Medicul chinez care a încercat să avertizeze planeta despre coronavirus a murit infectat
Cu toate că întreaga omenire se confruntă cu o panică serioasă în ceea ce privește posibilitatea infectării cu noul tip de coronavirus, în China, situația a scăpat de sub control, iar autoritățile recunosc că abia mai fac față bilanțului de persoane infectate. Astăzi, numărul celor care au murit a ajuns la 638 de persoane, fapt care i-a determinat pe chinezi să se poarte de parcă s-ar confrunta cu sfârșitul lumii. În timp ce mai multe companii aeriene și-au suspendat zborurile către China, iar Arabia Saudită și-a avertizat ieri cetățenii și rezidenții străini că le este interzis să călătorească în țara de unde a pornit epidemia, în Beijing s-a luat decizia ca nunțile și petrecerile la restaurant să fie de asemeni interzise, până când situația nu se va calma.
Tot astăzi, buletinul zilnic al comisiei de sănătate din provincia chineză Wuhan, (considerat epicentrul epidemiei și unde, autoritățile au început să bată din ușă în ușă ca să ia temperatura locatarilor) , a raportat 2.447 de noi cazuri de infecție, crescând numărul total al bolnavilor la peste 31.500. În afara Chinei continentale, peste 240 de cazuri de pneumonie virală sunt confirmate deja în aproximativ 30 de țări și teritorii.
Între timp, o veste sumbră i-a răpus pe chinezi la o tristețe disperată: medicul oftalmolog Li Wenliang (de 34 de ani), care a lansat primul avertisment despre coronavirus, a murit într-un spital din Wuhan, după ce pe 1 februarie testele au confirmat că luase virusul de la un pacient. „După ce, la sfârșitul lui decembrie, și-a alertat pe un forum colegii de breaslă în legătură cu agresivitatea noului virus, doctorul a fost acuzat de poliție că răspândea zvonuri și știri false. După vestea morții lui, pe rețelele de socializare din China s-au revărsat un număr fără precedent de mesaje de furie la adresa guvernului”, informează siteul ProTv. „Sunt foarte trist. Rămân doar cei care nu îndrăznesc să vorbească deschis. Nu știu ce să mai zic”, a declarat un chinez. „A demonstrat o atitudine onestă și responsabilă față de societate. Cu toții ar trebui să reflectăm la asta”, a completat cun alt cetățean din China.
Moartea medicului Li Wenliang nu este doar o tristețe pentru poporul sensibil ci și o adevărată criză de imagine pentru conducerea țării, având în vedere că acesta a expus în mod dramatic mecanismele cenzurii și ale sistemului de comandă și control din China. După părerea comentatorilor, sistemul este în mod vad defect dacă răspunsul la o alertă de sănătate publică este hărțuirea unui doctor.
Înainte cu câteva ore de moartea acestuia, reprezentanții spitalului Central din Wuhan transmiseseră că fac tot posibilul pentru a-l salva pe pacient; „În lupta împotriva epdemiei de pneumonie cu noul coronavirus, Li Wenliang, un oftalmolog al spitalului nostru, a fost din păcate infectat. În prezent este în stare critică și încercăm tot posibilul să îl salvăm”. Din nefericire, în noaptea de joi spre vineri, mai multe media din China au anunțat că Li a murit, iar un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și-a exprimat tristețea la aflarea veștii.
Decesul fostului medic va fi anchetat de către Organul Partidului Comunist Chinez (CCP), însărcinat cu lupta împotriva corupției, având în vedere că pacientul infectat cu coronavirus a fost un caz special. Acesta a lansat primul avertisment despre noul coronavirus pe 30 decembrie când a publicat pe grupul său de prieteni și colegi din domeniul medical de pe aplicația chineză de mesagerie online WeChat, un mesaj în care afirma că șapte pacienți care au frecventat o piață de fructe de mare au fost diagnosticați cu o boală asemănătoare SARS (Sindromul acut respirator sever) și au fost plasați în carantină în spitalul în care lucra. Imediat după, Li Wenliang a fost pus sub urmărire de către poliția chineză fiind acuzat că încearcă să tulbure starea națiunii cu știri false.
Referindu-se la absența îndelungată și bătătoare la ochi, a președintelui chinez, Xi Jiping, în contextul în care toată China se află sub un coșmar inimaginabil, media chineză a informat: „Președintele Xi Jinping a vorbit la telefon cu președintele Trump în această dimineață. Xi Jinping a subliniat că întreaga națiune este mobilizată în lupta cu virusul. Trump s-a declarat impresionat de faptul că am construit spitale noi în timp atât de scurt, ceea ce dovedește abilitatea remarcabilă a Chinei în materie de reacție și organizare. Trump s-a declarat încrezător că, sub conducerea președintelui Xi Jinping, poporul chinez va câștiga bătălia împotriva epidemiei”.
Speriați că această epidemie se poate transforma curând într-o pandemie, Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat țările lumii să contribuie cu fonduri la formarea unei echipe internaționale de specialiști, cu misiunea de a stopa epidemia și de a preveni alte focare.