyn. Boris Johnson a decis în favoarea acestui șantier colosal, fiind cel mai ambițios de acest tip în Europa la ora actuală, în pofida opoziției anumitor deputați conservatori, care militează ca banii să fi fost mai util cheltuiți în modernizarea infrastructurilor de transport locale. „Aceşti parlamentari sunt mulţi din bastioane laburiste care au trecut în tabăra conservatoare în alegerile din decembrie câştigate detaşat de Boris Johnson”, informează Agerpres.

Cu toate acestea însă, Boris Johnson a confirmat că ar fi „intolerabil” să se aştepte 20 de ani pentru ca HS2 să ajungă în oraşele din nord, fapt pentru care liderul de la Londra promite un plan „High Speed North” în colaborare cu parlamentarii pentru modernizarea transportului feroviar în regiune. În plus, acesta a transmis astăzi în Camera Comunelor că va prezenta în următoarele săptămâni, strategia sa pentru o revoluție a transporturilor, amintind de deblocarea celor 5 miliarde de lire în cinci ani pentru a ameliora rețeaua de autobuze și pistele pentru biciclete. Potrivit premierului britanic, aceste investiții în transporturi ar urma să permită Regatului Unit să-şi respecte angajamentul de a ajunge la neutralitate din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. Organizaţiile de protecţie a mediului au denunţat, la rândul lor, impactul HS2 asupra habitatelor naturale şi a speciilor ameninţate.

„Suntem total în favoarea unei revoluţii a transporturilor care reduce poluarea şi emisiile de carbon, dar să treci cu buldozerul prin mijlocul unor situri naturale şi sălbatice nu este soluţia cea bună”, a avertizat Greenpeace.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page